Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

as1112 08:10, 15 kwi 2018

Witajcie,
mam pytanie odnośnie rabaty, która bardzo mi się podobała latem natomiast teraz, wczesną wiosną, niestety nie. Jest to rabata w przedogródku, widoczna z okna kuchni.
Rząd od ogrodzenia - berberysy, następnie rozplenica moudry i cała reszta to lawenda. Nie ma tu nic zimozielonego poza kulą na pniu ale latem wszystko ze sobą świetnie gra. Może dać coś innego na pniu, bardziej rozczochranego? a może dać obwódkę zimozieloną wokół całej rabaty? czy nie będzie tego za dużo. Tym bardziej, że rabata sąsiednia ma już trzy zielone lizaki a cały przedogródek duży nie jest.
Może macie jakiś pomysł? A może po prostu jestem mało cierpliwa i powinnam czekać

Hortensja 14:59, 15 kwi 2018

drodzy forumowicze, czy przychodzi Wam do głowy roślina, która urośnie w takim miejscu?
Wystawa południowa, żarłoczne tuje i niewiele miejsca po nimi. W dodatku skarpa, murek a za nim drenaż.

Były tu już posadzone:
- hortensje bukietowe "Little Lime" ale marnie się wybarwiały
- hosty
- trawy: kostrzewa sina
- trzmielina Fortune'a
- irga major

Szału nie ma;( ziemia jest dobra, tylko bardzo sucha, pierwsze 10cm ziemi to praktycznie suchy piach, jeśli roślina korzeni się głębiej ma szanse przetrwać, ale głębiej znajdują się korzenie tuj więc zaczyna się walka o przetrwanie.

Czy jest coś co w takich pustynnych warunkach będzie ładnie rosło, ewentualnie zadrani ten skrawek ziemi?
Myślałam jeszcze o barwinku ale troche straciłam wigor do pracy.
Gdyby nie fakt, że taki widok straszy przy wejściu chyba bym już odpuściła.
Pomożecie?
Hortensja 15:02, 15 kwi 2018

as1112 napisał(a)
Witajcie,
mam pytanie odnośnie rabaty, która bardzo mi się podobała latem natomiast teraz, wczesną wiosną, niestety nie. Jest to rabata w przedogródku, widoczna z okna kuchni.
Rząd od ogrodzenia - berberysy, następnie rozplenica moudry i cała reszta to lawenda. Nie ma tu nic zimozielonego poza kulą na pniu ale latem wszystko ze sobą świetnie gra. Może dać coś innego na pniu, bardziej rozczochranego? a może dać obwódkę zimozieloną wokół całej rabaty? czy nie będzie tego za dużo. Tym bardziej, że rabata sąsiednia ma już trzy zielone lizaki a cały przedogródek duży nie jest.
Może macie jakiś pomysł? A może po prostu jestem mało cierpliwa i powinnam czekać

bukszpan
trzy kule różnej wielkości na środku.do lawendy jak znalazł!
as1112 15:58, 15 kwi 2018

Hortensja napisał(a)

bukszpan
trzy kule różnej wielkości na środku.do lawendy jak znalazł!

Dziękuję Ci bardzo. To super pomysł

Szkoda, że nie pomogę Tobie w doborze rośliny na skarpę Nie mam niestety doświadczenia.
Fama 20:18, 15 kwi 2018

witajcie, przepraszam, że ja znów z tą rabatą Może tym razem ktoś coś odpisze dokupiłam drugą śliwę dziecięcą, drzewka na razie stoją w donicachi chcę dokupić hortebsje, tylko zastanawiam się jakie. Obok tego drzewka po lewej są dwie horyensje anabelle,dokupić im inne anabelki,czy też np vanille fraise? I ile sztuk, myslałam o dokupieniu dwóch hortensji,dwie posadzić między drzewkami i po jednej po bokach. Z przodu między bukszpanami bordowe żurawki. Co sądzicie?
madeczkam 07:57, 16 kwi 2018

Witajcie proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego świerka wyglada jak serbski ale pewności nie mam pozdrawiam
frezja 09:55, 16 kwi 2018

Fama napisał(a)
witajcie, przepraszam, że ja znów z tą rabatą Może tym razem ktoś coś odpisze dokupiłam drugą śliwę dziecięcą, drzewka na razie stoją w donicachi chcę dokupić hortebsje, tylko zastanawiam się jakie. Obok tego drzewka po lewej są dwie horyensje anabelle,dokupić im inne anabelki,czy też np vanille fraise? I ile sztuk, myslałam o dokupieniu dwóch hortensji,dwie posadzić między drzewkami i po jednej po bokach. Z przodu między bukszpanami bordowe żurawki. Co sądzicie?

To widok z tarasu? nie chcesz przysłonić budynku?
as1112 10:12, 16 kwi 2018

Fama napisał(a)

Tam się chyba pnie po siatce bluszcz? osłona zielona jest. Ja bym dała jednakowe hortensje Anabell po całości
Jamroczek 10:20, 16 kwi 2018

Hortensja napisał(a)
drodzy forumowicze, czy przychodzi Wam do głowy roślina, która urośnie w takim miejscu?
Wystawa południowa, żarłoczne tuje i niewiele miejsca po nimi. W dodatku skarpa, murek a za nim drenaż.

Były tu już posadzone:
- hortensje bukietowe "Little Lime" ale marnie się wybarwiały
- hosty
- trawy: kostrzewa sina
- trzmielina Fortune'a
- irga major

Szału nie ma;( ziemia jest dobra, tylko bardzo sucha, pierwsze 10cm ziemi to praktycznie suchy piach, jeśli roślina korzeni się głębiej ma szanse przetrwać, ale głębiej znajdują się korzenie tuj więc zaczyna się walka o przetrwanie.

Czy jest coś co w takich pustynnych warunkach będzie ładnie rosło, ewentualnie zadrani ten skrawek ziemi?
Myślałam jeszcze o barwinku ale troche straciłam wigor do pracy.
Gdyby nie fakt, że taki widok straszy przy wejściu chyba bym już odpuściła.
Pomożecie?

Witaj Hortensja. U mnie w dokładnie takich samych warunkach świetnie rośnie barwinek właśnie a w tej chwili ma piękne fioletowe kwiatuszki. Wiem, że jest też barwinek o pstrokatych listkach, tylko nie wiem jak u niego z kwitnieniem.
pozdrawiam Asia
BASIA8 10:21, 16 kwi 2018

as1112 napisał(a)
Witajcie,

Witaj. Rabatka latem ładna jest, ale wiosną faktycznie wygląda na smutną. Wydaje mi się że nie jesteś mało cierpliwa Trzeba dodać jej koloru. Może kulce na dniu dodaj towarzystwo ( 3-4 tuje danica aurea ) będzie bardziej radośnie. Ja ekspertem nie jestem, i daleko mi do takiego stanu. Ale może pomysł Ci się spodoba. Pozdrawiam.