Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:58, 24 kwi 2018

Do góry
Ogród o zmierzchu ...
Komendówka 19:55, 24 kwi 2018

Do góry
I szafirki, które w zamierzeniu moim miały być rzeką szafirków. W zeszłym roku był strumyk szafirków. W tym roku liczyłam na rzeczkę, nie rzekę jeszcze. Ostało się tyle

Czosnki jakieś , nie wiem jakie. Gdzieś zapisałam, ale nie pamiętam gdzie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:53, 24 kwi 2018

Do góry
Roma, piękna ta gałązka wierzbolistnej. Wciąż noszę w sercu pragnienie by ją mieć. Może coś wypadnie, to wtedy ją zaproszę.
Co do gnojówek; teraz jest ciepło i one dość szybko fermentują. Mieszanie potrzebne jest tylko w tym pierwszym okresie. Myślę, że tydzień mieszania starczy. Potem zostaw dostęp powietrza i wszystko będzie OK. Mieszanie to napowietrzanie roztworu, takie trochę szybsze.
Latem, nawet jeśli będziesz tylko 2-3 dni, to tez nastawiaj.

Wiosna bardzo zagęszcza ogród. Masywnie się robi. I trzeci wymiar jest.

przedpłocie

Ogród do odnowy 19:52, 24 kwi 2018

Do góry
kocimiętka

zawciąg nadmorski - podobno nowa odmiana

tulipany

Royal Burgundy

Rozpoznawanie chorób i szkodników 19:46, 24 kwi 2018

Do góry
Na mojej jabłonce (Cortland)pojawiły się małe gąsieniczki/larwy. Co to może być i jak zaradzić, żeby jabłka nie były robaczywe. Do tej pory co roku jabłka właśnie miały duże dziury po robakach od robaków i nie doczekały nawet aż dojrzeją.
Komendówka 19:45, 24 kwi 2018

Do góry
Dziękuję Aniu-anbu!

Wychynęły z niepozbieranych liści jesiennych klonu i jakimś dziwnym trafem nie zjedzone. Choć niedaleko przetrzebione marcinki. Ostatnie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:41, 24 kwi 2018

Do góry
Basiu, Kamilko, Asiu, w imieniu ogrodu dziękuję za miłe słowa.
O tej porze roku nawet centra miast wyglądają optymistycznie, pod warunkiem, że są tam jakieś skwery.

A tymczasem rozwiązała się rododendrowa zagadka.
Rosną sobie tak...i nic nie zapowiada, że...

kwiaty będą jasne.

Azalia wchodzi w pełnie kwitnienia. Wciąż nie mogę uwierzyć, że zakwitła. Ciekawa jestem, na jaki kolor zakwitnie drugi egzemplarz?

Aktualny stan kaliny angielskiej

Gaura zapisała piękną karte w historii ogrodu, ale najprawdopodobniej zakończyła swój żywot. Kukliki już za chwilę będą barwna plamą.

Migawki z ogródka 19:41, 24 kwi 2018

Do góry
No i najważniejsze
Migawki z ogródka 19:40, 24 kwi 2018

Do góry

Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 19:37, 24 kwi 2018

Do góry
Matkooooo Aguś...ja tego właśnie nie mam...takiego " open your mind "... takie połaczenie ściežki z trawnikiem jest przecudowne.. Podziwiam i wielki szacun opadła mi szczęka taras jest zaznaczony na brazowo, szerokość działki to szerokość domu...10 m.... A na długość..nie mierzyłam , ale za lasek...na zdjęciu można zobaczyć..nie chcemy wygrodzić całości terenu , bo nie wiemy co w końcu powstanie poza naszym obszarem..chcemy zostawić sobie jakiś baner bezpieczeństwa...i zadrzewić go naturalnymi drzewami, czyli brzozy i jakoweś iglaste tam rośnie..przy domu na tarasie stoi komplet wypoczynkowy, a w altanie - czyli lewy tylni róg - ma być stół do jedzenia..i tam ewentualne grilowanie w grilu na kołach ...kompostownik może być w prawym rogu, gdziesik tam w krzokach ... Ooooo... i to chyba wszystko co mi w duszy gra mam ochotę Cię uściskać

Końcöwka tarasu, obszar obecnego ogrodu

Końcówka części obecnego ogrodu z płotem i tym, co mamy nadzieję kupić..działka kończy się w tym lasku na końcu fotki

Strony świata, umiejscowienie tarasu i domu

Migawki z ogródka 19:34, 24 kwi 2018

Do góry
Kukliki zaczynają

Szafirki powoli kończą, a jeden się taki trafił

Migawki z ogródka 19:30, 24 kwi 2018

Do góry
Zaczęło się

Powoli dojrzewamy

Jeden jedyny kwiat Betty

Za drzwiami do ogrodu... 19:20, 24 kwi 2018

Do góry
Napewno sadziłam więcej cebulek tego tulipanka... a są dwa...
Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 19:09, 24 kwi 2018

Do góry
Elu, ja myślę, że najpierw ogólne zagospodarowanie terenu jest ważne, no i wymiary działki, - od tego zacznijmy. Gdzie dom, jak usytuowany? Gdzie taras, gdzie kompostownik, jak idą strony świata? Czy będą ławeczki oprócz altanki? Czy planujesz placyk grillowy, ogniskowy? Można połączyć i trawnik, i ścieżkę, np. tak:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:06, 24 kwi 2018

Do góry
akwarela napisał(a)

Dopycham się w kolejce po poradę Czy posadzenie pod tym murem trzmieliny jest dobrym pomysłem? Kogucik bardzo prosi o odpowiedź

A może coś pnącego ?? róża ? Podpytaj Irenkę z tego wątku, jakoś do niej te klimaty mi pasują

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6570-milkowo-sezon-2016-2017?page=1062
W kamiennym kręgu od początku 18:58, 24 kwi 2018

Do góry
GorAna napisał(a)

aniu co to za zolte kwiatki kolo tulipanow

a na tulipany to ja tylko wow powiem
cudownie tak cudownie, ze slow brak

a i herbtki sie napilam jak juz stala na stoliczku
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:56, 24 kwi 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
HAniu, ponieważ mam Cię za specjalistkę we wszelkiego rodzaju miksturach, ale i dobrych radach, to mam pytanko- co konkretnie można podlewać gnojówką z pokrzyw, lub czego nie można?

Jestem na bieżąco w temacie.
Mam już nastawione dwa wiadra.
Ta z mniszka już się ładnie pieni, ta z pokrzyw nastawiona dzisiaj.

Ta z pokrzyw jest cenniejsza i mocniejsza ze względu na dużą zawartość azotu. Używam jej w warzywniku (pomidory, cukinie, ogórki, dynie, selery, pory, bób- czyli to co wytwarza dużo masy zielonej). Podlewam też hortensje, czasem miskanty.

Tej z mniszka używam pod kwaśnoluby: rodki, borówki, azalie i co tam mi się nawinie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:51, 24 kwi 2018

Do góry

Dopycham się w kolejce po poradę Czy posadzenie pod tym murem trzmieliny jest dobrym pomysłem? Kogucik bardzo prosi o odpowiedź
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:49, 24 kwi 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ja co jakiś czas ukorzeniam trzmielinę z cięcia, choć planowałam zrobić sobie jakąś kuleczkę, ale obwódka kusi... choć nie! u mnie na obwódki się nie nada, bo ja to mam tą pstrokatą z większymi listkami.

Fajnie korespondują Ci te mocno różowe tulipany z kwiatami serduszki

Podejrzewam, że każdą z tych trzmielin da się formować. Trzmielinowe lizaki są chyba z tej mocno pstrokatej.

Bardzo lubię te tulipanki. Musze pamiętać, żeby każde sadzić w kępkach po kilka sztuk. W takiej wersji podobają mi się chyba najbardziej.

Ogród z koniczynką 18:47, 24 kwi 2018

Do góry
cieszy mnie każdy kwiatuszek...

a to okienko to sprzed chwili...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies