Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:30, 16 lut 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Z wymiarami (podawałam wymiar od środka krzaków)

Kurcze, troche małe to :/

Zaproponuj sąsiadom, że im urządzisz kilka rabat .
Daleki od ideału..... 12:03, 16 lut 2018

Do góry
Dzisiaj skończyłam.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:40, 16 lut 2018

Do góry
Z wymiarami (podawałam wymiar od środka krzaków)

Kurcze, troche małe to :/
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:30, 16 lut 2018

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Tam tez sa piwonie..i z cebulowych narcyzy, musciari i czosnki ozdobne.

Super, ze masz tam cebulowe...będą kwitły gdy hakone bedzie odbijać...i z czosnkami miodzio
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:10, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Możesz taką formę wyprowadzić ze świerka serbskiego, kula na pniu.

jeszcze mi się nasunęło pytanie, czy do świerków serbskich na pniu pasują liściaste? klony, trawy, hortensje? Wiem, że one lubią glebę zasadową a te z mojej rabaty raczej kwaśną ;\

Pomyślałam o tym, żeby rabatę z klonami globosum, które zimą nikną, przepleść- uzupełnić właśnie świerkami serbskimi na pniu 180 cm? Jakie towarzystwo byłoby dobre dla świerków i jaki jest ich system korzeniowy?

Tu chodzi o tę rabatę. Ona obecnie jest w stanie - do zmiany.
Zimno się zrobiło u nas więc widok jest jaki jest Pookrywałam maleństwa najpóźniej sadzone. Mam nadzieję, że tylko pierwszy rok taki "niewyględny".

Wokół klonów są rozplenice, pomiędzy hortensje karłowe vanille freise, derenie ivory halo a przed widoczne jeddeloh (wiem, wiem - za gęsto ).

Może ma Pani jakiś pomysł jak to sensownie ułożyć w całość, co usunąć, co dodać?

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:59, 16 lut 2018

Do góry
Wlasnie wyszłam do ogródka, żeby cyknąć fotkę i pomierzyć.

Od razu napiszę, że uporządkowane rabaty jak na pinach są przepiękne i bardzo mi się podobają!!! I z jednej strony bardzo mi to w duszy gra.

Ale!

Nie mam dyscypliny w sobie Widziałaś jak zaplanowałam różankę wokól czerpni ? Mam tam chyba 13 odmian a teren niezbyt duży... ale mam taką ogromną potrzebę kolorów i rożnorodności, że nie potrafię się ograniczyć. Można by powiedzieć, że pod kątem róż jest bardziej kolekcjonersko, choć kolekcja mizerna w porównaniu do naszych różomaniaczek.

Lawendy mogę dorzucić tak czy siak, bo lubię
Jurajski Ogród 10:57, 16 lut 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Agatko, spóźniona dziękuję

"tchnienie" wiosny

Śliczny kolorek mają taki uroczo delikatny Ja kupiłam w tym kolorze goździki i dodałam do nich czerwone tulipany i nawet mi się podoba ten zestaw
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:52, 16 lut 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ja bym dała hakonechloa,fajnie bedzie się przewieszać a pomiedzy hortki cebulowe....szczerze zimozielone trawy w zimie wyglądają niespecjalnie, maja suche końce i trzeba wiosną je ściąc...

Tam tez sa piwonie..i z cebulowych narcyzy, musciari i czosnki ozdobne.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 10:51, 16 lut 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Sylwia ja nawet poczytałam jak zrobić miksturę na szybkie "omszenie" kamieni czy starych pni w ogrodzie

Hmmm, nie wiedziałam że języczka może się rozsiewać... Dzisiaj sprawdziłam - pomponiki nadal w nienaruszonym stanie

Hiacynty z kuchennego ogródka zostawiam

Ale fajny pomysł na doniczkiteż znam ten sposób na miksturę z mchu..jeszcze nie robiłam, ale zrobię jak ciut cienia w lasku już uzyskam, zależy mi, żeby potem mocno ten mój lasek postarzyć
Metamorfoza- nowy ze starego 10:42, 16 lut 2018

Do góry

1- klon globosbum lub robinia
2- miskanty np.morning Light, yukushima dwarf
3- tuje
4- tuwały w formie kuli
5- turzyce
6- hakonechloa
7- grujecznik
8- żurawki odmiany czerwone lub bordowe
9- konwalniki
Lipny ogród czy ogród z lipą 10:27, 16 lut 2018

Do góry
Efffa napisał(a)

No co Ty? Co Ty tak pesymistycznie?Wiem,że napewno będzie pięknie.
Czyli ta rabata z tymi bukszpanami pod oknem tego obcego domu to Twoja tak?

Tak, to moja rabata. Zaznaczyłam na tym zdjęciu ścianę ogniową na dachu, która wyznacza granicę mojej działki i budynku. Może to ci rozjaśni sytuację.
Ogród w Klein Kottorz 10:26, 16 lut 2018

Do góry
Tyle gości, a ja palmy zmieniłam

Zapraszam pod palmy, a tutaj jeszcze kilka doniczkowych w formacie XXL

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:52, 16 lut 2018

Do góry
u nas tez pruszylo w nocy, lekko przypudrowalo a teraz znow ocieplenie wiec wszystko sie topi. Karmnik juz odkryty przez sikorki mamy teraz przy sniadaniu kino bambino

a urlop spedzam oczywicie na szyciu
Ogród Cioci cz. 3 09:51, 16 lut 2018
Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Pierwsze krokusy były u Kasika w ZG już końcem stycznia. U mnie pomimo śniegu też już są Nie tylko krokusy, chwasty też w tym miejscu mają raj

to jest pierwszy sezon kiedy pierwsze krokusy na forum nie sa wrocławskie

Pozdrawiam Gosiu)) ....niebawem sie zacznie wyczekiwane ogrodniczkowanie
Ogród w Klein Kottorz 09:37, 16 lut 2018

Do góry
Kochani, ja cały rok spędzam pod palmami

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:36, 16 lut 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A ja sobie ostatnio siedzę, rozmyślam, "rysuję" jak by tu zaplanować te moje puste kawałki rabat. Ale idzie mi to tak maskrycznie ciężko, że sama się już ze sobą męczę I tak najpierw muszę niby zaczekać na cebulowe, żeby nie zrobić im kuku wykopując jakieś rośliny do przeprowadzki...

Przypomnę moje rabaty do zagospodarowania w pierwszej kolejności.

To pierwsza:

Wyobraźmy sobie, że jest pusto, a jedynie już jest posadzona róża Artemis przy płocie (dokladnie na wysokości przęsła) i od strony opaski Pashmina (tak ciut po skosie w lewo przez Artemisem). Prostopadła rabata ma szpaler lawendy na brzegu

Kiedyś już robiłam jakieś przymiarki wizualizacyjne, ale podejście drugie robie - pseudo zarys - jaka trawka posadzona miedzy Artemis i Pashminą mogłaby się tak fajnie przewieszac? Montana nie będzie za niska?

Na razie wstawiłam obie róże między nimi jakaś trawa z miarę wąskimi źdzbłami, przetacznik niebieski, potem Pashmina. Projektuję przy założeniu, że wszystko co tam rośnie chcę przesadzić.

Mogę tam zagospodarować liatrę fioletową, jarzmiankę Shaggy, Florence.
Ten mały suchy krzaczorek powyżej lawendy to agrest eMa- nie ruszamy... Pierwsza większa roślina po lewej tuż za kadrem to parkowa róża Cinderella (blady róż)

Kasia a długa jest ta rabata w lewo patrząc? co jest dalej?masz zdjęcie z dalsza?
chceszmieć różnorodną tam różankę? https://pl.pinterest.com/pin/166422148708534173/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708255483/
a może pójść w elegancki minimal https://pl.pinterest.com/pin/166422148708255733/ lub https://pl.pinterest.com/pin/166422148711343465/ ale tutaj to bardziej chodzi mi o dokupienie Artemisów i Pashmin do tego stipa i lawendy i to wszystko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wow Dopiero dostrzegłam Doczekałam się od Pani pięknego szkicu
Proszę tylko jeszcze o legendę

Edytuję bo zdecydowałam się zgadywać

I propozycja:

Trzy kule bukszpanowe na pniu, miłorząb Mariken, wokół bukszpanów żółte żurawki

II propozycja
buk, śliwa?, trzy trzmimeliny na pniu, zielone żurawki wokół bukszpanów?
Ogród w remoncie 09:07, 16 lut 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Niby odłożyłam rozważania nad zaplanowaniem tej mojej rabaty ze świerkami i sosnowym niwakiem ale nie mogę zupełnie przestać myśleć o tym miejscu. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Gdyby przedzielić ten teren żywopłocikiem,taką niby obwódką zimozieloną i od strony ronda przy altanie dać jakieś niewielkie drzewka najlepiej kolumnowe?

???

Myślę....
Linię żywopłotu poprowadziłabym trochę inaczej, ale to detal.
Taki żywopłot trzeba byłoby powtórzyć w innym miejscu - gdzie?
Powinien mieć różną wysokość: wysoki przy świerkach, niski przy niwaku;
coś w tym rodzaju:
https://pl.pinterest.com/pin/163748136425772541/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859235313/

Kolumnowe powiadasz? I nieduże? To byłyby chyba amanogawy i/lub kruszyna fine line.
A co pod nimi?
Nowocześnie z różAnką :D 09:05, 16 lut 2018

Do góry
Kolejna rzecz nad którą myślę. Ognisko
miało byś coś jak u siaki, betonowe z ławkami po bokach i dodatkowo ruszt jak u Gosi malkul.

ale wczoraj przeglądając Gosi wizytówkę pomyślałam że fajnie by było mieć obok miejsce gdzie będzie się można schować gdy zacznie padać. coś w stylu Gosi tylko że z dachem

moze macie jakieś praktyczne wskazówki jakie powinno mieć wymiary takie miejsce czy jakieś ładne inspiracje na takie połaczenie ogniska z zadaszoną altaną?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:54, 16 lut 2018

Do góry
Gosia jakie u Ciebie ma wymiary to miejsce

zmieniłabyś coś? powiekszyła?poszerzyła? jakies praktyczne uwagi?
miało być u mnie tylko ognisko ale pomyślałam wczoraj oglądając setny raz twoja wizytowkę że skoro na tarasie nie mam przeciwdeszczowej osłony to może tam zrobię. wiem że u ciebie dachu nie ma, ja muszę coś wykombinować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies