Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

System automatycznego nawadniania 11:27, 11 mar 2015

Do góry
Założyliśmy takie rozwiązanie u naszej sąsiadki i trawa nie usycha, jest już 4 lata, to było dla nas jedyne słuszne rozwiązanie w tym konkretnym przypadku.
W twoim przypadku wybór należy do tego, kto płaci

Na pasach kostki (pas trawnika jest w środku) stoją zawsze samochody w nocy, podlewanie jest wcześnie rano, gdyby były zraszacze - lałyby po podwoziu samochodu. A tak - trawnik się podlewa. Ot sposób.
Mech w trawniku 11:06, 11 mar 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Dlaczego rośnie mech

Mech w trawniku rośnie, gdy trawnik jest:

zacieniony

Na to za bardzo nie ma rady, po prostu trawnik w cieniu zawsze jest bardziej wilgotny niż w słońcu i mech będzie się pojawiał. Można dosiać specjalną mieszankę do cienia

zbyt wilgotny

Należy nakłuć trawnik i w otwory nasypać piasku, albo zdrenować teren, aby nie stała woda po deszczach
Poniżej na zdjęciu prezentuję przyrząd z bolcami - rurkami, które wbija się w trawnik i wyskakuje rurka gleby z trawnikiem. W tę dziurę przegrabiamy piasek rozsypany na trawniku.

te buty są w naszym sklepie

albo aerator rurkowy

zbyt ubity wskutek częstego deptania

Należy trawnik rozluźnić poprzez wertykulację lub aerację (napowietrzanie). Potem wykonać piaskowanie. Posypać piaskiem i przegrabić plastykowymi grabiami

kwaśna gleba (pH niższe niż 6,0)

Należy zwapnować trawnik, aby przywrócić obojętne pH czyli 6,5

niedostateczny drenaż

Postępowanie jak wyżej, przy zbyt wilgotnym

za mało nawozu

Należy zastosować najpierw nawóz. Nawożona trawa jest silna i mech jej nie opanuje.
Zagłodzona jest podatna na choroby, opanowują ją chwasty i mech.

powierzchnia trawnika jest zafilcowana na skutek koszenia bez użycia kosza

Obumarłe i niezagrabione źdźbła trawy spadają i tworzą filc. Należy kosić z koszem lub grabić skoszoną trawę. Wykonywać co najmniej raz w roku wertykulację (czesanie i nacinanie trawnika)

zbyt częste i zbyt niskie koszenie

Należy kosić wyżej niż 4 cm. Koszenie "na zapas" czyli zbyt rzadko, a bardzo krótko jest błędne. To pierwszy stopień do mchu w trawniku

Są to najczęstsze przyczyny, trzeba je rozpoznać i dopiero rozpocząć jakieś działania.
Jeśli nie usuniemy przyczyn podanych wyżej, mech powróci po jakimś czasie.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:06, 11 mar 2015

Do góry
mamy wątek o mchu w trawniku tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/66-mech-w-trawniku

Posty przeniosłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/66-mech-w-trawniku?page=6#post_3
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:56, 11 mar 2015

Do góry
Miło.
System automatycznego nawadniania 10:54, 11 mar 2015

Do góry
Jeżeli to jest trawnik zacieniony to można sobie darować dolewanie dysz bo jest w cieniu nie wysycha tak.

Jeśli na słońcu - musi dolewać.

Można wykorzystać w tak skrajnym przypadku linię kroplującą pod trawnik, musi to być całkiem oddzielna sekcja, bo linia na rabatach pracuje około godziny nawet ponad, a tutaj w tym pasku musi być ustawiona krócej. Położona na głęb. 5 cm i musi być z treflanem.

Uważać z wertykulacją (płytko) lub ręcznie na tym pasku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:54, 11 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem czy można, pewnie można - tylu jest teraz ekspertów, nie wiem czy się wcinać ja robię bo jak piszę potem to już po robocie. Wy możecie poczekać. Ja tnę nawet róże, wszystko. Co nie oznacza, że trzeba mnie naśladować, wszystko zależy od rozkładu pogody, ale termin w tej chwili czyli dokładna data nie ma już takiego znaczenia jak dwa tygodnie temu.

Cięcie można rozłożyć na etapy. Ja tnę wszystko. Jutro idę w teren.

są eksperci i eksperci... ja pytam jednak Ciebie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 11 mar 2015

Do góry
Nie wiem czy można, pewnie można - tylu jest teraz ekspertów, nie wiem czy się wcinać ja robię, bo jak piszę potem to już po robocie. Wy możecie poczekać. Ja tnę nawet róże, wszystko. Co nie oznacza, że trzeba mnie naśladować, wszystko zależy od rozkładu pogody, ale termin w tej chwili czyli dokładna data nie ma już takiego znaczenia jak dwa tygodnie temu.

Cięcie można rozłożyć na etapy. Ja tnę wszystko. Jutro idę w teren.
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:57, 11 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Aniu doradź proszę. Tak wyglada teraz sadzonka werbeny od Ciebie. Ma jakieś 20 cm. Czy powinna ja już uszczknąć czy mam dać jej spokój. Pozdrawiam

Uszczknij już teraz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:56, 11 mar 2015

Do góry
Roza, fotka z koto-tulipanem zachwycająca jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:56, 11 mar 2015

Do góry
Meble szorowanie miały Są już czyste i pachnące i mogę z wielką radością nie uzielenić białego odzienia (i tak chodzę w czarnym, ale ktoś w białym się trafi zawsze)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:31, 11 mar 2015

Do góry
Robię teraz, bo jeszcze teraz mogę, a za chwilę to już nic nie zrobię w swoim ogrodzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:20, 11 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ponownie------

W zeszłym roku inauguracja była 1 marca, a krokusy zakwitły 15 marca, oj chyba jeszcze u mnie daleko do zakwitnięcia w tym roku.

Ja dzięki Tobie kocham ją od kilku lat jeszcze bardziej !!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:16, 11 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz już zostanie na takiej wysokości, wyżej nie będziemy wypuszczać

To znaczy, że ja też mogę ciąć cisy? oczywiście jak pogoda pozwoli bo dzisiaj dużo zimniej niż wczoraj i deszcze zapowiadają.
Jakie te Twoje stożki piękne są
Macham Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:05, 11 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ponownie------

.

Ja też tak mam.....wpadam po taką energię!
Dzięki Danusiu
Długa wąska rabata od strony zachodniej 08:53, 11 mar 2015

Do góry
To wąska rabata więc tuje 'Smaragd' bo są wąskie, ale trzeba odciąć trawę włażącą w kratki i wypielić, oczyścić rabatę, żeby estetycznie wyglądała.
Rośliny cebulowe w trawniku 08:51, 11 mar 2015

Do góry

Rośliny cebulowe w trawniku 08:51, 11 mar 2015

Do góry
A tutaj u mnie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=220

Rośliny cebulowe w trawniku 08:48, 11 mar 2015

Do góry
Krokusów nie trzeba wykopywać, ani segregować, będą się rozrastały w okazałe kępy, po przekwitnięciu cebulowych należy zaznaczyć patyczkami obrys i omijać podczas zabiegów (wertykulacja i koszenie) do czasu aż liście cebulowych zżółkną. Wtedy dopiero możesz skosić trawę.

Cebulowe i piękny trawnik w tych miejscach w jednym czasie, to sprawy nie do pogodzenia. Albo cebulki i omijanie trawnika, albo trawnik bez cebulek.

Tutaj masz przykład jak to wygląda u Ani Małej MI

i informacje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=522#post_8

Ja u siebie po prostu ucinałam liście i normalnie pielęgnowałam trawnik. Koszt cebulek to znowu nie takie straszne i można ponownie wsadzić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:58, 10 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrowienia dla zaglądających a nie piszących

A dziękuję, dziękuję... ;P

i odpozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:32, 10 mar 2015

Do góry
Wiedziałam, że "uderz w stół, a nożyce się odezwą" Witajcie mili.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies