Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Typografia ogrodu 10:27, 10 paź 2017

Do góry
Super stroik, ostatnio szukam takich inspiracji, więc jak znalazł

Lampy kapitalne dorwaliście, trzymam kciuki, żeby jak najszybciej doczekały się na miejsce, w którym je chcesz powiesić
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:20, 10 paź 2017

Do góry
Marta, ja korzonkiem przy sadzeniu tylko podlewałam, czy można kilka razy to nie wiem.

U nas Ksawery niemal szklarni nie porwał, jeden panel wyleciał i łataliśmy w tym wietrze, stałam tam w środku i byłam przekonana, że rano będziemy części szukać na okolicznych polach, ale jakimś cudem ocalała.
Tu ma być ogród :) 10:14, 10 paź 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Ja żywopłocik widzę już

masz dobrą wyobraźnię

Zostawiłam cisom sporo miejsca z obu stron, na razie przed cisy posadzę żurawki Marmolade, bo muszę miejsce pod ognisko oczyścić i nie mam ich gdzie dać.

Po obu stronach jeżówki Vintage Wine, chciałam posadzić molinię Variegata, ale jak sobie jedną tam przystawiłam to jakoś mi nie gra (molinie mam takie duże i wysokie, że przesłaniają te pokładzione obecnie hortki), no to druga opcja jest żeby tam dać seslerię jesienną - co myślicie?

Tu ma być ogród :) 10:05, 10 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ze mnie tez

no ba
Tu ma być ogród :) 10:04, 10 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
tak patrzę na to zdjęcie i chyba za mało miejsca u siebie zostawiłam na hortki, tu pewnie z 1,5 metra masz posadzone graby od tui ?

Iwonka, miarkę masz w oczach - dokładnie 140 cm od pnia tui do pnia graba.

A cała rabata ma szerokość 360 cm.
Tu ma być ogród :) 19:20, 09 paź 2017

Do góry
Udało mi się w końcu posadzić wszystkie cisy Hoseri - trzeba wysilić wyobraźnię, żeby zwizualizować sobie przyszłe żywopłociki przed grabami

Brązowe trawy i Red Baron wiosną do wysadzenia, bo cała rabata ma być jednolita.
Tu ma być ogród :) 19:13, 09 paź 2017

Do góry
ivo napisał(a)

Wagi - artyści hmm Ze mnie w sumie niezła "artystka" jest

w Twoim ogrodzie już widać artystyczne zdolności właścicielki

Tu ma być ogród :) 19:11, 09 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ładna data na urodziny wagi to artyści
Plan calosciowy działki byłby wskazany

No koniecznie muszę zrobić, jak już wszystkie prace w ogrodzie skończę to zasiądę do tego
Tu ma być ogród :) 19:10, 09 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
zapraszamy tylko daj ostrzeżenie to ogród podkoloruje a po jakie cisy jedziesz? W sensie formy

jasne, że dam

Po kule, na pniu i zwykłe.
Tu ma być ogród :) 19:09, 09 paź 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
Edytko czy ty to widziałaś? ...no musiałam ci linka wkleić

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2954-jurajski-ogrod?page=976

tak, widziałam! Super, prawda?
Tu ma być ogród :) 19:07, 09 paź 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
zdrówka dla maluszka i mamusi
dla cioci też może być

a dziękuję Kamila - choć mi to akurat się nie należy, chyba, że za trzymanie kciuków
Tu ma być ogród :) 19:06, 09 paź 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
Edytka zaglądam i niucham co tu Ciebie na ogrodzie,ale teraz faktycznie ważniejsze wydarzenia u Ciebie

Dało się pogodzić wszystko, na ogród też trochę czasu zostało
Tu ma być ogród :) 19:05, 09 paź 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Polecono mi kiedyś Yarę - sypałam wiosną i faktycznie efekt był. Potem stosowałam gnojówki z pokrzywy i ze skrzypu. Na pewno ta chemia nie zaszkodziła roślinkom

Ja wiosną sypę azofoskę, a potem gnojówki i nawozy dedykowane konkretnym roślinom.
Tu ma być ogród :) 19:02, 09 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
A nie masz takiego całościowego planu?
I jak planujesz dojście do ścianki? po trawniku czy jednak jakaś ścieżka?

Muszę coś takiego przygotować korzystając z mapy geodezyjnej działki - ale to sporo pracy i czasu, a teraz z tym kłopot.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 13:58, 08 paź 2017

Do góry
wiunia napisał(a)

Niestety nie czuję się kompetentna i nie wiem co Ci odpowiedzieć w sprawie minimalnej odległości.
Zapytaj może lindsay80 "Tu ma być ogród".
U mnie rosną po dwie w dołku. Plan był taki, że te pary będą rosły 4 m od siebie.
Tu ma być ogród :) 20:05, 05 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Teraz to miał tylko eM jechać, wiesz taka kombinowana akcja jak z świdośliwami

Ale skoro i tak to odłożyliśmy to może kiedyś rodzinnie się wybierzemy Poznań zobaczyć, cisy załatwić i Was odwiedzić Byłoby super!
zapraszamy tylko daj ostrzeżenie to ogród podkoloruje a po jakie cisy jedziesz? W sensie formy
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:47, 05 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Iwonka, pobuszowałam wczoraj po Twoim wątku, super Ci wszystko porosło - w tym roku już widać, że ogród zapowiada się bajecznie.

Szczególnie przyglądałam się tej rabacie z rozchodnikami, stipą i seslerią jesienną - teraz mam wrażenie, że przeważają na niej rozchodniki, trawki są jeszcze mało widoczne, to faktycznie tak jest?

Jak szeroką masz tą rabatę?
Tam są dwie odmiany rozchodników?

w projekcie była chyba tylko stipa, seslerię dołożyłaś od siebie?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5905-zielonym-od-linijki-ogrod-ivony?page=125

A gdzie Ty masz te penstemony posadzone, w jakim towarzystwie są bo w planach ich nie widzę, a szkółkę świetną przygotowałaś.

Edytko odnośnie tej rabaty z rozchodnikami :
- szeroka na 3 metry z czego metr zajmują rozplenice
- w trzech rzędach co 60 cm rośnie jesienna
- w jesiennej rosna rozchodniki takie zwykłe rosną jak szalone i jest trochę matrony ale nie widać bo mała jeszcze
- rosną też tam jeżówki vintage wine one kwitną w lecie a poźniej zaczynają rozchodniki.
W założeniu zamiast jesiennej miała być stipa ale bałam się że będzie wymarzać stąd Magnolia doradzała jesienną.
Rozchodniki opanowały teraz tą rabatę, ale jesienna jest u mnie bardzo kiepska ponieważ w jej kępach rośnie zwykła trawa która spłynęła podczas wysiewania w tamtym roku . Na wiosnę trudno było rozpoznać czy to chwast czy sesleria dopiero bliżej jesieni kiedy jesienna trochę sie wybarwiła na limonkowy widać że to chwasty. Teraz pasuje każdą kępę wykopać i wyczyścić - masakra jest ich pewnie ze 100.
Ogólnie rozchodniki w stipie też super nawet bez seslerii. Spróbuj jak masz na tyle stipy i Ci nie przemarza zawsze możesz później dosadzić seslerię.
Tu ma być ogród :) 12:07, 05 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Tez myślałam o liniach prostych na poczatku ale już nie wiem jakie Ty preferujesz

Teraz to ja już jestem otwarta na wszelkie propozycje - różne rzeczy muszę rozważyć, jeszcze jest na to dobry moment.

Muszę na jakimś planie działki coś porysować - ale to już chyba po weekendzie.

Wczoraj mi się urodził śliczny bratanek, zmykam w odwiedziny - w weekend też czasu na forum może nie być, ze zrozumiałych względów

Wymarzony sielankowy ogród..... 12:07, 05 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Hej Monika, idę sobie od początku wątku i oglądam Twoją historię ogrodniczą

Edytko przedemną to jeszcze długaaaa droga do końca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies