Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Toszka 09:03, 05 lut 2018

Madziu, w obecnej sytuacji trzeba podejść do sprawy z głową, bez emocji.

Wiele informacji musisz skumulować samodzielnie. W jednym poście. Ja co najwyżej mogę ci uzmysłowić jak to się stało i gdzie popełniłaś błąd do tego momentu (może to być bolesne, ale nie złośliwe, chyba już mnie znasz).

Najważniejsza informacja to jaka to jest strona ogrodu, czyli zasadnicze pytanie: czy jak posadzimy (zwracam uwagę na liczbę mnogą) już te wszystkie drzewa to czy nie zasłonisz sobie całego słońca?

Proszę cię, abyś poszukała informacji o gabarytach posiadanych/planowanych drzew. Podaj też źródło, bo niektóre źródła wcale nie są miarodajne. Wszystkie dane będziemy musiały zebrać do kupy i mocno przeanalizować... bo już widzę dramatyczny błąd w założeniu....

Dla przykładu wiśnia Prunus serrulata 'Royal Burgundy'
Dorasta do 10m, 5-8m średnicy. Czyli powinny być sadzone co 4m. Na ścisk co 3.
Buk Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' dorasta do 10-15m przy szer. do 3...

Wiśnia Prunus cerasus 'Umbraculifera' Kluczowe jest na jakiej wysokości szczepiona (niżej niż 2,20-2,50m nie ma co sadzić). I korona - 5m szeroka...a ponieważ to forma kulista, to tyle samo będzie w górę.

Cisy... nie wiem jakie sadziłaś. Jesli zadbasz o nie to w przeciągu 5 lat będą juz miały 2-2,5m wys. Od gatunku zależy ile szerokości będą mieć. To też jeszcze kwestia strzyżenia. Ale trzeba liczyć, że min. 60cm + swobodne dojście do cięcia.

Dodatkowo - musisz pamiętać, że przy np. wiśniach (i innych tzw. drobnopestkowych) nie możesz wszystkiego sadzić, np. anemonów (jaskrowate) i róż, bo dynamicznie zwiększysz ryzyko czarnej plamistości.

Nie wiem jakie brzozy chcesz sadzić....
Magleska 09:46, 05 lut 2018

DorKa napisał(a)
Madzia nie było mnie tu tylko przez weekend a tu tyle stron natrzaskane Rozkręciłaś się na maksa. Potrzebuje chyba dzień wolnego ,żeby to ogarnąć.Miłego dnia

Ech .....chciałabym wiosną jakoś sensownie te drzewa posadzić a teraz zima,dzień wolnego ,to trzeba zaplanować ,żeby głupot nie narobić
Miłego dnia również
anna_t 09:49, 05 lut 2018

Iwona cieszę się że zgadzasz się ze mną. Trochę też rozumiem Magde bo najprościej jest kupić nowe a stare "wyprowadzić za płot" ale z drugiej strony może by podejść do tematu ambitniej? spróbować zaaranżować to co się ma. i z Twoją pomocą mogłoby się to Magdzie udać bo jesteś jednym z większych znawców roślin na forum i pomysłodawców oryginalnych zestawień.

Magda czy ten zagajnik brzozowy w rogu już masz? bo może zagajnik wiśniowy zrobić?oryginalnie? i pod nim biała rabata dla rozjaśnienia?
Dąb. może jako soltier na środku ogrodu?lub metasekwoje na środek?

może tak

w tym przypadku nic nie kupujesz a przesadzasz migdalka i zlotokap i sosne
Toszka 09:57, 05 lut 2018

Ja też jestem za tym, żeby zagospodarować to co jest. Z jakiś powodów Madziu wybierałaś te, a nie inne drzewa.
I wcale się nie zgadzam, że "nadwyżki" damy siup, za płot, bo i tam przecież trzeba będzie z głową rozplanować... jeden problem zazębia się z drugim.

Magleska 10:16, 05 lut 2018

Toszka napisał(a)
Madziu, w obecnej sytuacji trzeba podejść do sprawy z głową, bez emocji.

Wiele informacji musisz skumulować samodzielnie. W jednym poście. Ja co najwyżej mogę ci uzmysłowić jak to się stało i gdzie popełniłaś błąd do tego momentu (może to być bolesne, ale nie złośliwe, chyba już mnie znasz).

Najważniejsza informacja to jaka to jest strona ogrodu, czyli zasadnicze pytanie: czy jak posadzimy (zwracam uwagę na liczbę mnogą) już te wszystkie drzewa to czy nie zasłonisz sobie całego słońca?

Proszę cię, abyś poszukała informacji o gabarytach posiadanych/planowanych drzew. Podaj też źródło, bo niektóre źródła wcale nie są miarodajne. Wszystkie dane będziemy musiały zebrać do kupy i mocno przeanalizować... bo już widzę dramatyczny błąd w założeniu....

Dla przykładu wiśnia Prunus serrulata 'Royal Burgundy'
Dorasta do 10m, 5-8m średnicy. Czyli powinny być sadzone co 4m. Na ścisk co 3.
Buk Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' dorasta do 10-15m przy szer. do 3...

Wiśnia Prunus cerasus 'Umbraculifera' Kluczowe jest na jakiej wysokości szczepiona (niżej niż 2,20-2,50m nie ma co sadzić). I korona - 5m szeroka...a ponieważ to forma kulista, to tyle samo będzie w górę.

Cisy... nie wiem jakie sadziłaś. Jesli zadbasz o nie to w przeciągu 5 lat będą juz miały 2-2,5m wys. Od gatunku zależy ile szerokości będą mieć. To też jeszcze kwestia strzyżenia. Ale trzeba liczyć, że min. 60cm + swobodne dojście do cięcia.

Dodatkowo - musisz pamiętać, że przy np. wiśniach (i innych tzw. drobnopestkowych) nie możesz wszystkiego sadzić, np. anemonów (jaskrowate) i róż, bo dynamicznie zwiększysz ryzyko czarnej plamistości.

Nie wiem jakie brzozy chcesz sadzić....

Toszka dziękuję bardzo bardzo, że chciałaś poświęcić mi czas
Ta strona ogrodu jest północno- zachodnia jest to bok ogrodu o długości 46m

Wiśnie royal burgundy są szczepione na wysokości ok 1,40 - więc one chyba na wysokość nie urosną ,a koronę planuje przycinać - nie wiem czy dobrze myślę
Wiśnie umbry są szczepione na wysokości 2,20 - planuję je co 3 m posadzić
Większość drzew w ogrodzie,które mam to są odmiany szczepione
Jedynie brzozy chyba mogą być duże - to są dorenboosy - czy uda mi się je utrzymać na wysokość ok 4 m ?
Buki za duże - więc odpadają chyba ,że jest odmiana która dorasta maksymalnie do 4 m ?

Tak cały ten bok na pusto wygląda .....niestety nie umiem tego w komputerze zrobic
Cisy. To odmiana hicksii - przewidziałam na nie 1 m szerokości ? Sadzone co 50 cm ? Pewnie za gęsto ??
Magleska 10:32, 05 lut 2018

anna_t napisał(a)
Iwona cieszę się że zgadzasz się ze mną. Trochę też rozumiem Magde bo najprościej jest kupić nowe a stare "wyprowadzić za płot" ale z drugiej strony może by podejść do tematu ambitniej? spróbować zaaranżować to co się ma. i z Twoją pomocą mogłoby się to Magdzie udać bo jesteś jednym z większych znawców roślin na forum i pomysłodawców oryginalnych zestawień.

Magda czy ten zagajnik brzozowy w rogu już masz? bo może zagajnik wiśniowy zrobić?oryginalnie? i pod nim biała rabata dla rozjaśnienia?
Dąb. może jako soltier na środku ogrodu?lub metasekwoje na środek?

może tak

w tym przypadku nic nie kupujesz a przesadzasz migdalka i zlotokap i sosne

Dziękuję Aniu za poświęcany czas
brzozy już tam rosną ,ale w rządku ,ale dopiero jesienią sadzone ,dlatego mogę je jeszcze przesadzić
Pod nimi jest szpaler z hortensji limelight ,miskanty ML i różne inne krzaczki i kfiotki

A wiśnie nie wiem ,czy nie za małe na zagajnik wiśniowy ? One są szczepione na wysokości ok 1,40 . ....

A z soliterem tez ciekawe
anna_t 10:44, 05 lut 2018

widziałaś ogród Anety?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=17
ona co prawda mam tutaj inne wiśnie ale chodzi mi o ich wysokość. ma pod nimi tawuły. ty być mogła swoje wiśnie posadzić w pięciokącie w rogu np.
a co sądzisz o metasekwoi na froncie? to byłby taki soltier kolos. podsadzić go hakone tylko na całej powierzchni i masz wypas
dalej brzozy pendule z rodkami,kulkami i trawami. i 3 świerki które masz przy tarasie żeby go od wiatru trochę osłonić i gapiów w przyszłości.
no niewiem Magda tak mi się wydaje fajnie ale napewno jak już sobie coś w głowie ułozyłaś to Cię nie przekonamy, wiem jak to jest sama dopiero teraz będę robić pomysł podsunięty przez Asię macadamię rok temu musiałam się z tym przezimować
Toszka 10:45, 05 lut 2018

Burgundy szczepione są tylko na podkładce. Umbry na sztobrach (pieńkach). Umbry przyrosną tylko w koronie. Burgundy natomiast w górę, tak jak pociągnie je przewodnik.

Madziu, mnie nie dziękuj, a sobie. W porę, choć dość typowo, bo po roku na ogrodowisku wreszcie dojrzałaś i wiesz czego chcesz Wiesz? Na pewno wiesz?
Dlatego napisz jaką masz wizję ogrodu. Co chcesz, a czego absolutnie nie chcesz. Usiądź z kubkiem w garści, pomyśl, przeprowadź sama ze sobą poważną rozmowę. Konkluzje przelej na forum.
Na ten moment powiem ci tylko, że jeśli obsadzisz szpalerem drzew zachodnią stronę to będziesz po południu mieć cień. Co tam posadzisz poniżej? Hm?

Daj jakieś piny. Z wizją/kształtem ogrodu.
Magleska 11:40, 05 lut 2018

anna_t napisał(a)
widziałaś ogród Anety?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=17
ona co prawda mam tutaj inne wiśnie ale chodzi mi o ich wysokość. ma pod nimi tawuły. ty być mogła swoje wiśnie posadzić w pięciokącie w rogu np.
a co sądzisz o metasekwoi na froncie? to byłby taki soltier kolos. podsadzić go hakone tylko na całej powierzchni i masz wypas
dalej brzozy pendule z rodkami,kulkami i trawami. i 3 świerki które masz przy tarasie żeby go od wiatru trochę osłonić i gapiów w przyszłości.
no niewiem Magda tak mi się wydaje fajnie ale napewno jak już sobie coś w głowie ułozyłaś to Cię nie przekonamy, wiem jak to jest sama dopiero teraz będę robić pomysł podsunięty przez Asię macadamię rok temu musiałam się z tym przezimować

metasekwoja na froncie ? raczej nie ,dlatego ,że tam mam kulkowisko buksowe
tam tylko myślę o zmianie wisienek
ogród Anety poprzegladam wieczorkiem,ale widzę,że też pięknie

a brzozy z boku -nie wiem czy nie zawielkie ,tam jest 4 m od domu -musiałaby byc mniej więcej ok 1,5 m od płotu hmmm a przy ciągłych wiatrach nie wiem czy byłoby to bezpieczne dla domu
na tym boku poza tym jest skarpa .... ech ....dobrze ,ze do wiosny jeszcze troche czasu .....bedę nadal kombinowac dzięki ,że zaglądasz
cały ten bok i przedogródek
zimowo

Magleska 11:58, 05 lut 2018

Toszka napisał(a)
Burgundy szczepione są tylko na podkładce. Umbry na sztobrach (pieńkach). Umbry przyrosną tylko w koronie. Burgundy natomiast w górę, tak jak pociągnie je przewodnik.

Madziu, mnie nie dziękuj, a sobie. W porę, choć dość typowo, bo po roku na ogrodowisku wreszcie dojrzałaś i wiesz czego chcesz Wiesz? Na pewno wiesz?
Dlatego napisz jaką masz wizję ogrodu. Co chcesz, a czego absolutnie nie chcesz. Usiądź z kubkiem w garści, pomyśl, przeprowadź sama ze sobą poważną rozmowę. Konkluzje przelej na forum.
Na ten moment powiem ci tylko, że jeśli obsadzisz szpalerem drzew zachodnią stronę to będziesz po południu mieć cień. Co tam posadzisz poniżej? Hm?

Daj jakieś piny. Z wizją/kształtem ogrodu.

czy wiem ? raczej tak ,ale koncepcje pod wpływem forum czasem mi się zmieniają
styl -nowocześnie ,ale nie monotonnie ,kfiotki,trawy i kolory muszą być ...ogród ładny w każdej porze roku ......wiele by wymieniać jeszcze ......

...dziękuję za wskazówki -dałaś mi do myślenia
na pewno ten bok chcę mieć bez trawnika ,z płytami wtopionymi w żwirek i rośliny ,które spójnie połączą kulkowisko buksowe w przedogródku z resztą ogrodu .....hm
....
coś takiego mniej więcej mi chodzi po głowie
https://pl.pinterest.com/pin/430516045623610227/
https://pl.pinterest.com/pin/248823948140581783/
https://pl.pinterest.com/pin/663295851340430432/
https://pl.pinterest.com/pin/30540103705205672/
https://pl.pinterest.com/pin/571746115184773008/
a tak ten bok bez śniegu wygląda