Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 16:28, 29 maj 2016

Do góry
lukkasia napisał(a)
Mam i ja mojego Merikena wymarzonego!!!

Teraz mam tylko dylemat jakich wybrać mu kompanów na rabacie? Jest niski, aby nie zasłonić okna w kuchni. Z jednej strony mogłyby być funkie (mały cień) z drugiej bardziej nasłonecznionej tawuły lub trawy, ale też powinno być coś zimozielonego.
Na sąsiedniej głównej rabacie przed domem będzie trzmielina żółta na pniu (trochę wyższa od Merikena) oraz płożące jałowce lub kuliste tuje, a na zewnątrz znów niskie żółte trzmieliny nawiązanie kolorystyczne.
Czy to ma sens, czy nie zrobię za dużego mixu kolorów na sąsiadujących ze sobą rabatach?
Co o tym sądzicie?

Musisz go ustawić na tej rabacie, inaczej masz rację, ale czy tak będzie ładnie? Nie wiem, nie potrafię doradzić w ciemno.
Ogród tworzony z pasją 16:05, 29 maj 2016

Do góry
miskka napisał(a)
Karol, masz może u siebie tawułę wczesną lub szarą (nie znam poprawnej nazwy) - taka z drobnymi listkami, obsypana białymi kwiatami? - tak się pytam, bo ona znosi suszę i za nią wsadziłam właśnie brzozę Mam nadzieję na dobre towarzystwo

Wiem o którą Ci chodzi. Tej u siebie nie mam, ale rośnie u mnie tawula van Houtta, one są bardzo podobne. Ogólnie tawuły bardzo dobrze znoszą susze. Kompozycja zatem będzie świetna.
Mój ogród pod górkę... 11:00, 29 maj 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Jakie to tawuły?
Tniesz je?

Chyba goldmound. Tnę wiosną przed wypuszczeniem i liści i zaraz będę ciachać drugi raz.
Mój ogród pod górkę... 10:51, 29 maj 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Jakie to tawuły?
Tniesz je?
Ogród, mydło i powidło. 23:10, 28 maj 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Wielosił fajne ma liście i kolor. Super wygląda na tle żółtej tawuły japońskiej

Mi też ten wielosił przypadł do gustu i długo już kwitnie.

anbu napisał(a)
Czosnki mi się podobają

Dzięki! Posadziłam na próbę różne - po jednej sztuce i sprawdzam które mi się podobają .

07_Rene napisał(a)
Też mi się wielosił podoba Indygowiec ciekawie wygląda. Nigdy go nie widziałam w szkółkach.

U nas też nie ma - kupiony przez internet jak wiele roślin u mnie, lubię takie rzadko spotykane ale je trudno u nas kupić.

kasja83 napisał(a)
Katel Ale czarujesz clematisamy-blue Light i syrenka śliczne!

Dzięki!

Anda napisał(a)
Ileż kwiecia u Ciebie Black Lace śliczny

Nieźle szaleje, tylko te łodygi ma takie wiotkie i chyba będę musiała jedną podwiązać do bambusa i prostować bo się przewiesza, tylko poczekam niech większość kwiatów przekwitnie bo się boję że je powyłamuję.

rozark napisał(a)
Piękne masz rośliny

Dzięki!

Jeszcze trochę zdjęć.

Ogród na glinie 13:37, 28 maj 2016

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Lepszy fiolet - da kontrast do liści tawuły, a dodatkowo pasuje do koloru jej kwiatów.

Dzieki za opinie.
Kusi mnie ten kontrast. Zaraz sądzę tawuly. Zimowaly zadolowane w donicach.
Ogród na glinie 13:34, 28 maj 2016

Do góry
Lepszy fiolet - da kontrast do liści tawuły, a dodatkowo pasuje do koloru jej kwiatów.
Ogród, mydło i powidło. 23:35, 27 maj 2016

Do góry
Wielosił fajne ma liście i kolor. Super wygląda na tle żółtej tawuły japońskiej
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 11:27, 27 maj 2016

Do góry
Dziękuję Wam

Tawuły to bardzo wdzięczne rośliny, praktycznie nie wymagają opieki, a całkiem przyjemnie się na nie patrzy
Ogród tworzony z pasją 12:44, 25 maj 2016

Do góry
Matka napisał(a)
Tawuły to chyba w czerwcu, co?

Można. Chociaż ja pobieram tez pod koniec lipca.
Ogród tworzony z pasją 12:43, 25 maj 2016

Do góry
miskka napisał(a)
Daj znać kiedy Tawuły będziesz uszczykiwał i ukorzeniał - wtedy też spróbuję

Oki, dam znać.

Chociaż ja zawsze po kwitnieniu ukorzeniam. Ścinam i od razu do donicy.
Ogród tworzony z pasją 12:41, 25 maj 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Z tawuły też można sadzonki pobierać.Tylko pamiętaj o szklarence.

Oki, będę pamiętać.
Ogród tworzony z pasją 12:40, 25 maj 2016

Do góry
Tawuły to chyba w czerwcu, co?
Ogród tworzony z pasją 12:39, 25 maj 2016

Do góry
Daj znać kiedy Tawuły będziesz uszczykiwał i ukorzeniał - wtedy też spróbuję
Ogród tworzony z pasją 12:05, 25 maj 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ja berberysa sobie odpuszcze, ale może z tawuły spróbuję.
Z tawuły też można sadzonki pobierać.Tylko pamiętaj o szklarence.
Ogród tworzony z pasją 11:32, 25 maj 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Karol narobiłaś zamieszania z tym sianiem berberysa rozeszło się po O jak wirus jakiś Dobra a teraz poważnie.Czerwiec to miesiąc w którym to można pobierać z roslin sadzonki zielne i ukorzenić.Z berberysa również Będę robiła sadzonki to fotki wstawię.

Ja berberysa sobie odpuszcze, ale może z tawuły spróbuję.
Sprzeczność w ogrodzie 11:13, 25 maj 2016

Do góry
Jana napisał(a)
te róże to tegoroczny nabytek z Biedry, wsadzałam wczesną wiosną, jest tam sucho i do 14 pełne słońce, mało która roślinka mi tam przeżyła, np tawuły w tym miejscu miały spalone liście

W tym roku podlewaj, aby sie dobrze i gleboko ukorzenily. Moje w pierwszym roku podlewalam tak co 5-7 dni, ale na raz dostawaly tak 20L wody. Wtedy woda idzie gleboko. Mialam taka tame z ziemi zrobiona dookola rozy, aby woda nie splywala na boki. Pelne slonce do 14 to nic takiego. Tylko nie podlewaj na liscie

Doczytalam, ze Renia juz Ci tez doradzila
Sprzeczność w ogrodzie 08:59, 25 maj 2016

Do góry
Jana napisał(a)
te róże to tegoroczny nabytek z Biedry, wsadzałam wczesną wiosną, jest tam sucho i do 14 pełne słońce, mało która roślinka mi tam przeżyła, np tawuły w tym miejscu miały spalone liście

Róże się głęboko korzenią, więc powinny sobie dać radę nawet w suchym miejscu (część moich rośnie pod balkonem, wody mają tyle ile im dam), ale przez pierwszy sezon musisz je wspomóc Nawóz to najlepiej specjalnie dedykowany do róż - może być z florovitu, bo dziewczyny go chwalą
Przez to głębokie korzenie, róże najlepiej podlewać rzadko, a obficie, żeby woda dotarła do głębszych warstw ziemi. Gdzieś kiedyś czytałam ile wody na jeden krzaczek musi być, ale nie pamiętam. Ja leje raz w tygodniu po 2,5l, a w lato nawet po jednej konewce 5l pod jedną różę. Dlatego moje róże mają takie misy z ziemi zrobione, żeby woda nie rozlewała się wszędzie tylko prosto w korzeń szła.

Piękne piwonie
Hortensji ogrodowej o włos dziś nie kupiłam ale wiem, że u mnie na razie wygwizdów i nic by z nich nie było.

Sprzeczność w ogrodzie 22:33, 24 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Nie wiem ile ona tam juz stoi, ale woda tez jest ważna Jesli juz długo, to powinna sobie właściwie juz sama radę dawać.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 07:17, 24 maj 2016

Do góry
Tak Aniu tawuły 'golden princes'.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies