Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 20:18, 30 cze 2016

za żurawkami posadź hosty, za hostami carexy np. ptasie łapki (one są niezawodne), potem mogą być znowu hosty.

nr6 wygląda jak mysie uszy, czyli 'Mouse Ears'
Makusia 20:23, 30 cze 2016

Tawuły są na str. 43.

A te hosty mi wytrzymają na słoncu? Bo mam wrażenie, że odkąd je tam pod koniec maja wsadzilam marnieja...
Gruszka_na_w... 20:52, 30 cze 2016

Makusia napisał(a)
Tawuły są na str. 43.

A te hosty mi wytrzymają na słoncu? Bo mam wrażenie, że odkąd je tam pod koniec maja wsadzilam marnieja...

Wytrzymają, ale je podlewaj

U mnie ptasie łapki jakieś takie mikre są. Maja w największym porywie do 10-15 cm. Toszko, czy hosty ich nie zagłuszą?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 21:01, 30 cze 2016

powiem szczerze (tylko nie bijcie), że te hosty są mało reprezentacyjne jak na front... one takie pospolicie-nijakie
Na razie mogą być, ale jak zobaczysz gdzieś efektowne jakieś średnio-małe lub małe ze średnich to polecam wymianę. To front! i ma być super-truper

Ptasie łapki są niewysokie, kępiaste i to ich urok i elegancja. I nie kosztują majątek.
Makusia 21:39, 30 cze 2016

A wrzosy?
Toszka 22:26, 30 cze 2016

a sadź wrzosy
Makusia 22:33, 30 cze 2016

Ja bym posadziła tak
Zurawki
Wrzosy
Trawki
Zurawki

Hosty na brzozowa albo pasem wzdłuż drewutni....
Makusia 22:36, 30 cze 2016

......

Znalezione

Turzyca ptasie łapki ‘Variegata’ jest jedną z ciekawszych turzyc. Oczywiście nie jest trawą i należy do rodziny ciborowatych. Jest niską trawką dorastającą do 20 cm o paskowanych liściach.
Makusia 22:43, 30 cze 2016

Słońce, czy cień?

Strona nr 1
Wykazują też dużą tolerancję co do pH gleby, choć preferują lekko kwaśne. Stanowisko powinno być półcieniste bądź cieniste oraz osłonięte od wiatrów.

Nr 2
stanowisko: słoneczne, półcieniste
wysokość: do 20cm

Niewielka turzyca tworząca kępki pasiastych kremowo-zielonych liści, dobrze rosnąca na stanowisku słonecznym.

Można zgłupieć od tego internetu....
Gruszka_na_w... 22:50, 30 cze 2016

Dobrze, ze mam mały front Nerwicy się można nabawić z robieniem takowego.
Do wrzosów dorzuć wrzośce - będziesz mieć kolor już wiosną. Przed zakupami sprawdzaj wysokość odmiany, żeby kępy miały potem spójną wielkość. Z tego, co piszą fachowcy trzeba sadzić plamami- przynajmniej 10 sadzonek jednego koloru.

PS. Narodziny frontu obserwuje z prawdziwą przyjemnością. Koledze małżonkowi wytłumacz, że latanie z łopatą jest zdrowsze od biegania po galeriach handlowych.

Korzystam ze strony fachowców
http://www.zszp.pl/
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies