Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 20:25, 27 wrz 2014

aleksandra_g napisał(a)
mi też jak zwykle dnia zabrakło ale jutro ma być piękny dzień! Jagodaaa dziś masz dość a jutro będziesz cieszyć oczy i przyjdą chęci i energia

Tak, jutro zapowiada się piękny dzień , już dzisiejsze popołudnie było bardzo ciepłe, cienką bluzę musiałam założyć, bo w kurtce się dusiłam. Jutro mam wolne, nie robię nic w ogrodzie, może jakieś lajtowe pomiary, może zdjęcia.
Jagodaa 20:28, 27 wrz 2014

makkasia napisał(a)
nie ma problemu ..poczekam na fotki do jutra a teraz odpoczywaj Ja dzisiaj przesadziłam po raz enty "żywopłot" bukszpanowy i mam nadzieję, że to jego docelowe miejsce. Przesadziłam też kilka kulek miałam jeszcze inne plany ale nie zrobiłam tyle ile chciałam bo goście przyjechali Mam nadzieję na dłuuuugą i ciepła jesień coby ze wszystkim zdążyć. Acha i potwierdzam pod brzozą jest roślinom ciężko
ściskam

Kasiu, ja też mam jeszcze pełno prac zaplanowanych, więc razem z Tobą trzymam kciuki za ładną pogodę... trzymam? to nic nie zrobię przecież .

Żywopłociki i kulki bukszpanowe, to chyba najczęściej przesadzane rośliny, tak wynika z moich obserwacji .
Jagodaa 20:29, 27 wrz 2014

aleksandra_g napisał(a)
też sobie pod nosem powiedziałam, trudno ! będę lać wodę!

Haha, trudno, trudno, damy radę . (choć głosów sceptycznych dużo, ciężko będzie )
agniecha973 20:48, 27 wrz 2014

Myślę, że co innego sadzić miskanta pod dojrzałą brzozą, a co innego przy patyku brzozowym. Zanim brzozy się rozrosną to i miskanty dobrze się zadomowią i dadzą radę.
Moje 3 brzozy w jednym dołku wcale nie ociągają się z rośnięciem. Sadziłam patyczki, dziś po 2 latach mają tak na oko ze 3 m. Ale rzeczywiście u Ciebie byłabym za jednym egzemplarzem wielopiennym w dołku. U mnie mają sporo miejsca
Jagodaa 21:01, 27 wrz 2014

Wczoraj pokazywałam przygotowanie skarpy. Dziś dokończyłam prace i przed sadzeniem cisów wyglądało to tak:

Trochę się boję, że skarpa jest za wąska, szczególnie przy murku. Czy macie jakieś doświadczenia z tak posadzonymi cisami?

Czy nie zmarzną na tej skarpie?

Jagodaa 21:07, 27 wrz 2014

Przymiarka miskantów .

A tu wyjaśnienie, dlaczego tak się umęczyłam, a tak mało zrobiłam .

Z każdego dołka wybrałam po dwie taczki piachu i wymieniłam na ziemie.

W tym miejscu piach jest tak płytko:

Czy w ogóle coś będzie z tej rabaty?
Kamajla 21:12, 27 wrz 2014

a ja mam tak w jednym miejscu glinę...

namordowałaś się nieźle, trzymam kciuki, żeby dobrze rosło

Jagodaa 21:13, 27 wrz 2014

Część posadzona .

I wszystkie 7szt. Jeden, ostatni jest sporo mniejszy, a przedostatni to dwa małe w jednym dołu . Z trawkami od razu raźniej!

Madzenka 21:15, 27 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)
Nawet mi nie mówcie, ze miskanty nie będą rosły pod brzozami!

Musztarda po obiedzie. Dziś w ciężkich mękach posadziłam siedem!

Będą tylko nie beda tak bezobsługowe jak na murku. Po prostu będziesz musiala je dokarmiać i podlewać, ale przy Twoim perfekcjoniżmie to nie problem zwłaszcza źe masz piach więc podlewanie lub linie kroplujace to mus. Na mojej glinie jako tako sobie radzą bukszpany pod brzozami ale po 4 latach od posadzenia korzenie brzóz są wszędzie . Nawet cebuli jest już trudno gdziekolwiek upchać...
sadzenie cisów od sznurka powaliło mnie na kolana Pełna profeska!

Młode drzewka wymagają palikowania nie tylko dlatego aby sie nie wykrzywiały. Wiatry powodują naruszanie drobnych korzonków drzew i dlatego slabiej przyrastaja. Więc moze paliki nie dodają urody ale przez pierwsze 1-2 sezony są niezbędne. Wystarczy palikować na wysokości 1 m

I za Twoją namową w 3 godz. naprawdę dużo mozna zrobić
Luki 21:24, 27 wrz 2014

Pytasz czy na takiej ziemi coś będzie rosło... mówię Ci że będzie bo mój cały ogród tak wygląda 20-40cm czarnego piachu, a później żółciutki piasek przez następne 4 metry (na tyle odwierty były robione ) z taką różnicą, że ja tak fachowo dołków nie zaprawiam nową ziemią, ale na rabatach po kilku latach strefa żółtego piasku poszła w dół