Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Wioletta 14:50, 26 kwi 2018

Od dawna myślę co zrobić z tym miejscem.
Jest to główny widok z tarasu, niestety nie jest to zaciekawe miejsce. Altana pełni funkcje drewutni i przechowywania taczki i innych narzędzi. Musi być do niej dojście, ale może wcześniej jakiś ekran lub przedłuzyć rabatę po lewej stronie??? Do południa jest tu słońce, a póżniej cięń.
Pomożecie znaleźć rozwiązanie?
sandras09 14:52, 26 kwi 2018

Witam Forumowiczki. Wklejam zdjęcie widoku z mojego tarasu. Naprzeciw stoi wiatka. Chciałabym przed nią zrobić rabatkę , która cieszyłaby oko i z tarasu i siedząc pod wiatką. Chciałabym, żeby ta rabatka była nasadzona warstwowo, ale z dwóch stron od tarasu i od wiatki. Proszę pomóżcie mi w wyborze roślin. Rabatkę planuję zaokrągloną, a wejście do wiatki zostawię z prawej strony ok 1,20mb (naprzeciw drzwi).W ogrodzie lubię i mam barwy różowe, białe nie przepadam za czerwienią. Myślałam żeby wsadzić żurawki limonkowe i którąś z purpurowych, konwalnik, coś na nóżce, magnolię, berberys? Pomóżcie proszę.
sandras09 14:54, 26 kwi 2018

wklejam zdjęcie
frezja 17:12, 26 kwi 2018

sandras09 napisał(a)
wklejam zdjęcie

Wyrysuj, jak ma to wyglądać.
frezja 17:16, 26 kwi 2018

Wioletta napisał(a)
Od dawna myślę co zrobić z tym miejscem.
Jest to główny widok z tarasu, niestety nie jest to zaciekawe miejsce. Altana pełni funkcje drewutni i przechowywania taczki i innych narzędzi. Musi być do niej dojście, ale może wcześniej jakiś ekran lub przedłuzyć rabatę po lewej stronie??? Do południa jest tu słońce, a póżniej cięń.
Pomożecie znaleźć rozwiązanie?

Trochę mało widać. Lepiej planować, jak widać całość. Pomysł z przedłużeniem tej rabaty wydaje się dobry.
Wioletta 17:32, 26 kwi 2018

Dzięki za odzew. Zaraz zrobię zdjęcie z bliższej perspektywy
Wioletta 18:11, 26 kwi 2018

Pierwsze zdjęcie z dalszej perspektywy( z tarasu) wyszło troche ciemne, ale na żywo widać ten nieciekawy widok - skład narzędzi jako główny widok z tarasu.
Problem mam w tym, że muszę to zasłonić, ale jednocześnie muszę tam wjechać taczką np po drewno.
Nie wiem czy jak przedłużę rabatę po lewej, czy za nią zostawić trawnik czy po całości dać korę?
Proszę o pomoc jak to rozwiązać
frezja 19:05, 26 kwi 2018

Wioletta napisał(a)

Pierwsze zdjęcie z dalszej perspektywy( z tarasu) wyszło troche ciemne, ale na żywo widać ten nieciekawy widok - skład narzędzi jako główny widok z tarasu.
Problem mam w tym, że muszę to zasłonić, ale jednocześnie muszę tam wjechać taczką np po drewno.
Nie wiem czy jak przedłużę rabatę po lewej, czy za nią zostawić trawnik czy po całości dać korę?
Proszę o pomoc jak to rozwiązać
Ładny kawał ziemi . Wydaje mi się, że nowa rabata,jako przedłużenie tej obecnej,nie musi całkowicie osłaniać drewutni..tylko tak do połowy, aby wejścia nie było widać. Prawa strona nie jest taka zła, ale do uporządkowania. Trawnik zostawić zważając na to, aby koszenie nie było skomplkowane. Z tarasu widok powinien zachwycać...o jakich roślinach myślisz ? może rabatkę z iglakami luźno rozrzuconymi...hmmm.

Te iglaki wkoło altany, to jako osłona jej ?
kalinka 19:50, 26 kwi 2018

Witam, proszę o poradę w sprawie rabaty przed wejściem do domu jest to
południowy-wschód długość 4,80 szerokość 1,1 można poszerzyć .Jak rozmieścić te kule bukszpanowe na zdjęciu jest 4 mam jeszcze jedną i co tam jeszcze
umieścić.
frezja 20:32, 26 kwi 2018

kalinka napisał(a)
Witam, proszę o poradę w sprawie rabaty przed wejściem do domu jest to
południowy-wschód długość 4,80 szerokość 1,1 można poszerzyć .Jak rozmieścić te kule bukszpanowe na zdjęciu jest 4 mam jeszcze jedną i co tam jeszcze
umieścić.
]

Kalinko, poskacz po wątkach..pomysły wpadną jeżeli trzmieliny to na pewno 3 sztuki; wtedy będą widoczne. Rabata do poszerzenia.