Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:24, 18 lut 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Ogród jak zaczarowany pod tą puchową kołderką . Oczar świeci z daleka, cudny jest . A to miejsce z krzesełkami i stolikiem teraz jeszcze bardziej zachwyca .

czapki to ma teraz większosć roślinek i ozdób

nawet świecący oczar
Kwiaty we włosach 13:12, 18 lut 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Irysy zawsze kojarzyć mi się będą z moim tatą

Piekne, co za kolor
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:07, 18 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
wspominki różane

Basiu róże cudne ☺ tez zaszalalam i kupiłam chyba sporo teraz przez net z Konskowoli ,zagłębia rózanego ciekawe jakie przyjdą sadzonki
Igielnik 13:02, 18 lut 2018

Do góry
No to do dzieła. Zdjęcia z soboty. Moja frontowa "rabata" do poprawy. Aktualnie ma długość około 20 m wzdłuż południowej granicy działki i ok 10 m wzdłuż zachodniej granicy.
Szerokość około 3-4 m. Rosną na niej zwykłe brzozy, wysokie na 10m oraz kolekcja świerków serbskich tzw. bożonarodzeniowych choinek. Brzeg rabaty jest obsadzony tawułą japońską. Od strony wjazdu na posesję jest szerszy fragment obsadzony bylinami (marcinki, rudbekia, floksy, kocimiętka i jakieś inne) i na środku rajska jabłoń Dolgo, muszę to miejsce zreorganizować bo wlazł tam perz i nie mogę już nad nim zapanować.
Generalnie ta strona to "patelnia", brzozy dają trochę cienia.
Za płotem jest chodnik i średnio ruchliwa droga osiedlowa.

Pod domem jest słoneczna rabata a na niej rosną:
- na kracie przy ganku mini kiwi,
- róże The Fairy, hortensje, bez czarny Black Lays, wisienka japońska, dereń jadalny
- miks bylin: kocimiętka, piwonie, liliowce, irysy syberyjskie, bodziszki, trochę cebulowych: krokusy i przebiśniegi i resztka tulipanów botanicznych.
Jej za bardzo nie chcę ruszać. Rośliny się rozrosły, jest kolorowa całe lato. Ewentualnie myślałam o poszerzeniu.

Tu widać dalszy ciąg rabaty z brzozami (do poprawy). Huśtawka będzie zmieniona na coś a'la pergola. Dzieci urosły, drewno zgniło, a solidny fundament w ziemi został - wiec dorobię pergolę. Zamówiłam już na nią róże pnące Lykefund.

Rabata na środku trzyma się nieźle. Są na niej brzozy 3 pożyteczne, trawy (trzcinniki i molinie), rudbekia, jeżówka, liliowce, piwonie i derenie o żółtych liściach podsadzone bergenią (to północny cypel) oraz tulipany. Polecam trzcinniki są super. Już w maju są zielone i ładne.

Myślałam o dodaniu świerków serbskich, żeby powstała taka mniej regularna ściana.
Cała rabata pod brzozami i świerkami jest obsadzona barwinkiem, który jest niestety dzikim gąszczem poprzerastanym chwastami.

Wzdłuż całego ogrodzenia, przy płocie posadziłam mieszany żywopłot nieformowany z krzewów liściastych. Są tam lilaki różne kolory, jaśminowce, kaliny, tawuła von Houtte'a. Niestety krzewy bardzo wolno tam przyrastają. Sadziłam półmetrowe patyki, a teraz krzaki maja maks 1,2 m. Myślałam o dosadzeniu tawuły bo rośnie najlepiej. Pozostałych krzewów nie mam gdzie przesadzić a wyrzucić szkoda.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 12:42, 18 lut 2018

Do góry
SaraDaria powitać miło było cb spotkać w realu
Zielona przestrzeń 12:34, 18 lut 2018

Do góry
koliber napisał(a)
Ja chcę, aby było już tak...

Wiosna 2017

Też chcę, bo wtedy życie cieszy Ogrodnika
Kwiaty we włosach 12:23, 18 lut 2018

Do góry

To jest mega.... Piękna kompozycja
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:39, 18 lut 2018

Do góry
proszę o podpowiedź rabata jest bardzo słoneczna i muszą tu być wytrzymałe rośliny, zdecydowałam się na trawy i rozchodniki co do jednej części , natomiast co do drugiej mam problem i proszę o podpowiedź
tak wygląda całość

między grabami fastigiata na całości ma być rozplenica hameln z rozchodnikiem do choinki

problemem jest ta rabata jakie trawy posadzić między choinkami aż do nikwaka , aby pasowały do pozostałej części

Ukojenie 11:36, 18 lut 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Zojka tyły lepiej wyglądają jak są całościowo podklejone, i polecam Ci skórkę, wiem że droższa ale estetyczniej wygląda po kleju niż filc...

Mam skorke, ale nie lubie kleic a szyc przez nia jest ciezko. Filc juz dawno odrzucilam - mechaci sie.
Testuje alcantare:

Jak widzisz po calosci to straciloby azurowosc.
Ukojenie 11:33, 18 lut 2018

Do góry
patrycja napisał(a)
Jakie dzisiaj będą kolczyki??

Bo na pewno coś dłubiesz

Tak:
Sezon 2017 u Hanusi 11:31, 18 lut 2018

Do góry
Czekam na wiosnę ale ona jeszcze za górami, za lasami.

Ogród i co dalej 11:31, 18 lut 2018

Do góry
wyszło słonko i ja wyszłam z zimowego marazmu
dziewczyny proszę o pomoc i podpowiedź
jest to rabata bardzo słoneczna i wymyśliłam ,że ma być z trawami

najpierw zdjęcia poglądowe potem legenda

między grabami fastigiata ma być posadzona aż do choinki całym pasem rozplenica hameln z rozchodnikiem

problemem jest ta rabata co posadzić między choinkami do niwaka - jakie trawy ?
nie patrzcie na te rośliny co są przed choinkami są do wywalenia

a to wygląd całości

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:56, 18 lut 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Basiu zaszalałaś zakupowo tymi różyczkami wszystkiego najlepszego buziam

ha ha a ja tak sobie myslałam ,żeby tyle kupić ile świeczek na torcie...to dopiero bym zaszalała byłoby ich tyle co kwiatkow na powojniku

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:53, 18 lut 2018

Do góry
eda napisał(a)
pachnące i różnokolorowe wspominki cudne pozdrówka Basiu zostawiam

Edytko
bo tak z tesknoty za wiosną

Kwiaty we włosach 10:48, 18 lut 2018

Do góry
Irysy zawsze kojarzyć mi się będą z moim tatą

Wymarzony sielankowy ogród..... 10:45, 18 lut 2018

Do góry
Miałam małą przerwę w planowaniu, ale mus wrócić i zająć się kolejnymi rabatami rabata rozchodnikowa zaplanowana, to przyszedł czas na rabatę naprzeciwko przy tarasie
wymiary od thuj smaragd szerokość 3,40 metra w węższym miejscu i 4,50 metra w najbardziej wysuniętym miejscu, a długość rabaty to 12,40 poniżej zdjęcia, oczywiście żwirek z tej rabaty znika

muszę ją ładnie połączyć z kawałkiem różanki przy szopie
wystawa tej rabaty to północny-wschód, a od południa jak wyjdzie słońca zza domu, róże praktycznie cały dzień są w słońcu

Mam taki zamysł
- 3 sztuki wiśni piłkowanej Amonagawa zatopionej w hortensjach Magical moonlight w szpalerze
-a przed nimi rozchodnik, myślę o matronie lub o rozchodniku, który mam na rozchodnikowej,a przed nim gdzie nie gdzie kocimiętka Walkers Low
- wykończone turzycą silver sceptre
I jak myślicie, będzie to miało ręce i nogi
Kwiaty we włosach 10:36, 18 lut 2018

Do góry
Stare tulipany w oczekiwaniu na nowe

Ogród Muszelki 10:31, 18 lut 2018

Do góry
Dziękuję Mari za odwiedziny i miłe słowa

Z każdej wyprawy przygotowuję album i dajemy do wydrukowania. Mamy już ich całkiem sporo na półce
Jakościowo są naprawdę super: twarda oprawa, wysokiej jakości papier kredowy, bardzo dobre odwzorowanie kolorów. Można zaprojektować dowolną ilość stron. Nasze albumy mają przeciętnie po 80 - 140 stron. W ostatnich latach dajemy do wydrukowania albumy z różnych rodzinnych okazji.

A i cenowo wychodzi znacznie taniej niż tradycyjne wywoływanie i wklejanie zdjęć do albumu.Np. 40 stronicowy drukowany album to koszt 28 zł.

Przykładowy album z Madery

Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:20, 18 lut 2018

Do góry
Troszkę wiosny w donicach

Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:18, 18 lut 2018

Do góry
Moja przeddomowa, która cały czas sie zmienia i nadal to nie do końca to co bym chciała .
Zimą na pierwszym planie są zimozielone, potem " znikają "

i z drugiej strony

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies