Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 21:00, 11 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)

Gabrielo, czy wysiewałaś nasiona liliowców? Jeżeli tak, to kiedy?Jesienią czy dopiero wiosną?
Pytam, bo mi kilka kwiatostanów wydało nasiona,i dojrzały w czasie mej niebytności. Chciałabym zobaczyć co z tego wyrośnie.

Haniu, dawno temu chciałam zostać amatorskim hodowcą liliowców, sama je pozapylałam, zawiązały się śliczne nasiona, wysiałam je do doniczek po zbiorze, wyrosło pięć roślin, wsadziłam je późną wiosną do ziemi i czekałam trzy lata aż zakwitną, co nastąpiło i...
... czegoś tak brzydkiego, beżowego i w plamy w życiu nie widziałam. Czym prędzej wyrzuciłam i od tej pory liliowców nie sieję.
No ale mogło wyrosnąć coś super. Więc próbuj.
Na razie jestem mimowolnym hodowcą host - nasiało mi się tego co niemiara, a że mam w tym miejscu z 10 różnych odmian, to ciekawe co będzie, jedna zakwitła na biało już rok temu.

Kiedyś, komuś wyrósł taki piękny liliowiec, a ja go kupiłam:

mira 21:22, 11 wrz 2014

Gabriela napisał(a)

O, tak. Zwłaszcza jak jestem w jej ogrodach.
Zburzyła moje przekonanie, że angielski ogród to pastele - biele, róże, błękity i szarości. Ta dama znała się na kolorach i fakturach i nie wahała się ich użyć.
Ewo, miło Cię gościć.

Upton Grey jest wierny Gertrudzie.

Piękne ujęcie, ja mam coś takiego - przez chwilę myślałam że to gdzie indziej ale to ten sam murek - to Manor Haus

pozdrawiam
paniprzyroda 22:15, 11 wrz 2014

Relacja z ostatniej wyprawy doczytana Można jeszcze teraz rozmnażać błękitne bodziszki? ładnie przyrosły
Bogdzia 20:07, 12 wrz 2014

Piękne zdjecia z ogrodu Gertrudy J.Kiedyś wstawiłam u siebie zdjecie czekoladowego wilczomlecza od Ciebie ale chyba nie widziałas więc wstawiam u Ciebie.Ma juz na pewno ze 30 cm.

hanka_andrus 16:41, 14 wrz 2014

Zostawiam pozdrowienia i żółtą dalię. Jeżeli się podoba może być Twoja. Bo coś mi wróbelki ćwierkały, że żółtą daliową chcesz robić.

monteverde 00:31, 16 wrz 2014

No właśnie jak z bodziszkami bo ja teraz trochę przesadzam w ogrodzie i kilka przesadziłam bo takie wysokie porosły, w rajskim takie nie były czy nic im nie będzie bo trochę przywiędły ale podlewam a tych wycieczek do angielskich ogrodów zazdroszczę pozytywnie
Pszczelarnia 08:49, 16 wrz 2014

Pani GJ świetnie łączyła różowe z żółtym .
Gabriela 20:35, 16 wrz 2014

paniprzyroda napisał(a)
Relacja z ostatniej wyprawy doczytana Można jeszcze teraz rozmnażać błękitne bodziszki? ładnie przyrosły

monteverde napisał(a)
No właśnie jak z bodziszkami bo ja teraz trochę przesadzam w ogrodzie i kilka przesadziłam bo takie wysokie porosły, w rajskim takie nie były czy nic im nie będzie bo trochę przywiędły ale podlewam a tych wycieczek do angielskich ogrodów zazdroszczę pozytywnie

Od dwóch popołudni nic innego nie robiłam, tylko kopałam, dzielilam i przesadzałam - bodziszki w dużej ilości także.
Uważam że teraz jest idealna pora na przesadzanie, bo ziemia jest ciepła, nie przesycha, więc rośliny mają komfortowe warunki, żeby się ukorzenić.

Materializuje się moja skarpa, na której debiutują u mnie trawy - całe sześć sztuk - rozplenice od ALinki i taki niski miskant z ciemnozielonymi liśćmi. Do tego niemieckie i angielskie nabytki, niektóre już dały się podzielić i bodziszki - sporo różnych, tzn. różowych i niebieskich i bergenie z wysokimi rozchodnikami. Ma być dobrze od wiosny do późnej jesieni.
Od jutra biorę się za "byłą" jekylową - będzie po prostu rabata różana, z takich odmian, które wiosną można przyciąć nisko przy ziemi. Róże będę sadzić najwcześniej w drugiej połowie października.
Na zdjęcia nie miałam czasu, a dzień krótki.

Gabriela 20:36, 16 wrz 2014

Bogdzia napisał(a)
Piękne zdjecia z ogrodu Gertrudy J.Kiedyś wstawiłam u siebie zdjecie czekoladowego wilczomlecza od Ciebie ale chyba nie widziałas więc wstawiam u Ciebie.Ma juz na pewno ze 30 cm.

Dzięki za prezent, Bożenko. U mnie on bardziej zielony, tylko na końcach brązowy, bo rośnie między hortensjami.
Ten wilczomlecz ma duże przyrosty, będzie z niego pociecha.
Gabriela 20:40, 16 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Zostawiam pozdrowienia i żółtą dalię. Jeżeli się podoba może być Twoja. Bo coś mi wróbelki ćwierkały, że żółtą daliową chcesz robić.

[]

Haneczko, nie tyle daliową rabatę, co ognistą - żółto-pomarańczowo- czerwoną, a dalie mają być na niej królowymi drugiej połowy lata.
Jeżeli Twoja nie zwiesza w dół kwiatów, ma sztywne łodygi i nie jest strasznie wysoka, to biorę z pocałowaniem ręki. Mogę się odwdzięczyć podobnymi w pokroju bordowymi z zimnym odcieniem fioletu, albo tymi czarnymi.