Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 19:14, 10 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
To codzienne podlewanie miskantów, to chyba klucz do sukcesu w uprawie. Wczoraj dzieliłam swoje i mimo skromnego podlewania (ziemia na powierzchni mokra) w korzeniach było kompletnie sucho.
Pięknie u Ciebie wszystko rośnie.

Haniu, od kilku dni się zastanawiam nad tymi moimi Gracilimusami i doszłam do kilku wniosków Jednym z nich jest właśnie podlewanie. Karpa Gracilimusa po kilku latach przypomina klocek drewna-podczas dzielenia można się poczuć jakbyśmy cięli suchy kawałek drewna kominkowego...i jak słusznie zauważyłaś na powierzchni jest mokro ale takie oszczędne podlewanie nie jest skuteczne ponieważ ta karpa potrzebuje naprawde solidnej dawki wody aby ten kawał drewna się napił.Dlatego u mnie najskuteczniejszy jest sposób z położonym wężem
polinka 19:20, 10 maj 2018

Warzywnik skończony Jabłonka na swoim miejscu.
Kilka gałązek wymaga przycięcia ale podobno teraz na to nie jest dobry czas. Wyczytałam, że oprócz zimowego/wczesnowiosennego cięcia można równiez jabłonie ciąć miesiąc przed zbiorem owoców. Ktoś może coś wie na ten temat?
Pomidorki dzisiaj posadzone, dlatego takie lekko klapnięte

leon60 20:43, 10 maj 2018

warzywnik perfekcyjny
nawigatorka 20:44, 10 maj 2018

Jabłonka jak malowana. Jak mocowanie szli?
Ja orzyznam grusze tne jak popadnie. I w tym roku będą znów owoce. W zeszłym roku zmarzły kwiaty
frezja 20:49, 10 maj 2018

polinka napisał(a)
Kilka gałązek wymaga przycięcia ale podobno teraz na to nie jest dobry czas. Wyczytałam, że oprócz zimowego/wczesnowiosennego cięcia można równiez jabłonie ciąć miesiąc przed zbiorem owoców. Ktoś może coś wie na ten temat?
Pomidorki dzisiaj posadzone, dlatego takie lekko klapnięte

[img

Perfekcja
Gruszka_na_w... 20:52, 10 maj 2018

polinka napisał(a)

Jabłonka wygląda rewelacyjnie.
W sadownictwie stosuje się jeszcze tzw. cięcie letnie. Wycina się wtedy wszystkie tzw. wilki, czyli pędy, które wyrastają na szczycie drzewka w miejscu zimowego cięcia. Zacieniają one dojrzewające owoce i powodują, że są one mniejsze i mniej słodkie. Przycina się też gałązki zbytnio zagęszczające drzewko. Sporo jest opinii, że to letnie cięcie jest najbardziej istotne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 08:19, 11 maj 2018

Nic nie wiem na temat cięcia jabłoni- zwłaszcza takiej arystokratki, ale warzywnik, to Ty masz po prostu wystawowy!
Mazan 09:36, 11 maj 2018

Polinka

Bardzo ładnie wyprowadzona jabłoń.
Cięcie letnie ogranicza wyrastanie wilków z prostego powodu - roślina przygotowuje się do przyszłego sezonu. Przycinając przyrosty wiosenne zmuszamy ją do tworzenia pąków kwiatowych, a to z kolei zwiększa zapotrzebowanie na składniki takie jak fosfor czy bor. Stąd cięcie zimowo wiosenne wykorzystując dużą ilość hormonów może uzupełnić braki w ilości gałęzi, letnim można poprawić owocowanie.

Pozdrawiam
kasja83 10:28, 11 maj 2018

Baaaaardzo zacny warzywnik.Jabłonka wygląda super. Fajnie sobie dopracowałaś to miejsce.
eVka 10:38, 11 maj 2018

polinka napisał(a)

Haniu, od kilku dni się zastanawiam nad tymi moimi Gracilimusami i doszłam do kilku wniosków Jednym z nich jest właśnie podlewanie. Karpa Gracilimusa po kilku latach przypomina klocek drewna-podczas dzielenia można się poczuć jakbyśmy cięli suchy kawałek drewna kominkowego...i jak słusznie zauważyłaś na powierzchni jest mokro ale takie oszczędne podlewanie nie jest skuteczne ponieważ ta karpa potrzebuje naprawde solidnej dawki wody aby ten kawał drewna się napił.Dlatego u mnie najskuteczniejszy jest sposób z położonym wężem

Bardzo cenna uwaga, zacznę porzadnie lać na moje gracki wodę.