Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Anna i Ogród 15:54, 02 cze 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Goldmundy kupowałam w Hubertusie. Szukałam takich bez czerwonych młodych przyrostów.

ja mam jeszcze golden princes pięknie mi się rozrosły od poprzedniego roku
myślałam że kupowałaś tam za mrówką bo ostatnio mieli dostawę i piękne tawuły przywieźli ale twoje też bardzo dorodne
w hubertusie kupowałam ostatnio przetaczniki christa i brunere
Anna i Ogród 13:23, 02 cze 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
gdzie kupowałaś tawuły? w szkółce za mrówką ? ja ostatnio kupiłam tawuły golden carpet

Goldmundy kupowałam w Hubertusie. Szukałam takich bez czerwonych młodych przyrostów.
W Kruklandii 12:49, 02 cze 2016

Do góry
beta napisał(a)

hahahaha...no to się dogadały

a co kupiłaś?

Tawuły. Ale nie wiem czy to był dobry pomysł
Podmiejski ogródek 12:48, 02 cze 2016

Do góry
Perowskię testuję już ze dwa lata i coś nie może się ona zdecydować - ani zdechnąć nie chce ani rosnąć. Pewnie dlatego, że nie wiedziałam o tym dolomicie:/.

Berberysy jak najbardziej - myślałam żeby je dać pod murek tarasu, obok tawuły japońskiej (którą muszę pochwalić, bo rewelacyjnie zniosła brutalne przesadzanie - nawet kwitnąć zamierza!)

O tawułkach Arendsa zapomniałam. Bardzo je lubię i testowałam u siebie ale nie dały rady. Może teraz, jak poprawiłam ziemię, warto spróbować znowu?

Zobaczymy. Na razie Toszko, jak sama wspomniałaś, muszę zapanować nad tymi roślinami które już mam: uporządkować je, pogrupować, powybierać. Czy ten zestaw, który zaproponowałam pod okno tj: bukszpany, lawendy, kocimiętki, rogownica lub czyściec, wydaje Ci się ok?
Ewentualnie do wyboru mam jeszcze gipsówkę, przetacznika, jukkę, tą nieszczęsną nieszczepioną h. nishiki.

Obok, pod tarasem dobrze rosną floksy, ta tawuła o której mówiłam wyżej, odmiana "goldflame" lub podobna i parę przypadkowych roślin (jakieś czosnki,przywrotniki, piwonia, wilczomlecz, parzydło) które pewnie stamtąd wylecą. Potrzeba tam jeszcze krzewów na tył (jeden berberys i jeden bukszpan?) oraz czegoś na przód. Nie mam pojęcia, co by się tu skomponowało

A znowu zapomniałabym o najważniejszym:/ Taras planujemy przebudować, więc roślin typu trzmielina, które będą się po nim wspinać to bym unikała. Planujemy też jakąś pergolę, ale na razie nie mamy skonkretyzowanych planów. No i mimo pergoli, chciałabym tam posadzić jakieś nieduże drzewko o luźnej koronie, które będzie ocieniało taras w południe. Serce podpowiada - jarzębina, rozum - glediczja. Kogo posłuchać?

Anna i Ogród 09:18, 02 cze 2016

Do góry
gdzie kupowałaś tawuły? w szkółce za mrówką ? ja ostatnio kupiłam tawuły golden carpet
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:41, 01 cze 2016

Do góry

Tawuły za moment zakwitną

ojej, ale ten żółty okrutnie wyszedł w pełnym słońcu! Uwaga na oczy

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 01 cze 2016

Do góry

Na rabacie jest cały dzień słońce.

MOja rabata wygląda jak na zdjęciu posadzone rośliny zostały opisane, ciagnie się jeszcze w prawo o 6m, na zdjęciu już mi się nei zmiesciła. W prawo od tuj danica są dalej 2 sztk hortenacsji pinky winky z tyłu za nimi miskant gigant. Przed pinky winky rozchodnik.

Mam problem z tą częśćią co ma 2 m (jest to szerokość dla nowych roślin, na tuje odjęłam już 1m)

Mam dwie tawuły goldflamme, mam jabłoń rajską. mam 3 sztk Piórkówka HAMELN. Myślałam o miskant zebrinus, o żarnowcu, azalii, bukszpanach, tawuła little princess, ale co jak z czym, nie wiem.

a może zrobić w części kwiatową typu jezówki, liatra kłosowa, monarda, floksy .

W tej część gdzie są 4 m szerokości chcę posadzić iglaki, bo niedaleko jest wiatka z paleniskiem, a tą jabłonkę myślłam mniej więcej gdzie stoi (widac doniczkę, na łączeniu tych dwóch część 2 i 4metrowej.

Gdyby kogoś zastanawiała biała folia - przykryłam z nadzieją, ze nei będą wyrastac zielska. Tyle czasu się zastanawiam, ze przygotowana ziemia zaczęłą znowu zarastać

będę wdzięczna za każda sugestie czekam z niecierpliowścią

Pomyślałam jeszcze, że może zwiększyć ilość hortensji za plecami piórkówki ,które na rabatce po prawej stronie już masz a także dołożyć na przodzie trochę lawendy? Posadż też te tawułki, które wiosna rozświetlą rabatę a dobrze wygladaja i z lawendą i z trawami .Hmm, Danusia zawsze doradza konsekwencje w wyborze gatunków i żeby nie za dużo ich było...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:40, 31 maj 2016

Do góry
Mam do zagospodarowania rabatę wzdłuż płotu. Kiedyś rosły tu cyprysiki, ale zrobiły się brązowe. Obecnie posadzone są szmaragdy. Rabata jest nasłoneczniona. Co najlepiej by tam rosło? Dać obwódkę z bukszpanu czy tawuły a może trzmieliny? Po drugiej stronie pergoli też jest rabata. Przy białej kratce rośnie powojnik.

Juki już wykopane i przesadzone.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:50, 31 maj 2016

Do góry
Wreszcie solidnie popadało. Całe szczęście, że zdążyłam przed burzami wysiać drugi rzut fasolki szparagowej (dla przedłużenia plonowania) i poprawić siew ogórków. Z pierwszego wzeszła tylko jedna siewka. Truskawki dostają rumieńców. Za kilka dni będzie je można zajadać.
Dzisiejsze widoczki

W pełnię kwitnienia wchodzi Catharina van Tol

Zaczynają kwitnienie goździki skalne. Sporo ich rośnie przy ścieżce do domu. Odurzająco pachną. Zakwitła owsica wieczniezielona. Zachowuje źdźbła zimą i przez cały rok ma stalowoniebieską barwę.

Brzoza Youngii przyrasta, rozrosły się rośliny na rabacie okołostudziennej.

Kwitną już tawuły nippońskie. Rozrasta się druga z podokiennych rabat frontowych.

Anna i Ogród 14:37, 31 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
te tawuły bardzo efektowne, mam kilka
i ladnie ułozone w taki łuczek

To prawda. eM się śmieje bo w ubiegłym roku chciałam się pozbyć pięciu tawuł z ogrodu. On je uratował i rosną sobie pod pęcherznicami Diabolo (bardzo mi tam pasują) a w tym roku dokupuję już kolejne. Będę je ciąć w poduchy.
Kasya napisał(a)
a ty myslisz o sciezce z kostki ? bo moze sciezka/alejka z trawy miedzy rabatami ?

No na razie będzie ścieżka z trawy. Jeśli nie będzie mi pasować to może kiedyś położę kostkę jak będę zmieniać cały podjazd.
Anna i Ogród 14:17, 31 maj 2016

Do góry
te tawuły bardzo efektowne, mam kilka
i ladnie ułozone w taki łuczek
Anna i Ogród 14:10, 31 maj 2016

Do góry
Wsadziłam kolejną część ostnicy z nasion

Zakupiłam tawuły japońskie Goldmound

już rosną na swoich miejscach

Widok z boku
Ogród dla moich synków 22:16, 30 maj 2016

Do góry
Witam wieczorową porą
Bardzo dziękuję za życzenia zdrowia dla synka i trzymajcie dalej kciuki proszę, bo badań dzisiaj nie było , podobno jeszcze za wcześnie. Zeszło nam pół dnia w przyszpitalnej przychodni chorób zakaźnych dla dzieci.
Dziękuję także za wszelkie informacje dotyczące tej choroby. Staramy się trzymać rękę na pulsie i bacznie obserwujemy Młodego. Czytamy też różne opracowania, artykuły, fora i blogi. Wieje trochę grozą...ale chcemy być świadomi z czym możemy mieć do czynienia i jak z tym walczyć.
Młody czuje się dobrze, a na skórze nie zaobserwowaliśmy na szczęście żadnych rumieni. Kolejna wizyta lekarska czeka go juz wkrótce.

Z okazji dnia dziecka, wczoraj, zrobiliśmy sobie specjalny piknik na działce. Były prezenty i dużo śmiechu
Przepraszam ale zdjęć dzieci nie będzie tylko znane już Wam rośliny, jeszcze na dodatek niewyraźne (nie mam co pokazywać).

wielkie żurawki i małe perovskie, ogniki tawuły szare i derenie pod siatką

w miejscu ławeczki w tym roku są truskawki, za nimi kosodrzewiny (jedna chora, obecnie leczona) i rozchodniki

Kwitnące małe krzaczki Palibina, a przed nimi rzodkiewka, sałata i selery

U Agi - czyli słońce i piach 15:44, 30 maj 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Ewo, dalej jest forsycja a później wierzba. Na razie obie zostaną. Obwódka z bukszpanów ma przyrosty a dalej wsadziłam bukszpany i kulki z nich kiedyś będą
Na razie to takie zbiorowisko jest - hortka kupiona przypadkiem inna odmiana niż pozostałe i tawuła kupiona bo fajne kwiatki miała wsadziłam tam stipy które jeszcze zostały i szkoda mi było wywalić i kilka aksamitek Rabata na "bogato" wyszła! : Dalsza część pusta więc będą arbuzy

Czas pokaże, nie ma co się spieszyć arbuzy miałam też kiedyś. U mnie też ciągle się dzieje..przesadzam i kombinuję. Dzisiaj podczas obchodu ogrodu dojrzałam u siebie dorodne sadzonki miskanta ML..jak się cieszę i dziw, że wcześniej nie widziałam.
Jeżeli o hortki chodzi to u mnie też mieszane odmiany i dodatkowo wychodzą pomyłki handlowców..także ten rok na obserwacje..."Co do czego pasuje" - jak w układance logicznej dla przedszkolaka
Tawuły bardzo lubię od jakiegoś czasu...można ciąć na różne sposoby i dają kolor na rabacie.
Ogród na glinie 09:37, 30 maj 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Gosia piękna ta twoja rabata ML cudne i tawuły

Dziękuję
Lawendę za blisko buksów posadziłam i muszę podcinać od strony żywopłociku by mi buksy nie wyłysiały.
Ogród na glinie 09:22, 30 maj 2016

Do góry
Gosia piękna ta twoja rabata ML cudne i tawuły
Ogród na glinie 09:13, 30 maj 2016

Do góry
fioletowy łubin, który poszedł do podzielenia

i tawuły z którymi zestawiłam ten łubin, tu jeszcze na rozsadniku, a teraz rosną przy kółeczku

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:06, 30 maj 2016

Do góry
Witam wszystkich.
Błagam o pomoc od 3 tyg stoję w miejscu z moją rabatą, za dużo chcę za dużo mi się podoba. Ciągle pzreglądam ogrodowsko w poszukiwaniu inspiracji i co chwilę zmienia mi się koncepcja.

POmóżcie, nakierujcie mnie - proszęęęęę
Ziemia przepuszczalna,tzw ogrodowa, trochę piasku w niższych partiach

Na rabacie jest cały dzień słońce.

MOja rabata wygląda jak na zdjęciu posadzone rośliny zostały opisane, ciagnie się jeszcze w prawo o 6m, na zdjęciu już mi się nei zmiesciła. W prawo od tuj danica są dalej 2 sztk hortenacsji pinky winky z tyłu za nimi miskant gigant. Przed pinky winky rozchodnik.

Mam problem z tą częśćią co ma 2 m (jest to szerokość dla nowych roślin, na tuje odjęłam już 1m)

Mam dwie tawuły goldflamme, mam jabłoń rajską. mam 3 sztk Piórkówka HAMELN. Myślałam o miskant zebrinus, o żarnowcu, azalii, bukszpanach, tawuła little princess, ale co jak z czym, nie wiem.

a może zrobić w części kwiatową typu jezówki, liatra kłosowa, monarda, floksy .

W tej część gdzie są 4 m szerokości chcę posadzić iglaki, bo niedaleko jest wiatka z paleniskiem, a tą jabłonkę myślłam mniej więcej gdzie stoi (widac doniczkę, na łączeniu tych dwóch część 2 i 4metrowej.

Gdyby kogoś zastanawiała biała folia - przykryłam z nadzieją, ze nei będą wyrastac zielska. Tyle czasu się zastanawiam, ze przygotowana ziemia zaczęłą znowu zarastać

będę wdzięczna za każda sugestie czekam z niecierpliowścią

Kulą w płot 05:37, 30 maj 2016

Do góry
Pierwsze zdjęcie mi się nie otwiera, ale po następnych widzę, że zmiana super! Hosty pod brzozą, bukszpaniki, żółte tawuły i żółte hosty - wszystko bardzo ładnie skomponowane. Kancik żylety po prostu pokazowe!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:43, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Nie wiem czy azalie to dobry pomysł ale tawuły to ja też miałam i fajnie o wyglądało. Natomiast hosty pod hakuro ma moja córka i bardzo mi się podoba, cebulowe jak najbardziej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies