jeszcze mi się nasunęło pytanie, czy do świerków serbskich na pniu pasują liściaste? klony, trawy, hortensje? Wiem, że one lubią glebę zasadową a te z mojej rabaty raczej kwaśną ;\
Pomyślałam o tym, żeby rabatę z klonami globosum, które zimą nikną, przepleść- uzupełnić właśnie świerkami serbskimi na pniu 180 cm? Jakie towarzystwo byłoby dobre dla świerków i jaki jest ich system korzeniowy?
Tu chodzi o tę rabatę. Ona obecnie jest w stanie - do zmiany.
Zimno się zrobiło u nas więc widok jest jaki jest Pookrywałam maleństwa najpóźniej sadzone. Mam nadzieję, że tylko pierwszy rok taki "niewyględny".
Wokół klonów są rozplenice, pomiędzy hortensje karłowe vanille freise, derenie ivory halo a przed widoczne jeddeloh (wiem, wiem - za gęsto ).
Może ma Pani jakiś pomysł jak to sensownie ułożyć w całość, co usunąć, co dodać?
Wlasnie wyszłam do ogródka, żeby cyknąć fotkę i pomierzyć.
Od razu napiszę, że uporządkowane rabaty jak na pinach są przepiękne i bardzo mi się podobają!!! I z jednej strony bardzo mi to w duszy gra.
Ale!
Nie mam dyscypliny w sobie Widziałaś jak zaplanowałam różankę wokól czerpni ? Mam tam chyba 13 odmian a teren niezbyt duży... ale mam taką ogromną potrzebę kolorów i rożnorodności, że nie potrafię się ograniczyć. Można by powiedzieć, że pod kątem róż jest bardziej kolekcjonersko, choć kolekcja mizerna w porównaniu do naszych różomaniaczek.
Ale fajny pomysł na doniczkiteż znam ten sposób na miksturę z mchu..jeszcze nie robiłam, ale zrobię jak ciut cienia w lasku już uzyskam, zależy mi, żeby potem mocno ten mój lasek postarzyć
u nas tez pruszylo w nocy, lekko przypudrowalo a teraz znow ocieplenie wiec wszystko sie topi. Karmnik juz odkryty przez sikorki mamy teraz przy sniadaniu kino bambino
Kolejna rzecz nad którą myślę. Ognisko
miało byś coś jak u siaki, betonowe z ławkami po bokach i dodatkowo ruszt jak u Gosi malkul.
ale wczoraj przeglądając Gosi wizytówkę pomyślałam że fajnie by było mieć obok miejsce gdzie będzie się można schować gdy zacznie padać. coś w stylu Gosi tylko że z dachem
moze macie jakieś praktyczne wskazówki jakie powinno mieć wymiary takie miejsce czy jakieś ładne inspiracje na takie połaczenie ogniska z zadaszoną altaną?
Gosia jakie u Ciebie ma wymiary to miejsce
zmieniłabyś coś? powiekszyła?poszerzyła? jakies praktyczne uwagi?
miało być u mnie tylko ognisko ale pomyślałam wczoraj oglądając setny raz twoja wizytowkę że skoro na tarasie nie mam przeciwdeszczowej osłony to może tam zrobię. wiem że u ciebie dachu nie ma, ja muszę coś wykombinować