Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Świerk serbski - Picea omorika 21:33, 06 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, tuje też bez problemu. Zobacz w artykule technikę przesadzania

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo

U siebie w różny sposób tnę świerki, tak jak mi potrzeba. Jedne i w pionie i w poziomie, ale nie co roku, np co dwa lata.

Innych nie tnę wcale, a jeszcze innym ograniczam rozrastanie się tam, gdzie jest to niepożądane.

Popatrz w moją wizytówkę, może będą podobne zdjęcia. Na poczekaniu nie mam, musiałabym szukać z godzinę.

wiesz bo zastanawiam się czy tak w perspektywie 15-20 lat to da się utrzymać serba w prostopadłościanie 2m szerokim i np. 3m wysokim?
Nowocześnie z różAnką :D 21:29, 06 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Mogę podpytać gdzie je będziesz kupować i po ile ? Na priv ? Bo tez rozglądam sie za takimi .... początkowo myślałam o jeszcze większych ,ale takie są wystarczające
Co do Serbów i tujek to nie wiem.....
Plany w kilku otwartych pudełkach fajnie

Magduś w obi sa czasem w promocji po 7zł a normalnie chyba 10
Nowocześnie z różAnką :D 21:29, 06 lut 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu jak dla mnie pomysł z przeniesieniem świerków jak najbardziej .

serce podpowiada mi to samo ale ja z natury porywcza i boję się że tylko się narobie a kruszyć kopii nie było warto
Nowocześnie z różAnką :D 19:50, 06 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

ja będę mieć krawężniki 20x100

Mogę podpytać gdzie je będziesz kupować i po ile ? Na priv ? Bo tez rozglądam sie za takimi .... początkowo myślałam o jeszcze większych ,ale takie są wystarczające
Co do Serbów i tujek to nie wiem.....
Plany w kilku otwartych pudełkach fajnie
Przerwa na kawę... 10:54, 06 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Ja zima też się nie przejmuje zresztą wiosną poza frontem też nie
Ja planuje zmiany na różance też ale może tylko część będzie róż do przesadzenia bo głównie zywoplicik bukszpanowy będę prostopadle przesadzać. Koło zataczam, mówię ci Iwona sama mam już siebie dosyc
Aniu - takie wątpliwości to norma. Ja też jak czegoś nie jestem w 100% pewna odkładam na bok. Bardzo często wracam do pierwotnego planu po przemyśleniu. Masz duży ogród i jeszcze bardzo wiele zmian w nim dokonasz zanim powiesz tak, to jest to co lubię i gdzie się czuję dobrze. Mi bardzo pomagają w podjęciu decyzji zdjęcia na P i ogrody innych, najchętniej te odwiedzane w realu bo zdjęcia nie oddają wszystkiego lub przekłamują rzeczywistość. Ale na to potrzeba czasu, czasu i trochę funduszy jak chce się zwiedzać.
Nowocześnie z różAnką :D 10:43, 06 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
W końcu udało mi się do Ciebie trafić buziaki ..... normalnie jakbym siebie widziała plany ,zmiany .....fajnie przeczytałam większość i będę na bieżąco - podobny mamy rozkład -z tyłu domu taras i ogród od południa
Pozwolisz ,że zostanę ? może od Ciebie coś odgapię

oj Magda planów u mnie sporo i powiem Ci że ja osobiście odnoszę wrażenie że dopiero teraz po 3 latach na forum i w nowym domu czuję jak to ma docelowo wygladać. musiałam przewalić miliony rysunków w paint,miliony inspirek na pinterest aby coś się wyklarowało.

a i tak jest tak że gdy czegoś jestem pewna w 100% to np. M mówi do mnie: "Ania rób co chcesz ale tam przy studni musisz posadzić coś pijącego dużo wody bo nam studnie zalewa" i co ja mam zrobić?? ja ja tam posadziłam już świdośliwe, 35 ice danców, 25 żurawek a na wiosnę dojdzie 45 seslerii??? od nowa Polska ludowa
powinnam tam brzozy posadzić bo tylko o nich wiem że są pijuskami i w miarę pasują mi koncepcyjnie do nowoczesnego ogrodu
Nowocześnie z różAnką :D 10:35, 06 lut 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Ania a masz ju z jakieś plany na płyty na ścieżkę ? Jestem aktualnie na etapie szukania.

ja będę mieć krawężniki 20x100
Nowocześnie z różAnką :D 10:34, 06 lut 2018

Do góry
Dziewczyny dzięki za odwiedziny
jak to na kobietę przystało mam w głowie pootwierane pare pudełek jednocześnie
gdzieś tam z tyłu głowy myślę o warzywniku ale jednoczesnie o brzozowej i jak posadzić rośliny. i męczy mnie też mój żywopłot...
zastanawiam się czy nie przesadzić serbów z frontu na wschodnią stronę. ujednoliciłabym żywopłot na froncie.
chodzi o przesadzenie serbów z miejsca nr 1 na nr 2

na żywo tak wygląda to przejście przy nr 1 z serbów na tuje

wtedy po całej stronie 2 miałabym serby i razem z serbami od południa tworzyły by "L"
zastanawiam się czy to ja już z lekka fiksuje czy rzeczywiście docelowo za parę lat to będzie dziwnie wyglądać
proszę napiszcie co sądzicie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:23, 06 lut 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
tak drewnem kominkowym tym co za brzozami jest bardziej taki jak u gusiarza

u gusiarza...ide szukac
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:48, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

ale palicie drewnem kominkowym czy musicie do lasu chodzić? bo zastanawiam się jak długo by nam się chciało gdzieś po drzewo latać
taki ruszt jak u Gosi jest? no też o tym myślałam
tak drewnem kominkowym tym co za brzozami jest bardziej taki jak u gusiarza
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:43, 05 lut 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
dziękuje i ogród dziękuję
Nie zamieniłabum ogniska na grilla absolutnie!
Uwielbiamy to ognisko i w każdy dłuższy wolny wieczór się latem pali. Sami dla siebie kiełbaski pieczemy nie tylko kiedy są goście
Jest w planach zrobienie takiej kratki na nóżkach wsadzanej żeby jako grill dodatkowo sluzyla. Uwielbiamy to ognisko i to miejsce siedzimy wieczorem z drinka i a w dzień czasem nawet z książką

ale palicie drewnem kominkowym czy musicie do lasu chodzić? bo zastanawiam się jak długo by nam się chciało gdzieś po drzewo latać
taki ruszt jak u Gosi jest? no też o tym myślałam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:25, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
wizytówka zaje...bista!
zresztą przy Takim ogrodzie to tylko dobry aparat wystarczy
Kasia poważne pytanie mam do Ciebie powiedz mi jak to jest w praktyce z tym ogniskiem, chce wam się je robić czy raczej grill byś wolała?bije się z myślami co u siebie robić. napaliłam się na ognisko ze względów wizualnych bo to poprostu piękne miejsce w ogrodzie ale czy na dłuższą metę praktyczne?
dziękuje i ogród dziękuję
Nie zamieniłabum ogniska na grilla absolutnie!
Uwielbiamy to ognisko i w każdy dłuższy wolny wieczór się latem pali. Sami dla siebie kiełbaski pieczemy nie tylko kiedy są goście
Jest w planach zrobienie takiej kratki na nóżkach wsadzanej żeby jako grill dodatkowo sluzyla. Uwielbiamy to ognisko i to miejsce siedzimy wieczorem z drinka i a w dzień czasem nawet z książką
Ogród z wilkiem zamkn. 11:40, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
widziałaś ogród Anety?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=17
ona co prawda mam tutaj inne wiśnie ale chodzi mi o ich wysokość. ma pod nimi tawuły. ty być mogła swoje wiśnie posadzić w pięciokącie w rogu np.
a co sądzisz o metasekwoi na froncie? to byłby taki soltier kolos. podsadzić go hakone tylko na całej powierzchni i masz wypas
dalej brzozy pendule z rodkami,kulkami i trawami. i 3 świerki które masz przy tarasie żeby go od wiatru trochę osłonić i gapiów w przyszłości.
no niewiem Magda tak mi się wydaje fajnie ale napewno jak już sobie coś w głowie ułozyłaś to Cię nie przekonamy, wiem jak to jest sama dopiero teraz będę robić pomysł podsunięty przez Asię macadamię rok temu musiałam się z tym przezimować

metasekwoja na froncie ? raczej nie ,dlatego ,że tam mam kulkowisko buksowe
tam tylko myślę o zmianie wisienek
ogród Anety poprzegladam wieczorkiem,ale widzę,że też pięknie

a brzozy z boku -nie wiem czy nie zawielkie ,tam jest 4 m od domu -musiałaby byc mniej więcej ok 1,5 m od płotu hmmm a przy ciągłych wiatrach nie wiem czy byłoby to bezpieczne dla domu
na tym boku poza tym jest skarpa .... ech ....dobrze ,ze do wiosny jeszcze troche czasu .....bedę nadal kombinowac dzięki ,że zaglądasz
cały ten bok i przedogródek
zimowo

Świerk serbski - Picea omorika 11:03, 05 lut 2018

Do góry
Nawet niewiesz jak mi się podoba Twoja odpowiedź
rozumiem że tuje kórnik też bez problemu? bo to będzie zamiana miejsc

powiedz mi jeszcze bo Ty u Siebie w bukszpanowym tniesz serby z boków, czy jest mozliwe utrzymanie serba na szerokości np metra od pnia głównego?
miałabyś może zdjęcia takich ciętych od wielu lat serbów?
Ogród z wilkiem zamkn. 10:44, 05 lut 2018

Do góry
widziałaś ogród Anety?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=17
ona co prawda mam tutaj inne wiśnie ale chodzi mi o ich wysokość. ma pod nimi tawuły. ty być mogła swoje wiśnie posadzić w pięciokącie w rogu np.
a co sądzisz o metasekwoi na froncie? to byłby taki soltier kolos. podsadzić go hakone tylko na całej powierzchni i masz wypas
dalej brzozy pendule z rodkami,kulkami i trawami. i 3 świerki które masz przy tarasie żeby go od wiatru trochę osłonić i gapiów w przyszłości.
no niewiem Magda tak mi się wydaje fajnie ale napewno jak już sobie coś w głowie ułozyłaś to Cię nie przekonamy, wiem jak to jest sama dopiero teraz będę robić pomysł podsunięty przez Asię macadamię rok temu musiałam się z tym przezimować
Ogród z wilkiem zamkn. 10:32, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona cieszę się że zgadzasz się ze mną. Trochę też rozumiem Magde bo najprościej jest kupić nowe a stare "wyprowadzić za płot" ale z drugiej strony może by podejść do tematu ambitniej? spróbować zaaranżować to co się ma. i z Twoją pomocą mogłoby się to Magdzie udać bo jesteś jednym z większych znawców roślin na forum i pomysłodawców oryginalnych zestawień.

Magda czy ten zagajnik brzozowy w rogu już masz? bo może zagajnik wiśniowy zrobić?oryginalnie? i pod nim biała rabata dla rozjaśnienia?
Dąb. może jako soltier na środku ogrodu?lub metasekwoje na środek?

może tak

w tym przypadku nic nie kupujesz a przesadzasz migdalka i zlotokap i sosne

Dziękuję Aniu za poświęcany czas
brzozy już tam rosną ,ale w rządku ,ale dopiero jesienią sadzone ,dlatego mogę je jeszcze przesadzić
Pod nimi jest szpaler z hortensji limelight ,miskanty ML i różne inne krzaczki i kfiotki

A wiśnie nie wiem ,czy nie za małe na zagajnik wiśniowy ? One są szczepione na wysokości ok 1,40 . ....

A z soliterem tez ciekawe
Świerk serbski - Picea omorika 10:28, 05 lut 2018

Do góry
Danusiu mam do Ciebie pytanie.
Czy uwazasz że mam szansę z powodzeniem przesadzić serby rosnące już 3 lata w gruncie?
posadziłam je z doniczek we wrzesniu 2015r, podwoiły swój rozmiar i mają się dobrze jedna moja koncepcja żywopłotu się zmieniła. posadziłam je od frontu bo miała być tam robiona taka mała obwodnica miasta i chciałam wysokiej przesłony. teraz posadziłabym tam tuje kórnik z innego miejsca żeby ujednolicić żywopłot.
tylko jesli przyjeło by się wszystko po takiej przeprowadzce to kiedy to najlepiej zrobić i jakich zasad się trzymać żeby się udało? mam automatyczne nawodnienie to wody będą mieć pod dostatkiem.
tutaj widać jak mam teraz połączone żywopłoty, od wschodu tuje kornik a potem serby aż do frontu.w miejsce serbów byłyby tuje z innego miejsca.

takie tuje bym przesadzała, mają około metra

i serby
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:12, 05 lut 2018

Do góry
wizytówka zaje...bista!
zresztą przy Takim ogrodzie to tylko dobry aparat wystarczy
Kasia poważne pytanie mam do Ciebie powiedz mi jak to jest w praktyce z tym ogniskiem, chce wam się je robić czy raczej grill byś wolała?bije się z myślami co u siebie robić. napaliłam się na ognisko ze względów wizualnych bo to poprostu piękne miejsce w ogrodzie ale czy na dłuższą metę praktyczne?
Ogród z wilkiem zamkn. 09:49, 05 lut 2018

Do góry
Iwona cieszę się że zgadzasz się ze mną. Trochę też rozumiem Magde bo najprościej jest kupić nowe a stare "wyprowadzić za płot" ale z drugiej strony może by podejść do tematu ambitniej? spróbować zaaranżować to co się ma. i z Twoją pomocą mogłoby się to Magdzie udać bo jesteś jednym z większych znawców roślin na forum i pomysłodawców oryginalnych zestawień.

Magda czy ten zagajnik brzozowy w rogu już masz? bo może zagajnik wiśniowy zrobić?oryginalnie? i pod nim biała rabata dla rozjaśnienia?
Dąb. może jako soltier na środku ogrodu?lub metasekwoje na środek?

może tak

w tym przypadku nic nie kupujesz a przesadzasz migdalka i zlotokap i sosne
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:06, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Śliczne wianki! Ja jeszcze nigdy żadnego nie miałam a widzę że to chyba standard się robi mus się poprawić

Ja też do tej pory nie miałam.
Na BN zrobiłam ale ostatecznie nie zawisł bo kupiłam złe haczyki a mój wianek ciężki jak diabeł wyszedł.......teraz od wielkanocy przez wszystkie inne sezony zawsze coś na drzwiach będzie wisiało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies