Iwona, tawuły już w sobotę przycięłam a patyczki w doniczkach. Może coś się ukorzeni. Ale dzięki za troskę. Wątek Karola śledzę w miarę na bieżąco - i czytałam jak ukorzeniać tawuły. Cieszę się że ogród aa w zasadzie jego namiastka się podoba. Sporo pracy jeszcze przede mną. Ale powoli...
Oj to się ci Ania teraz dopiero wydatki zaczną jak ty w kwiatki pójdziesz bo ty hurtowo i od razu duże piękne okazy zdobywasz.
Marzenko przyszłam w sumie pomachać i pooglądać ale tu ta koleżanka mnie zaskoczyła totalnie. Jakieś cuda się dzieją na O.
Ogródek ładnie się zapowiada. Jeżówkę sobie już zgooglowałam i zapisałam do kolekcji.
Tawuły po kwitnieniu przytnij o ile Toszka już ci tego nie mówiła a mnie umknęło. Zakwitną raz jeszcze słabiej ale zawsze to lepsze niż nic i się znów wybarwią na młodych listkach. Karol99 ostatnio chyba nawet z tej samej odmiany obwódkę robił i rozmnażał. Super mu to wyszło. Może pomysł dla ciebie do skopiowania.
Pozdrawiam i będę zaglądać choć ja rzadko piszę z braku czasu
to w takim razie sadź w kolejności:
Derenie w hakonechloa tak
bordowe berberysy a w stopach mogą być tawuły, albo zimozielone Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea' (cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea'). Równie dobrze może wylewać się hakonechloa, albo popatrz u Jagody
i dalej Gracki a w stopach żurawki lub berberyski (aby uzyskać wyraźną bordową plamę.
Weź kredki i narysuj to sobie z uąyciem kolorów, to zobaczysz co ci będzie bardziej w duszy grać
Dominiko, Tawułki Astilbe wycinasz tylko przekwitłe kwiatostany, to jest bylina.
A Tawuły to krzewinki, można nie przycinać, ale wtedy na wiosnę masz łan mikroskopijnych siewek, a krzaczki są mizerne. Po przecięciu, w ciągu 10 dni odbudowują nowe listki, znów kolorowe i pięknie się zagęszczają. Co niektórzy tną je jeszcze raz w sierpniu.
Hakonechloa bardzo mi się podoba i to jest bardzo ciekawa propozycja
Żurawki - a jaka odmiana na słońce? Ktoś zna?
Berberysy - podobają mi się i pewnie będą te
Tawuły też bym chciała ale nie wiem czy nie za dużo?
Od tujek, gracki posadzę 1,2m czy dalej?
A berberysy od grackow?
Gracki co metr wystarczy? Chciałabym aby było widać ich kształt, aby nie tworzyły zwartej ściany.