Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Mazury i mój kawałek ziemi 21:30, 08 maj 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Kilka fotek co by nudno nie było.

Skarpa przy tarasie

Ewa tutaj nie może być nudno Podjazd piękny Zaglądam i Pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 23:35, 07 maj 2014

Do góry
Kilka fotek co by nudno nie było.

Kochany klonik

Skarpa przy tarasie

W moim magicznym ogrodzie wszystko... 10:46, 07 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Ania nie mogę się doczekać aż skończysz tą skarpę. Zapowiada się fajnie. A ten stelaż pod huśtawkę i zjeżdżalnię kupowaliście, czy to robota męża? Jeśli kupne to zdradzisz ile zapłaciliście? Warzywnik robi wrażenie, masz gdzie rozwinąć skrzydła . Ja mam chyba 1/5 tego co Ty. Ale zawsze powtarzam: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma Pozdrowionka zostawiam

Ta skarpa to duże wyzwanie. Też nie mogę się doczekać kiedy będzie estetyczna Co do stelaża, to mąż kupował poszcególne elementy na jego zbudowanie w różnych miejscach. Belki w bydgoskiej firmie Sklejka, śruby w LM, zjeżdżalnię kupowaliśmy w Castoramie, huśtawkę dla dorosłych w LM, dla dziecka w sklepie zabawkowym. Mąż twierdzi, że wyszło taniej i lepiej czyli solidniej.
Areał jest dość spory, ale na zdjęciach też wszystko może być złudzeniem. Mam bardzo mało nasadzeń w samym ogrodzie - wokół domu i dużą przestrzeń poza działką, co sprawia wrażenie jeszcze większego obszaru niż mam w rzeczywistości. Pasieka nie należy do mnie, a do mojego taty - wieloletniego pszczelarza. Pozdrawiam sredecznie.
Leśne Wzgórze 20:22, 05 maj 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Anka... popraw mnie jeśli się mylę, bo dość dokładnie Cię czytam i chyba nie bardzo rozumiem... Pogubiłam się... Te 50m to część skarpy, której nie widzisz z poziomu trawnika? Na granicy masz tuje, a skarpę od strony trawnika częściowo obsadzoną według wcześniej pokazywanych fotek. Zgadza się? Problem jest w utrzymaniu skarpy w czystości, a nie w tym, że widać puste połacie?

Czytasz bardzo dokładnie

Zielona napisał(a)
A Te 50m to część skarpy, której nie widzisz z poziomu trawnika? Na granicy masz tuje, a skarpę od strony trawnika częściowo obsadzoną według wcześniej pokazywanych fotek. Zgadza się?

To wszystko się zgadza

Zielona napisał(a)
Problem jest w utrzymaniu skarpy w czystości, a nie w tym, że widać puste połacie?

Problemem jest jedno i drugie, co prawda nie są to chwasty po pas, ale nadal chwasty ;(

Widok z jednej strony (zdjęcie zrobił mój syn więc nie do końca wszystko widać jakbym chciała min pochyłości- jutro spróbuję zrobić lepsze) za drzewami liściastymi skarpa jest bardziej stroma.

Pokażę nasz ogród 19:41, 05 maj 2014

Do góry
Na stronie szkólki azalia.pl zakładce sprzedaż detaliczna, Iłowa można podejrzeć w inspiracjach etapy powstawania ogrodu. W części ogrodowej usypana jest skarpa. Ale w punkcie sprzedaży to nie skarpa a murowana donica.

Oprzeć się nowym zakupom ciężko, a ponieważ miejsca powoli zaczyna brakować, uzupełniam miejsca pod rododdendronami azaliami japońskimi. Ładnie wypełniaja puste miejsca, liście pięknie przebarwiają się jesienią, a krzewy kwitną trochę szybciej niż rododendrony, więc wcześniej pojawia się kolor na rabacie.
Na Francuskiej 08:22, 05 maj 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Witaj majowo... Co do skalnicy to nie mogę powiedzieć, żeby moja miała jakoś wilgotno. Owszem rośnie na skarpie w miejscu, gdzie jest najbardziej wilgotno, ale to i tak dość sucho. Bo cała skarpa jest generalnie suchutka.
Weekend majowy solidnie przepracowany. Wreszcie mamy skrzynie w warzywniku ...

A może ta Twoja skalnica nie rośnie " na patelni"? Oh, sama nie wiem gdzie ją przesadzić.
Pokaż koniecznie te Wasze skrzynie
Na Francuskiej 08:09, 05 maj 2014

Do góry
Witaj majowo... Co do skalnicy to nie mogę powiedzieć, żeby moja miała jakoś wilgotno. Owszem rośnie na skarpie w miejscu, gdzie jest najbardziej wilgotno, ale to i tak dość sucho. Bo cała skarpa jest generalnie suchutka.
Weekend majowy solidnie przepracowany. Wreszcie mamy skrzynie w warzywniku ...
Nadzieja na piękny ogród 18:50, 04 maj 2014

Do góry
Pelargonie wsadzone

Rogownica kwitnie

Jarząb szwedzki

Moja ukochana skarpa przy tarasie

Zamówiłam donice z pergolą czekam na dostawę
Oby nie było mrozu już nie mogę się doczekać kiedy będzie ciepło by móc wypić kawkę na tarasie

Pozdrawiam
Duży ogród i brak pomysłów 16:35, 04 maj 2014

Do góry
skarpa piękna i ten żąd z żurawkami super .
Ogród przy lesie początek 2012/2013 22:02, 01 maj 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
To ja się lenię a Ty pracujesz w pocie czoła Nie wiedziałem że dzisiaj szkółki też były otwarte Gdzie byliście ? Nie takie małe te zakupy bo trochę się tego uzbierało
U mnie przez cały dzień była piękna i słoneczna pogoda Kanciki wokół rabat jak brzytwa a skarpa jaka dopieszczona

leniuch ha ha ,byłam w Jaworniku ,na pewno pracował jeszcze Floraj w Zabierzowie .Trochę tego wyszło,bo oprócz tego jeszcze miałam zamówienie od sąsiadki na 3 azalie.Pewnie bym co nieco jeszcze bym kupiła ,ale wstrzymałam się ,bo będę jechać po różyczki do Hajdrowskich.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:51, 01 maj 2014

Do góry
To ja się lenię a Ty pracujesz w pocie czoła Nie wiedziałem że dzisiaj szkółki też były otwarte Gdzie byliście ? Nie takie małe te zakupy bo trochę się tego uzbierało
U mnie przez cały dzień była piękna i słoneczna pogoda Kanciki wokół rabat jak brzytwa a skarpa jaka dopieszczona
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:46, 01 maj 2014

Do góry
Dzisiaj pół dnia w ogrodzie ,przed zrobiliśmy z eM wypad do szkółki ,poczyniliśmy małe zakupy ;3 tiarrelki ,6 żurawek,pierwiosnek,3 ubiorki ,2 tawuły ,budleję ,3 ostrokrzewy ,2 azalie .

eM skosił trawnik i nawiózł ,a ja robiłam obiad ,ja wyszłam do ogrodu to się rozpadało ,chwilkę był grad ,szybko przeszło nawóz rozpuściło .
Zakupy prawie udało się wsadzić ,kanciki zrobić i oplewić skarpę i jak plecy bolą .

opielona i wykancikowana skarpa

tutaj też kanciki

Ogród średniowieczny i nie tylko 20:27, 30 kwi 2014

Do góry
Kilka nowych fotek, choć dzisiaj nie zrobiłem ani jednej, za to kancikowałem i prawie połowę mam za sobą na niebieskiej rabacie pięknie i bujnie, wreszcie w tym roku pokaże swoje piękno i angielska skarpa też niczego sobie, rośliny coraz bujniejsze, a i prawie się uporałem z chwastami - z czego jestem dumny, bo zawsze zostawało sporo do zrobienia.
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:27, 29 kwi 2014

Do góry
Hej Dominika

Witaj na Ogrodowisku.

Pytasz o podpowiedzi, oto pierwsza z nich: wywal szmate. Agrowloknina wbrew temu co sie slyszy nie chroni przed chwastami i dodatkowo szkodzi roslinom. Mialam wylozone rabaty i pielenie bylo koszmarem, dosadzanieroslin bylo koszmarem, przesadzanie bylo koszmarem, a korzenie roslin byly na wierzchu bo sie wszystko dusilo. Pielenia nie unikniesz nie miej zludzen.
Po drugie, to plastikowe obrzeze rabat nie tylko nie wyglada estetycznie, ale tez nic Ci nie da. Zobacz jak radza sobie forumowicze. Wycinamy obrzeza specjalnym szpadelkiem albo robimy obwodki z kostki lub kamienia.

Teraz tak, pod nowe rabaty powinnas przygotowac glebe, czyli zdjac darn i chwasty, porzadnie przekopac lub przejechac glebogryzarka, ewentualnie dosypac lepszej ziemi lub komportu i dopiero zaczac sadzenie.

Przepraszam, jesli Cie urazilam, ale nie chce, zebys powtarzala bledy wielu z nas

Teraz jezeli chodzi o nasadzenia, to tak jak pisaly dziewczyny, tworz pietra. Nie sadz roslin pochopnie i nie kupuj pochopnie, bo potem bedzie zabawa

Przemysl jaki styl ogrodu chcesz miec. Widze, ze masz kamienie, popatrz na ogrod Gramy (moim zdaniem jedna z najpiekniejszych skarp na Ogrodowisku)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi

Agnieszki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2954-jurajski-ogrod

albo ogrod Magdy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2564-ogrod-niby-nowoczesny-ale

Tu troszke wiecej o skarpach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

I nie zniechecaj sie Bedzie pieknie

Powodzenia
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:56, 26 kwi 2014

Do góry
Moja skalniaczkowa skarpa nawet ma się dobrze .
Fakt tylko 2 kwadraty wyglądają - prawie dobrze,ale wiem że będe szła tym torem, może zmienię z dwa rodzaje roslin, ale taka nowoczesna wersja skalniaka mi się podoba .

Dodam że rośliny też będą wyjmowane, bo skarpę trzeba podmurować murkiem, bo przy silnych deszczach i gradobiciach skarpa spływa mi na ścieżkę i bardzo wypłukuje ziemię

Powyżej widać - miał być cały kwadrat w tej skalnicy (czy jak tam się ta roslinka nazywa )

a mam jedna kępkę hahahahah

Tu jest najlepiej

Jak dla mnie ta roślinka mogłaby zostać w takiej wersji rozwoju

a nie wypuszczać wysokich kwiatostanów

Ale i tak jest fajna bo jest borodwa, a jak już widać mam fazę na ciemny kolor .

Na bazarach kupiłam wczoraj jeszcze jedną roślinkę do donicy na taras, tez ma ciemne fajne liście(nazwa oczywiście nie zapamiętana - czy ja mam coś z głową? pamięć mi strasznie ostatnio szwankuje
Ogródek Anity 08:51, 25 kwi 2014

Do góry
Rh to najprawdopodobniej Baden -Baden a okolicę masz piękną, ta piaszczysta skarpa cudna. Miłego dnia.
Ogród Ewy :) 21:16, 22 kwi 2014

Do góry
Świetna rewolucja i nasadzenia i ta mini skarpa
Nadzieja na piękny ogród 19:28, 22 kwi 2014

Do góry
Pierwsze koszenie trawy w tym roku za mną, po koszeniu oczywiście jak to zwykle bywa od razu deszcz.

Front domu wygląda tak ( półokręgi mam zamiar wysypać białym kamykiem)

Powiększyłam też rabatę na środku podwórka i chcę tam zasadzić lawendę a po lewej stronie myślałam o czymś wyższym na pniu i nie wiem co może jakiś klon może ktoś mi coś doradzi bo tam jest cały dzień słońce

Tu mój kącik z huśtawką wsadziłam przed tujami 2 róże chcę tam zrobić rabatkę różaną i wysypać ją białym kamykiem, po drugiej stronie koło malutkiego żółtego berberysa myślałam żeby może wsadzić hortensję?

Widok z huśtawki

Skarpa przy tarasie

I taka moja mała rabatka, wsadziłam tu piwonię różową już wychodzi pomalutku.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój niedoskonały ogród
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:07, 16 kwi 2014

Do góry
Witam !
To mój pierwszy post najwyższy czas się ujawnić bo tyle pomysłów w głowie po lekturze ogrodowiska Mam pomysł na skarpę wokół tarasu ale potrzebuję porady czy to ma sens. Skarpa nie jest bardzo stroma dokładnie nie mierzyłam ale wymyśliłam żeby posadzić na dole po brzegach oraz w środku obwódki z bukszpanów żeby stworzyć dwa poziomy dla roślin. Nigdzie tego nie widziałam i się zastanawiam jak to się sprawdzi . Ogród planuje raczej o prostych liniach, kształty geometryczne stąd ten pomysł na skarpę. Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczna.

Nadzieja na piękny ogród 10:02, 16 kwi 2014

Do góry
Pogoda nie dopisuje ale udało mi się zrobić parę zdjęć jak jest u mnie na dzisiaj.

Skarpa przy tarasie

Wejście do domu wygląda tak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies