Kochani, takiego dziwoląga znalazłam, około trzech tygodni temu w torbie na śmietniku:
Szczerze mówiąc, zważywszy na temperaturę jaka panowała (były jeszcze lekkie mrozy) to myślałam że kwiatek nie żyje. Zupełnie nie znam się storczykach, ale biorąc pod uwagę, że młody listek podrósł od tamtego czasu, to chyba jednak przeżył.
W chwili znalezienia miał jeszcze jednego kwiatka, który odpadł po dwóch dniach. Sądząc po długości tego czegoś co wyrasta z doniczki i znajduje się pod liśćmi (korzeń łodyga?-drugie zdjęcie) to chyba kwiatuszek jest bardzo wiekowy, tym bardziej się cieszę, że udało mu się jakimś cudem przeżyć
Tylko pojęcia nie mam co z nim dalej robić Czy powinnam go przesadzić? Jeden listek choruje; nie wiem czy to jakiś wirus czy poparzenie.
To jest młody listek
A to listek chorujący
Atak wyglądają korzenie i podłoże:
Była bym niezmiernie wdzięczna za wszelkie sugestie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę wesołych świąt
Na działce znajduje się też skalniak, który również przejdzie metamorfozę
Tam gdzie rosły borówki posadzę żywopłot z żywotnika ,żeby ogrodzić się trochę od tarasu i wzroku sąsiadów.
Na ścieżce krawężniki zostały już poprawione (były straszne wykrzywione i każdy leżał w inną stronę. Zakupiłam już kostkę brukową i na pewno będzie wyglądać lepiej niż te betonowe płyty
Witam wszystkich
Pod koniec sierpnia kupiłam ogródek na ROD . Jako,że była to końcówka lata zaczęliśmy renowację . Rozebraliśmy spróchniałe pergole przy altance. Wycięliśmy kilka drzew owocowych. Poniżej kilka zdjęć jak wygląda to teraz- a wygląda nieciekawie ale pomysłów mam w głowie tysiące wiec mam nadzieje, że będzie t taki mały raj Mile widziane wszystkie uwagi i sugestie gdyż jestem początkującą ogrodniczką
Altana już powiększona o konstrukcję tarasu, niedługo przyozdobi ją z przodu płotek i donice drewniane na kwiaty.Do tego planuję pomalować ja na zielony kolor .
Taras też nie wygląda zaciekawie, ogólnie narazie panuje pozimowy chaos
Z boku altanki jest kamienny grill , który po uprzątnięciu mam nadzieje będzie ozdobą ogrodu
No a z lewej strony altanki rosła duża i stara śliwa, teraz to będzie część warzywna, postawię tam kilka zagonów , ścieżki między nimi wypełnię kamykami i chciałabym odgrodzić tę cześć od reszty tylko hmm jeszcze szukam pomysłu
Wszyscy pewnie już po wielkanocnym śniadaniu z jajkiem w roli głównej. Zostało jeszcze 1,5 dnia do świętowania. Życzę wszystkim Ogrodomaniakom aby ten świąteczny czas upłynął w przyjemnej atmosferze.
Kilka Waszych wpisów wyrwało mnie z zimowego snu . Dziękuję, Dziewczyny .
Mirka, nareperowane bioderko powoli wraca do normalności, ale ciągnie go w dół to czekające na remont . Patrząc na zapyziały po zimie ogród zastanawiam się czy dam radę doprowadzić go do porządku. Okaże się w najbliższych tygodniach.
Haniu, śniegi u mnie stopniały, zresztą nie było ich zbyt dużo. Dzisiaj pada deszcz, zgodnie z prognozą. Spacer z ogoniastym zaliczony, teraz odsypia na kanapie podparłszy się poduszką .
Ewa, dziękuję za życzenia. I nawzajem.
Melduję że w ogrodzie nic nie zrobione, pojawiają się pierwsze kwiatki