Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

mrokasia 11:50, 11 maj 2018

Makusia napisał(a)

A dlaczego ja nigdy nie widziałam tego uroczego zakątka???
malgol 11:59, 11 maj 2018

Marta, piękna ta Twoja rabata brzozowa! może choiny nie są najwdzięczniejszymi roślinami dla Ciebie ,ale za to brzózki i cisy wypasłaś jak na sterydach
Ja to trochę ślepa jestem a w telefonie mały ekranik, ale te Twoje choiny wcale przyrostów nie mają czy chociaż malutkie? Bo z moich 5 sztuk w całym ogrodzie 2 nadal nic nie puszczają ,ale mają takie małe pączki, jakby lada moment , juz już....Te Pudziany co chwaliłaś to w ciągu 2 dni się takie zrobiły .Może Twoje tez w końcu odżyją
iwka 12:01, 11 maj 2018

Paproci tam nie chcesz? fajnie by wyglądały
malgol 12:05, 11 maj 2018

iwka napisał(a)
Paproci tam nie chcesz? fajnie by wyglądały

Co do paproci to polecam długosza królewskiego. Nie panoszy się , rosnie w dużą kępę i jest piękny.I u mnie rosnie pod brzozami i daje radę
Zana 12:42, 11 maj 2018

No widzisz jak dobrze, że się o brzozy upomniałam. Ile masz zachwytów, ależ się możesz dowartościować. Co prawda te plebsowe pierwszy raz na oczy widzę, ale za to jak obsadzone. No i szoking, to przeczy zasadzie, że pod brzozami nic nie rośnie!. U ciebie rodki i hosty! A może u Ciebie to wyjątek potwierdzający regułę?

Arystokratki, to wiesz, panny marudne, wybredne i leniwe, ale jak się zbiorą to urodą przyćmią wszystko.
Makusia 12:57, 11 maj 2018

Iwi masz rację. Ja po prostu się napatrzyłam na te "przed" i "po" często jednak pomijając upływ lat pomiędzy zdjęciami. Ale też (kurcze jak ja często zaczynam zdanie od "ale") mam głębokie jakieś zakorzenione przekonanie, że widziałam ogrody, gdzie i w ciągu dwóch lat metamorfoza była niesamowita. Ja nie potrafię nawet rabat przez dwa lata wytyczyć, a gdzie ziemię przygotować, gdzie plan nasadzeń zrobić, gdzie kupić te rośliny jeszcze? Nic to- dziękuję Ci bardzo, bo racjonalne argumenty (zazwyczaj) do mnie trafiają, a Ty takie własnie przedstawiasz.

Mrokasiu, ja zazwyczaj pokazuję to, nad czym aktualnie ryję W zeszłym roku było hortensjowej i kulkowej do wypuku Przerywana była rzutami półki. Dwa lata temu okularową można się było przejeść. A teraz padło na jakieś tam dorastanie roślin, no i wyszła niearystokratyczna

Gosiu, dziękuję. Choiny puszczają przyrosty- jeddelohy całkiem sporo, zwykłe mniej ale widać. Na jednej (najładniejszej zresztą), którą trzymam na uboczu, bo chciałam z niej stożek jeszcze przyrostów nie widać, tylko własnie takie "pączki".

Iwonko Żabko- już tam chyba (na chwilę obecną) nie ma miejsca na paprocie. Jak dotrę do tej części, to nad paprociami pomyślę. Zaczynałam tam od czegoś takiego:

więc jak widzisz- poszerzam rabatę cyklicznie

Zana- już miałam nazwać tamten przechowalnik "rabatą niearystokratyczną", a tu lepszą nazwą pojechałaś- "rabata plebsowa" No i zostałaś Matką Chrzestną
Tak, u mnie ywjątek potwierdza regułę.
BKosimkArt 13:02, 11 maj 2018

Te cykliczne poszerzanie rabat to widzę że u wszystkich
Fajna brzozowa, przydał by się tam placyk na ten leżaczek i nic tylko leżeć a nawet spać pod szumiącymi brzozami
Makusia 13:09, 11 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
Te cykliczne poszerzanie rabat to widzę że u wszystkich
Fajna brzozowa, przydał by się tam placyk na ten leżaczek i nic tylko leżeć a nawet spać pod szumiącymi brzozami

Żeś mnie placykiem zaintrygowała...Widziałam Twój plan u Anbu (mimo, że już do niej na wewątek nie wchodzę przez choiny ), to może Basiu coś...? Jakiś szkic? Co masz w głowie?
polinka 13:14, 11 maj 2018

Myślę od rana o tym co napisałaś i dochodzę do wniosku, że duży wpływ ma forum na nasze myślenie. Jest tutaj tak dużo pięknych ogrodów, że chciałoby się mieć i u siebie taki. I najlepiej od razu Wiadomo, że wszystko jest do zrealizowania ale nie ma co ukrywać-czas jest do tego najbardziej potrzebny...Jeśli ktoś pracuje zawodowo to ciężko tylko w czasie weekendu nadrobić to co dziewczyny robią w ogrodach w ciągu całego tygodnia. I piszę Ci to ja, która od rana do wieczora siedzi w drugim ogrodzie a na pierwszy ogród mam czas w niedzielę lub w jakiś tam jeden dzień w tygodniu. Jest połowa maja a część moich smaragdów dalej nie oczyszczona...
Myślę też, że ważne jest robienie etapami. Jedna rabata ale zrobiona na cacy Jak widzisz efekt z którego jesteś zadowolona to dostaje człowiek powera do kolejnych działań. Bynajmniej u mnie tak to wygląda

Macham Martuś i uciekam do ogrodu

Anda 14:08, 11 maj 2018

Rabata plebsowa wymiata I zadne to maslo maslane, jak mi napisalas w odpowiedzi, tylko cudowna rabata
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies