Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

baldzia 11:41, 11 wrz 2014

witam się z Wami i od razu proszę o pomoc

tradycyjne ... podczytuję Was od dawna, teraz odważyłam poprosić o pomoc

muszę posadzić coś przy płocie, żeby trochę odgrodzić się od sąsiadów. Sąsiedzi mili, ale akurat w tym miejscu często parkują samochód, zresztą układ domów ( szeregowych) jest taki, że siedząc na tarasie mam taki właśnie widok...
nie chodzi o szczelne odgrodzenie się, wtedy dostawilibyśmy panele, raczej o kilka wyższych nasadzeń, które dałyby trochę intymności

szerokość od panela do krzewuszki 3 metry, do jałowców 4 m

działka wąska, trawnik od tarasu do płotu ma szerokość 4 metry, myślałam o czymś szczepionym powyżej wysokości płotu żeby nie zmniejszać terenu do zabawy dla dzieci

chyba chciałabym coś zimozielonego, żeby efekt był przez cały rok

pomóżcie, bo straciłam wenę, a nie chce tego zepsuć

acha, płot wysokości do cycków ))

dziękuję za wszelkie rady

Goosieq27 11:51, 11 wrz 2014

Marzenko jesli kształt taki jak u mnie to tylko działac Niedługo wrzuce zdjęcie tego co mam bo jeszcze sporo mi brakuje, żeby skonczyc ten kawałek.

Milenko jesli chodzi o Twoją skarpe , jak masz plan cos jeszcze dosadzić tam ,to ja na pewno widzialabym w takim miejscu rokitniki albo jeszcze kosodrzewine. Taka była moja pierwsza mysl.
Marcin89 11:57, 11 wrz 2014

A ja na tej skarpie widziałbym wrzosowisko.
Goosieq27 12:01, 11 wrz 2014

Baldzia A z ktorej strony jest to ogrodzenie? Bo jesli to strona słoneczna to może wisnie Pissardi? jest na pniu i wydaje mi sie że daje ładny kontrast z ta zielenia , która juz jest.
mariola_piek... 12:07, 11 wrz 2014

WITAM
POMÓŻCIE MI ZAGOSPODAROWANIU OCZKA NIEWIEM JAKIE ROSLINY MOGE POSADZIC wywaliłam jałowce bo zajmowały dużo miejsca myśle o liliowcach na około bo mam ich dużo ale niewiem co dalej
popcorn 12:08, 11 wrz 2014

Baldzia, ile tam jest słońca? Na zimozielone nie mam pomysłu, zwłaszcza szczepione na pniu... każdy świerk urośnie duży.. jeśli nie szzcepione - to zwykły żywopłot z cisa, albo choina kanadyjska, cięta?
Wiśnie, śliwy muszą mieć sporo słońca żeby były łądne.

pozdrawiam
popcorn 12:09, 11 wrz 2014

mariola_piekniewska napisał(a)
WITAM
POMÓŻCIE MI ZAGOSPODAROWANIU OCZKA NIEWIEM JAKIE ROSLINY MOGE POSADZIC wywaliłam jałowce bo zajmowały dużo miejsca myśle o liliowcach na około bo mam ich dużo ale niewiem co dalej nie mam pomysłu

Zdjecia? nad oczkiem cudnie wyglądają klony palmowe, odbijające się w toni.
baldzia 12:11, 11 wrz 2014

Goosieq27 napisał(a)
Baldzia A z ktorej strony jest to ogrodzenie? Bo jesli to strona słoneczna to może wisnie Pissardi? jest na pniu i wydaje mi sie że daje ładny kontrast z ta zielenia , która juz jest.

południe

latem słońce od rana do wieczora, bo od zachodu nic nie zasłania

gdy dni są krótsze, cień rzuca widoczny na zdjęciach dom sąsiadów
Milena7770 12:13, 11 wrz 2014

O kosodrzewinie myślałam, skarpa jest też z drugiej strony i tam jest kilka sztuk kosodrzewiny, więc myślałam o dosadzeniu jej tutaj.

Co do wrzosowiska, podoba mi się bardzo, ale już jestem tym mim lekko zniechęcona, tyle dbania a na koniec i tak wszystko brązowe. Fakt, że lato w tym roku mokre to i grzyba dużo.
baldzia 12:28, 11 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Baldzia, ile tam jest słońca? Na zimozielone nie mam pomysłu, zwłaszcza szczepione na pniu... każdy świerk urośnie duży.. jeśli nie szzcepione - to zwykły żywopłot z cisa, albo choina kanadyjska, cięta?
Wiśnie, śliwy muszą mieć sporo słońca żeby były łądne.

pozdrawiam

Popcarol, południe
cała działka to południe i zachód

cisy lubię bardzo, ale już mam po drugiej stronie
działka to kwadrat, ćwiartkę zajmuje dom, ogródek w L-kę

marzy mi się tam jakaś zielona kompozycja taka pólprzezroczysta ściana ech...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies