Ten zakątek jakoś tak. Oczywiście ta brązowa linia nie powinna być taka wyrazista jak na planie. Jeden większy iglak i do niego trzy mniejsze. Przydałyby się jakieś hosty i paprocie znoszące słońce. Może też jakieś poletko z wrzosami... Nie ma nic gorszego na rabacie niż goła ziemia
Gleba musiałaby być tam kwaśna? Jak to jest z sosnami?
A dalej kwasoluby w towarzystwie klona na pniu ,żurawek , choiny jedeloh i golterii, świerka nidiformis. Jakaś thuja z odrostami złotymi też jest. Kwasoluby to azalia, rodki i wrzosy.
A to narożnik północno wschodni. Cień. No słońce trochę przebija przez korony. W tym narożniku z czerwonych palisad jest moja przechowalnia roślin, więc nie ma to składu ni ładu. Ale mogłabym czymś to zasłonić lekko. Wśród kamieni rośnie Brzoza dorenbos, berberysy, miskanty, derenie, pęcherznice. Są też paprocie ale gdzieś z tyłu. Na łuku są tawulki.
Zawsze warto spróbować, jeśli się nie uda, to trudno. Trzeba będzie kupić. Lubię kwiaty, które tak jak one kwitną całe lato.
Moje skrzyneczki nareszcie w komplecie. Trochę w innym ustawieniu niż poprzednio, stoliczek niższy, ale za to większy otwór pośrodku, będzie można wstawić tam kwadratową doniczkę z jakąś niską, kwitnącą roślinką.
Przepraszam za jakość fotki, muszę pomyśleć o zmianie sprzętu, w moim starym tablecie szwankuje ostrość.
W tej chwili mam tam parę iglaków wsadzonych, może dałoby radę coś z tego też wykorzystać jest tam:
sosna golden ghost
sosna Jeffreyi Jopi- jest superowa, bardzo ją lubię
sosna Wietchorst
sosna Golden Start
Świerk Glauca Pendula
Świerk Inversa
tak to teraz wygląda:
a z róż posadzonych przed drewutnią mam Carcassone Castle i Gorgeous Paramount po 5 sztuk każdej, no i lawenda
Gatunki występujące to
platan
buks
epimedium
hortensje
cis
Przy ścieżce dla psów hortensje zatopione w Epimedium. Z drugiej strony rabata bliźniacza ale bez hortensji. Szerokość rabaty to 1m. Pomiędzy nimi na środku platan Alphens Globe. Pod nim w kwadracie znów Epimedium. Po bokach buksy w trójkątach.