Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Tess 17:58, 23 kwi 2018

Joku napisał(a)
I pierwsze zakupy

Jolu, te cyklameny to jakaś odmiana ogrodowa? Bo mam w doniczkach cyklameny kupione wiosną na stół, i też chcę wysadzić do ogrodu, poczytałam o nich w necie (o cyklamenach) no i nie wiem, czy dadzą radę takie "nieogrodowe" w ogrodzie.
Joku 20:33, 23 kwi 2018

gobasia napisał(a)
Jolu ..wazne ,ze prace w ogrodzie postępują a ,ze po woli to nic to...

pozdrawiam ogrodowo...w przerwie na kawkę

Basiu mam nadzieję że kawka smakowała .
Joku 20:47, 23 kwi 2018

Haniu u mnie żeleźniak nie miał do tej pory problemów z zimowaniem. Mój dopiero zaczyna rozwijać liście więc nie mogę sprawdzić co ma w środku. A wcześniej mu się nie przyglądałam tak dokładnie. Ale obiecuję poobserwować i dam znać.

Agnieszko miejsce dla cyklamenów już znalazłam tylko nie znalazłam czasu żeby je posadzić.

Tess, to są cyklameny ogrodowe cyclamen coum. Kwitną na wiosnę a nawet na przedwiośniu. Są też odmiany kwitnące jesienią (m.in. c. hederifolium). W porównaniu z doniczkowymi to są drobinki, kwiaty wielkości paznokcia max. Doniczkowe nie nadają się do sadzenia w ogrodzie, ale u mojej mamy potrafiły przez wiele lat wydawać kwiaty. Oczywiście miała je w domu, do ogrzewania pomieszczeń służyły piece. I to im chyba odpowiadało.
Joku 21:01, 23 kwi 2018

Tymczasem w ogrodzie powoli posuwam się do przodu. Miejsca najbardziej zachwaszczone już doprowadziłam do porządku, poprzycinałam większość krzewów, wycięłąm suche badyle.
Kwitnącą porzeczkę widziałam u Ani (An_Tre), u mnie też zakwitła.

Kwitną też zawilce greckie

GorAna 22:30, 24 kwi 2018

Jolu, a ta porzeczka ma owoce jadalne, czy tylko pyszni się cudnym kwieciem?
Joku 20:08, 25 kwi 2018

Owoców nie ma, cały jej wdzięk właśnie we wiosennym kwitnieniu. Potem nie prezentuje się zbyt ładnie ale jako tło może być.
kaisog1 20:51, 25 kwi 2018

Joluś wpadam i ślad zostawiam Gratuluję zakupów - cyklamenki śliczniusie, sama się zastanawiałam nad ich zakupem bo są boskie Buziaczki
an_tre 21:25, 25 kwi 2018

Joku napisał(a)

Kwitną też zawilce greckie

Stałam się ich szczęśliwą posiadaczką tylko nazwy mi brakowało, dzięki
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Joku 21:38, 25 kwi 2018

Gosiaczku, warto kupić te maleństwa.

Aniu mam nadzieję że będą dobrze u ciebie rosły. U mnie chyba powoli się mnożą. Ku mojej radości.
Byłam u ciebie, obejrzałam aktualne widoczki i doszłam do wniosku że twoja porzeczka ładniejsza.
an_tre 21:45, 25 kwi 2018

Jolu a może to tylko kwestia światła?
Jeśli chodzi o zawilce mam tylko niebieskie, może uda mi się zdobyć też białe, jak przezimowały u mnie pierwszą zimę to może się zadomowią też się będą mnożyć
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies