Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielona przestrzeń 10:44, 21 lut 2018

Do góry

Zielona przestrzeń 10:41, 21 lut 2018

Do góry
Kwiecień 2017

Zielona przestrzeń 10:39, 21 lut 2018

Do góry

Zielona przestrzeń 10:37, 21 lut 2018

Do góry
Marzec 2017

Zielona przestrzeń 10:34, 21 lut 2018

Do góry
"Zielona Przestrzeń" 2017 w pigułce

Styczeń 2017

Wymarzony sielankowy ogród..... 10:20, 21 lut 2018

Do góry
Pierwsze przymiarki Musimy ustalić ramy, te największe rośliny na rabacie.

BT - Black Tower
B- budleja (jaki ma kolor?)

Black Beauty i Black Lace maja podobne gabaryty jak już urosną, więc to prawie bez różnicy, który z nich to jest. Dałam go tak trochę nieortodoksyjnie z przodu, żeby zacieniał zakątek leśny i żeby widać było jego piękne kwiaty. Tworzyłby takie przejście z zakątka leśnego na rabatę bylinową.

Czy masz przy tarasie dużo cienia od strony domu? Ile godzin słońca?

Co to za kwadracik tam zaraz przy tarasie? Masz fotke tej rabaty w kierunku tarasu? Przydałaby się
Podmiejski ogródek 10:16, 21 lut 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

W zeszłym roku pod tym murkiem z dziurkami posadziłam hortensję pnącą, która całą tą budowlę ma zasłonić.

Póki co, pod samym murem rośnie mahonia, która ma robić za zimozielone, a przed nią tawuła anthony waterer, która w zeszłym sezonie bardzo mi się podobała. A przed nią jeszcze jakieś bylinowe zadarniacze.

Także czekać pozostaje. czekać. czekać. czekać.
jak w reklamie tej aplikacji do rezerwowania wizyt lekarskich

a no widzisz, to zdjęcie wiele wyjaśnia Klonów tu nie trzeba

p.s a co to te dziurki ?
Podmiejski ogródek 10:11, 21 lut 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Zobacz jak się ustawiłaś, nawet porę kontuzji dobrze wybrałaś
Taki klon cisowy fajna rzecz Przydałby po jego prawej stronie bo troszkę pusto tam. Chyba ,ze masz coś tam a nie widzę

W zeszłym roku pod tym murkiem z dziurkami posadziłam hortensję pnącą, która całą tą budowlę ma zasłonić.

Póki co, pod samym murem rośnie mahonia, która ma robić za zimozielone, a przed nią tawuła anthony waterer, która w zeszłym sezonie bardzo mi się podobała. A przed nią jeszcze jakieś bylinowe zadarniacze.

Także czekać pozostaje. czekać. czekać. czekać.
jak w reklamie tej aplikacji do rezerwowania wizyt lekarskich

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:59, 21 lut 2018

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:52, 21 lut 2018

Do góry
Ewa ich kwiaty są takie delikatne a liście nawet po ostatnich mrozach wciąż zielone

Trudna rabata gabionowa 09:46, 21 lut 2018

Do góry
Ze względu na to, że poszerzenie rabaty nie wchodzi w grę szukam rozwiązania dalej.
Ważne jest dla mnie aby ta rabata była bardziej zimozielona ale jednak minimalistyczna i nowoczesna. Dom sąsiada i płot w sumie odpuszczam bo wyjścia nie mam

Mam dwie propozycje stworzone na podstawie podobnych w necie ( Tak w oczekiwaniu na książkę Pani Danusi - ostatnią deskę ratunku )

1)

2)

4 szt. wysokich, piennych drzew. U ich stóp rh mniejszych rozmiarów ( do 100 cm wys/szer). Przed rh po trzy choiny jeddeloh. Między drzewami cisy kolumnowe np. Wojtek i przed nimi hortensje karłowe sundae freise ( takie mam na stanie), trawy. Ewentulanie zamiast cisów sosny ościskie i przed nimi rozplenice. W prawym rogu jakiś świerk średnich rozmiarów.
Podmiejski ogródek 09:28, 21 lut 2018

Do góry
Za to bukszpany - ciągle bardzo kiepsko wyglądają
One były jeszcze w 2016 roku przesadzane, w zeszłym roku dogadzałam im jak mogłam: podlewanie, żelazo, obornik - a one jak były żółte, tak nadal są.

Jedyne co mnie pociesza, to że dają dużo nowych przyrostów, które już są normalnie zielone.
Podmiejski ogródek 09:25, 21 lut 2018

Do góry
Chyba czas pomału się przymierzyć do sezonu ogrodowego...

Wypadałoby zacząć od zdjęć, ale kurczę blade - nie za bardzo jest co pokazać. Jak chciałam zrobić porównanie tego i poprzedniego roku, to w większości przypadków nie widać różnicy.
Tak to jest, jak się kupuje rośliny oszczędnie, "na rozmnożenie"

No, powiedzmy, że na tej rabacie widać różnicę:

Najbardziej straszy śmiałek, którego rdza złapała w zeszłym sezonie. Pozostałych dwóch nie ruszyła. Ściąć go do zera?
Zawilce, kłosowce, jeżówki zgodnie z oczekiwaniami - zdobiły suchelcami całą zimę i teraz czekają na wycięcie.
Rozmaryn o dziwo przetrwał, i melduję, że żurawka krwista również bardzo ładnie trzyma liście

Trzeba tu będzie trochę poprzesadzać, pousuwać, ale niewiele.

Na tej rabacie będzie dużo więcej roboty:

Na razie jest tu groch z kapustą. Co gorsza, nie bardzo wiem, jak to poogarniać.
Na razie głównie widać stipę, która u mnie ma tendencje do wykładania się.
Potraktować ją jako wypełniacz i poutykać pomiędzy bylinami czy pogrupować?

Z tego cisa jestem baardzo zadowolona. Taki wielgus był przesadzany w zeszłym roku i w ogóle tego po nim nie widać!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:00, 21 lut 2018

Do góry
O jakie tu dzielne dziewczynki są
Jestem w biegu bo dziś ostatni dzień remontu. Na szybko pokazuję łazienkę po liftingu (zmienione: kolor fug, baterie, lustro, półki dodatki,drzwi, sufit podwieszany - słowem wszystko bez płytek, wanny i umywalki, dodany blat koło umywalki)

Ze schodami walczę
...uDany ogród 08:53, 21 lut 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
U mnie podchodzą lisy i inne ale nie jestem na działce non stop wiec nie mam jeszcze ich na fotkach ,ale może kiedys

Ja niestety tez nie jestem non stop w ogrodzie, ale czasami cos się trafi
To moje wielkie marzenie zamieszkać tam na stałe, ciągle mam nadzieję!
Lisy tez są, choć nie widziałam, ale kradną Teściowi kury.

Ptasi gaj 08:39, 21 lut 2018

Do góry
Mira104 napisał(a)
Elu jak długo masz już choiny kanadyjskie? Zastanawiam się ile czasu muszę czekać, aby moje też takie duże urosły.

Jeszcze raz napisze te mają ok 7-8 lat były przesadzanie w wilgotne miejsce kupowane też ok 1 1 metra ale dosyć ładne. Po przesadzanie 2 sezony się aklimatyzowaly centymetrów dorosły. Teraz maja ok 3 m. Rosną w tym miejscu 3 szt nie można zrobić foty z tyłu bo zarośnięte przywieszka takie same. Jedna ma 2 przewodniki.

Te poniżej mam od 2014 roku były wyższe 1,5 M 18 szt 15 pod płotem rośnie a 3 szt porozrzucane po ogrodzie te były kupowane w dużych donica kupiłam 20 2 szt się zmarnowały przywieźli zasuszone. Choina potrzebuja wilgotne go podłoża. Te 18 nie były jeszcze cięte dopiero w tym roku będą. Ładnie rosną.
Poniżej jedna z luźno posadzonych

7
Po prawej stronie w okresie wypuszczenia bombelkow odrostow piękny widok w realu

Ogród z wilkiem zamkn. 08:22, 21 lut 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Madziu, wymodziłam taki początek.

Gatunki występujące to
platan
buks
epimedium
hortensje
cis

Przy ścieżce dla psów hortensje zatopione w Epimedium. Z drugiej strony rabata bliźniacza ale bez hortensji. Szerokość rabaty to 1m. Pomiędzy nimi na środku platan Alphens Globe. Pod nim w kwadracie znów Epimedium. Po bokach buksy w trójkątach.

Rabaty na Epimedium ograniczone ogranicznikami jak tutaj
https://www.pinterest.de/pin/133137732716714730/

bardzo mi się ten plan podoba Ty masz pomysły ......super
muszę teraz poczytać o tym epimedium -nie znam tej rośliny .....ale najważniejsze ,że jest zimozielona ......

jak mogę Ci się odwdzięczyć za pomysł ?

ja się troszkę zdrzemnę ,to narysuje sobie to na kartce i wypiszę listę potrzeb
i jeszcze mam prośbę ....jakbyś miała wenę co z tym bokiem -oprócz hortek i buksów ?
czy któreś z drzewek ,które mam nada się tam ?
mam szczepione odmiany takie tam : dąb szczepiony na ok 2m ,jabłoń royality na ok 1,50, złotokap,grab pendula szczepiony na wys ok 2 m ,migdałek, wiśnie royal burgundy szczepione ok 1,40

jeszcze mam z tyłu ogrodu do wykorzystania :
to stare zdjęcie nieaktualne,ale na nim widać ile mam jeszcze drzewek do wykorzystania -niestety nie pamiętam wszystkich odmian,ale mniej więcej : mam
surmię ,grab pendula bordowy,wiąz,i kilka klonów w różnych odmianach (wszystkie szczepione )....za dużo tego ,wiem

jak będziesz miała chwilkę czasu i chęć pomocy ......poczekam cierpliwie

...uDany ogród 08:22, 21 lut 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Byłoby było bo jest na innych no ale cudne te sarenki rewelacja

A to się nie spotkałam, ale ostatnio jestem tylko tutaj
Nie mam czasu na inne. Jakoś mi się doba skurczyła...

Sarenki uwielbiam, ale za płotem. One potrafią nieźle naszkodzić w ogrodzie .

...uDany ogród 08:20, 21 lut 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
a my wlasnie szukamy takiego sekretarzyka, no moze nie takiego wysokiego
Twoj jest sliczny

Izuniu to było moje wielkie marzenie, on jest dopasowany stylem do wszystkich mebli. Uwielbiam je
Dziękuję!
Na koniec zimy zawsze przychodzą pod płot chyba coraz mniej jedzenia mogą znaleźć
, w zeszłym roku zjadły mi właśnie w tym okresie wszystkie pąki. Dlatego owinęłam je ostatnio agro.
Oby pomogło

Takie cuda do mnie przychodzą, to zeszłoroczny

...uDany ogród 07:57, 21 lut 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Witaj nieraz tak dużo jest wizyt w wątku ,ze trzeba kilka stron przesunąć by odczytać informacje ,ze ktoś do nas pisał (a watkow mamy duzo dodanych do obserwowania i stad te przeoczenia )kiedyś wspomniałam tutaj ze przy info o powiadomieniach moglby być zapis :wspomniano o tobie w temacie i podany temat i byłoby wtedy niemożliwe nie odczytanie napisanej do nas wiadomości w wątku (nie tej w pw ) no ale to forum ogrodnicze ☺ ☺

Może pomylą się co do marca mam taką nadzieję

To chyba byłoby niemożliwe, poza tym uważam że nikt tutaj nie ma za złe nikomu jak dłużej nie pisze. Wszyscy mamy oprócz tego swoje sprawy i swoje życie.
Ja mam czas w niedzielę z rana wtedy nadrabiam wątki , dom śpi a ja czytam

Co do marca tez mam taką nadzieję, ale z tym co nadchodzi się nie pomylili...
U nas rano -10. Dobrze, że jeszcze kilka wrażliwców okryłam, a w ogrodzie resztki śniegu przykrywają nadgorliwe cebulowe.

Goście, dzięki Bogu za płotem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies