Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Od nowa ... na przekór wszystkim 09:17, 11 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Uuuu,jestem ciekawa jaka może być tego przyczyna?

Trawiszcza masz Iwka obłędne! I tak jak piszesz-trzcinniki, molinie i seslerie robią dobrą robotę na wiosnę
sesleria prawie całą zimę zielona, no oprócz skalnej bo to było siano, ale już się ładnie odbudowała. Dwa,trzy tygodnie i praktycznie całe rabaty zielone

Rozplenicom muszę się bardziej przyjrzeć, no coś ewidentnie im u mnie nie pasuje
Małymi kroczkami do celu... 06:23, 11 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Dziewczyny a wycinanie na wiosnę id? Zastanawiam się jak to możliwe aby teraz ID miał przyschniete końcówki jak turzyce dopiero startują...

Polinka w tamtym roku ją przyciełam i nic to nie dało, ona porostu od kilku lat stoi w miejscu i jest tej samej wysokości. Nie raz dziewczyny ścinają ją przy samej ziemi i przez cały sezon potrafi ładnie urosnąć, wydaje mi się,że przyczyną faktycznie może być mała ilość światła, która do niej dociera. Z tego co kojarzę ona jest dosyć wysoką trawą,a u mnie przez cały sezon ma może wysokość 15 cm
Małymi kroczkami do celu... 23:07, 10 maj 2018

Do góry
Dziewczyny a wycinanie na wiosnę id? Zastanawiam się jak to możliwe aby teraz ID miał przyschniete końcówki jak turzyce dopiero startują...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:52, 10 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Warzywnik skończony Jabłonka na swoim miejscu.
Kilka gałązek wymaga przycięcia ale podobno teraz na to nie jest dobry czas. Wyczytałam, że oprócz zimowego/wczesnowiosennego cięcia można równiez jabłonie ciąć miesiąc przed zbiorem owoców. Ktoś może coś wie na ten temat?

Jabłonka wygląda rewelacyjnie.
W sadownictwie stosuje się jeszcze tzw. cięcie letnie. Wycina się wtedy wszystkie tzw. wilki, czyli pędy, które wyrastają na szczycie drzewka w miejscu zimowego cięcia. Zacieniają one dojrzewające owoce i powodują, że są one mniejsze i mniej słodkie. Przycina się też gałązki zbytnio zagęszczające drzewko. Sporo jest opinii, że to letnie cięcie jest najbardziej istotne.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:49, 10 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Kilka gałązek wymaga przycięcia ale podobno teraz na to nie jest dobry czas. Wyczytałam, że oprócz zimowego/wczesnowiosennego cięcia można równiez jabłonie ciąć miesiąc przed zbiorem owoców. Ktoś może coś wie na ten temat?
Pomidorki dzisiaj posadzone, dlatego takie lekko klapnięte

[img

Perfekcja
Od nowa ... na przekór wszystkim 19:46, 10 maj 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Moje wszystkie little też padły.

Uuuu,jestem ciekawa jaka może być tego przyczyna?

Trawiszcza masz Iwka obłędne! I tak jak piszesz-trzcinniki, molinie i seslerie robią dobrą robotę na wiosnę
Mój ogród pod lasem 19:37, 10 maj 2018

Do góry
Toszka doradzała zwykłe, biurowe nożyczki
Tez w tym roku tylko takimi tnę i bardzo sobie chwalę
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:36, 10 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Odpoczywasz nad morzem?

No nie wiem... jestem okropnie zmęczona
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:33, 10 maj 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

W Dobrzycy, Hortulus

Odpoczywasz nad morzem?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:20, 10 maj 2018

Do góry
Pomidorki dzisiaj posadzone, dlatego takie lekko klapnięte

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:14, 10 maj 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
To codzienne podlewanie miskantów, to chyba klucz do sukcesu w uprawie. Wczoraj dzieliłam swoje i mimo skromnego podlewania (ziemia na powierzchni mokra) w korzeniach było kompletnie sucho.
Pięknie u Ciebie wszystko rośnie.

Haniu, od kilku dni się zastanawiam nad tymi moimi Gracilimusami i doszłam do kilku wniosków Jednym z nich jest właśnie podlewanie. Karpa Gracilimusa po kilku latach przypomina klocek drewna-podczas dzielenia można się poczuć jakbyśmy cięli suchy kawałek drewna kominkowego...i jak słusznie zauważyłaś na powierzchni jest mokro ale takie oszczędne podlewanie nie jest skuteczne ponieważ ta karpa potrzebuje naprawde solidnej dawki wody aby ten kawał drewna się napił.Dlatego u mnie najskuteczniejszy jest sposób z położonym wężem
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:08, 10 maj 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Poli jakie olbrzymy wyhodowałaś U mnie połowa Twoich

A zawzięłam się W tamtym roku po wiosennym dzieleniu nie mogły w sezonie dojść do siebie i obiecaŁAM sobie, że w tym roku nie dzielę żadnych miskantów z tego ogrodu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:07, 10 maj 2018

Do góry
natka098 napisał(a)

Oczywiście nie wiem, miały być gracki ale to napewno nie one.

To od razu polecam piłę ręczną do dzielenia
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:06, 10 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
U mnie też gracki giganty się robią, ML marniutko, ale może jeszcze po deszczu wezmą się w garść. I pomyśleć,że kiedyś w ogrodzie żadnych traw nie miałam, tosz to grzech był cudne są

Eee tam grzech Nie wszyscy kochają trawy...ale nic na siłę Ja np. nie kocham róż

Pozdrówki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:05, 10 maj 2018

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Witam się u Ciebie oficjalnie bo podglądam od dawna
Od razu oczywiście z pytaniem

Co ile masz posadzone gracki? Nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu że one, sztuk 3 posadzone w rzędzie? Chciałabym u siebie zrobić podobną przesłonę z tych traw i nie wiem ile mi się zmieści. Mam przeznaczone na nie dwa metry.

Za Twoją radą swoje miskanty zacznę też codziennie podlewać

Pozdrawiam właścicielkę pięknego ogrodu.

Hej
Miło mi Cię gościć

Gracilimusy mam posadzone do 40 cm i mam ich tam 4 szt.
Tak gęsto są posadzone właśnie po to aby tworzyły szczelną ścianę
Dziękuję za miłe słowa i równiez ciepło pozdrawiam!
Mój zakątek - początki 16:58, 10 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Prawdopodobnie to najbardziej popularna odmiana czyli Hameln
Na karłowe rozplenice to nie wyglądają a duże odmiany np. LadyU już w pierwszym roku osiaga wielkie rozmiary.
Hameln dorasya do 1,2 m i okolo 80-100 cm średnicy w zależności od warunków. Wydaje mi się, że aby coś posadzić przed rozplenicami trzeba by bardzo poszerzyć rabatę

Być może to ta rozplenica, a nawet bardzo prawdopodobne. Zastanawiam się, żeby dać coś na przód, ponieważ mam wrażenie, że brakuje takiego najniższego piętra.
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:16, 10 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Jak tam Twoje trawiszcza? Czekam na letni spektakl u Ciebie
ogólnie nie jest źle, gracki ruszyły, ML słabo ale żyją, kupione w ubiegłym roku jedna lepiej druga gorzej ale nadzieja jest zawiodły mnie natomiast dwuletnie rozplenice litle boy, padły na amen
Skarbonkowy ogródek 12:38, 10 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)

O 23:44 jeszcze walczyłaś z przekopywaniem??? Jesteś niemożliwa

Ano, na wenę nic nie poradzisz
Było cudnie ciepło, dzieci nie przeszkadzały i tak dobrze mi się pracowało że skończyłam tu

Było już po drugiej jak weszłam do domu
Pod bosymi stopami 12:06, 10 maj 2018

Do góry
Rety jak mi miło że tyle gości u mnie!

polinka napisał(a)
Cześć Aniu
Chyba się nie witałam u Ciebie a wczoraj z miłą chęcia poczytałam Wasze dyskusje i obiecuję być na bieżąco ponieważ zapowiada się ciekawy ogród z mądrą ogrodniczką!

Polinko nie wiem z czego wyciągnęłaś takie wnioski ale aż się zarumieniłam ;p Zwłaszcza że mądrą ogrodniczką to się wcale nie czuję Ale mam taką przypadłość że jak się już za coś zabieram to się staram zrobić to porządnie. Nie znaczy to że zamierzam gonić Wasze piękne ogrody, mnie wystarczy przyzwoity i na taki poziom szacuję swoje możliwości

Anda napisał(a)
Witaj Bywam u Ciebie i podczytuje, bo bardzo interesujące są tutaj dyskusje i chyba się jeszcze nie ujawniłam. Poza tym lubię zaokrąglone rabaty
Co prawda nie mam posadzonych cisów przy tujach sąsiada, ale miałam posadzone byliny i hortensje. Były one w odległości 50 cm od płotu i ok. 70 cm od tuj. Nie cierpię korzeni tuj. Bardzo się rozrastają. Sąsiad tuje co prawda wywalił, ale już się boję co posadzi w zamian

Witaj Anda Mnie się podobają proste rabaty ale jakoś ich u siebie nie widzę..
Pomierzyłam ponownie teren, zostawiłam pod płotem 1,2 m na cisy i przesunęłam wąż. Coraz mniej trawnika się robi Mam nadzieję że ktoś się wypowie czy to 1,2m wystarczy cisom. Nie wiem co będzie z ogrodem za płotem bo za niespełna miesiąc wprowadza się nowy właściciel. Wiem, ze za tujami nie przepada ale nie sądzę żeby chciał je likwidować. To naprawdę ładny żywopłot i duży. Myślę że przydałoby mu się cięcie, zobaczymy co będzie

makadamia napisał(a)
Ewo - chyba tylko świerki mogłyby być gorsze

Nie strasz, co?

Koniecznie muszę sprawdzić u siebie w najbliższym O tę korę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies