Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 15:48, 04 maj 2020

Do góry
Kochani, czy posadzenie jednego egzemplarza brzozy doorenbos w ogrodzie ma sens?
Ogród z wilkiem zamkn. 11:07, 04 maj 2020

Do góry
O ja Cię! jesteś królową klonów palmowych - przepiękne
uwielbiam tą Twoją wiosnę i te soczyste kolory

ps. widzę, że w brzozach masz paprocie, jesteś zadowolona? Jak sobie radzą, one raczej wilgotno lubią, a brzozy kradną wodę... chciałam u siebie kiedyś ale nie znalazlam odmiany, która miała by szanse dać radę na południowej wystawie w towarzystwie brzoz tym bardziej... chętnie poczytam Twoją opinię
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:56, 03 maj 2020

Do góry
Wczoraj już nie miałam czasu, ale oto i one
Brzozy doorenbos ruszyły.

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:06, 02 maj 2020

Do góry

Drzewa wszystkie ruszyły brzozy, buki,graby..uwielbiam te młode listeczki

Nowoczesny ogród ze skarpami 16:03, 02 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Coraz fajniej się robi! A co do Twoich przemyśleń co do nowej rabaty to zrobiłabym zagajnik brzozowy z molinia ed lub sporobulusem.

No eM też chciałby brzozy On je kocha haha i chce ich mnóstwo..
Ba! chce je nawet pod całym ogrodzeniem Od strony tej ogromnej skarpy z kamieniami..
Ja tak na 100 % jeszcze nie jestem przekonana..

będzie chyba (na 90%) zagajnik brzozowy, ale zastanawiam się czy z doorenbosów czy zwykłych..

Spróbuję dziś zrobić mapkę co gdzie i jak
Ogród pod lasem 22:34, 01 maj 2020

Do góry
Same dobre informacje A dodatkowe zdjęcia zawsze mile widziane, nie tylko ja się ucieszę
Myślisz, że pod klona shirasawy aureum będzie pasować? Nie znam go jeszcze, dopiero startuje, a ja już, teraz, zaraz, bym chciała mu coś posadzić Tym bardziej, że narobiłam się na tym odcinku jak głupia zdzierając darń w korzeniach pobliskiej brzozy Nagroda mi się należy jak nic
Malutki pod lasem 20:29, 01 maj 2020

Do góry
Asia, no właśnie tak pomyślałam, że te cisy by taki fajny parawanik stworzyły, za nimi nawet jakiś bajzlownik mógłby być, filtr od baseny itd, albo jakby ktoś chciał gatki zmieniać
Jeżeli chodzi o brzozy, to jak dla mnie to tam by mogło jeszcze z 10 sztuk rosnąć nie wiem tylko co na to M Muszę nad nim popracować, bo w sumie masz rację, tak spójnie by było Może szkoły jeszcze w tym roku otworzą, to po drodze z pracy by mi dokupił jednego doorenbosa jeszcze

Kasia
, mam Na razie cztery najbardziej wyrośnięte sztuki, ale nie wiem czy nie posadzę już reszty

Magda, tak popatrzyłam na tą fotkę to faktycznie, trochę tak A, że jeszcze nie odchorowały przesadzania i są lekko brązowe, to można pomylić
Wzgórze chaosu 10:07, 01 maj 2020

Do góry
Dosadziłam za kaliną cyprysa nutkajskiego, wypełni kiedyś dziurę w kierunku drogi.

Zastanawiam się, czy nie wyciąć więcej tej szerokiej korony brzozy youngii a cyprysa wcisnąć jeszcze głębiej.
Finalnie brzoza nie jest tu dobrym pomysłem. Kąt działki potrzebuje czegoś wysokiego, zdecydowanie większej i wyższej przesłony.

Brzoza youngii po latach nie wygląda zbyt atrakcyjnie, zwłaszcza po tak mocnym podcięciu. Takie straszydełko

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 07:01, 01 maj 2020

Do góry
Pelaśki nie zdążyły wskoczyć do donic... muszą czekać do jutra

Jest mega susza... widoczne za drewnianym domkiem brzozy w lasku uschły... potężne drzewa a teraz kikuty
Malutki pod lasem 20:23, 30 kwi 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ajka, tak co 1,7 metra chyba, o ile dobrze pamiętam

Kasia, mam brzozy, mam graby, myślę o dębie kolumnowym, mam ŚŚ, ogólnie bardzo lubię liściaste drzewa. Jeżeli okna na taras, to pewnie newralgiczny punkt, to nie myślałaś o czymś zimozielonym?
Widziałaś okna moich przyszłych sąsiadów?
Jak nie widziałaś, to Tu lekko widać

Dzięki, udało się kupić, będziemy sadzić
Pod bosymi stopami 13:59, 30 kwi 2020

Do góry
Wani napisał(a)
Ewa dziękuję za rady. Zostanę przy prosie a nad resztą będę pracować

Mam nadzieję że mi te brzozy aż tak nie wysuszą rabaty żeby mi tam tylko sucholuby rosły :/ Nawadnianie w drodze...

edit : połączenie derenie i brzozy widziałam w kilku ogrodach więc może jednak dają radę razem?

Jeśli masz podlewanie to dadzą
Malutki pod lasem 11:37, 30 kwi 2020

Do góry

Po tym wczorajszym deszczu zieleń od razu inna A jak pachnie
Bardzo lubię ten czas, gdy brzozy na tle lasu się zielenią, ta zieleń jest taka świeża
Nie mogę się doczekać, aż te moje 5 doorenbosów będzie już dość widocznych
Malutki pod lasem 10:36, 30 kwi 2020

Do góry
Ajka, tak co 1,7 metra chyba, o ile dobrze pamiętam

Kasia, mam brzozy, mam graby, myślę o dębie kolumnowym, mam ŚŚ, ogólnie bardzo lubię liściaste drzewa. Jeżeli okna na taras, to pewnie newralgiczny punkt, to nie myślałaś o czymś zimozielonym?
Widziałaś okna moich przyszłych sąsiadów?
Jak nie widziałaś, to Tu lekko widać
Malutki pod lasem 10:32, 30 kwi 2020

Do góry
Ekstra , bardzo podobają mi się brzozy , graby i buki kolumnowe .
Nie mam żadnych drzew , a te które chciałabym posadzić właśnie byłyby bardzo blisko siatki sąsiada
Okna wychodzą prosto na mój taras , w planie jest uszczelnienie tego widoku
Ogród bez reguł 22:55, 29 kwi 2020

Do góry
Ewcia, Johanka
Ponieważ zakupy były przemyślane to generalnie nie bardzo jest się czym chwalić
Hakone kupiłam na razie tylko trzy - Hakonechloa macra Stripe It Rich - mam już na nie gotowe miejsce przy włazie do jednej ze studni, niech już rosną w siłę, bo patrzeć na tą klapę nie mogę, jak będzie rosło, będzie bardziej optymistycznie Hakonowych potrzeb generalnie mam dużo więcej ale czekam na info od TARci kiedy w "naszym" ogrodniczym się pojawią - cena lepsza i zakupy "na żywca" też lepsze
I kupiłam jeszcze trzmieliny Euonymus Emerald Gaiety - sztuk 7 i Euonymus fortunei Coloratus - też sztuk 7, kupiłam bo mi brzozy i sosny w "rabatę" się wprosiły i tak sobie wymyśliłam, że coś tam pod nimi niech rośnie - inspiracją były u Izy Ursy wiosenne szafirki w trzmielinie Która gdzie pójdzie jeszcze nie wiem, myślę że siedem sztuk to mało, ale będę próbować mnożyć, to mnie chyba nie przerośnie
I to tyle
A jarzmianka będąca nagrodą za dyscyplinę to Hadspen Blood
Pod bosymi stopami 22:50, 29 kwi 2020

Do góry
Ewa dziękuję za rady. Zostanę przy prosie a nad resztą będę pracować

Mam nadzieję że mi te brzozy aż tak nie wysuszą rabaty żeby mi tam tylko sucholuby rosły :/ Nawadnianie w drodze...

edit : połączenie derenie i brzozy widziałam w kilku ogrodach więc może jednak dają radę razem?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:42, 29 kwi 2020

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
Asiu piękne to palenisko Mmm lawenda będzie obłędna..

Ja dziś byłam w takiej wielkiej szkółce gdzie były WIEEELKIE drzewa i brzozy wielopienne więc kombinuję już nad tą rabatą przed tarasem

Kombinuj! ALe jesteś pewna, że chcesz duże drzewa od razu?
Nie chcesz, żeby u Ciebie ładnie rosły?
To naprawdę szybko się dzieje
Pod bosymi stopami 20:05, 29 kwi 2020

Do góry
Wani napisał(a)
Połowy nie znam, już szukam

A myślisz że hortensję i derenia sadzić tak jak zaznaczyłam?

Trudno mi radzić, bo nie znam rabaty z innych stron. Poza tym myślałam, że będzie to bardziej rabata sucholubna, zw względu na brzozy, a dereń i hortka aż tak sucho nie lubią.

Proso jest piękne. Ja mam Shenandoah i jedynym jego minusem jest późny strat Proso głęboko się korzeni i dobrze znosi suszę.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:29, 29 kwi 2020

Do góry
W zimie i na wiosnę zanim urosną turzyce i pojawią się liście jest najgorzej. Tak to wygląda. Tej brzozy przy domku już nie ma.

Z powodu buka i perukowca, który rośnie za tulipanowcem postanowiłam, że ta część będzie oprócz zieleni w tonacji biało-bordowo -różowej.
Przy domku na miejscu brzozy, po lewej stronie, za pierwszą kulką z żywotnika posadziłam już jesienią hortensję dębolistną 'Alice' - jest to zaciszne miejsce, przeżyła zimę bez okrywania, utrzymuje długo liści w zimie, przebarwia się na bordowo, zostawiłam sporo miejsca dla niej. Za nią jest kalina ' Onandonga'- ładnie kwitnie w maju na biało-różowo, rośnie w półcieniu. Dalej w prawo przed choiną kanadyjską był posadzony wcześniej dereń 'Ivory Helo' - będzie rozświetlał ten zakątek. Przed nim na wiosnę będą kwitły wysokie orliki, różowe i bordowe, naparstnice, potem rdest himalajski, bordowe jarzmianki, jesienią różowe zawilce japońskie, już tam były.
Dalej w prawo, przy buku hortensja 'Candlelight' - przebarwia się na różowo. A zanim hortensja będzie widoczna to za nią będzie miała już listki i ładnie zakwitnie na różowo w maju enkiant dzwonkowaty. Pod krzewami bordowe ciemierniki.
Za bukiem a przed dereniem Kousa' Milky Way' miejsce jest widoczne najbardziej wiosną , potem częściowo osłania je turzyca makugońska, więc posadziłam rok temu paprocie i kokoryczkę. Dosadzę jeszcze białe, niski orliki, serduszkę kwitnącą na biało, pierwiosnki wysokie. Czekam na przesyłkę.

Dalej na prawo w linii derenia 'Milky Way' jest posadzona kalina bodnańska 'Charles Lamonte" - kwitnie końcem zimy na różowo, będzie wystawać znad buka, ale dół też widoczny, gdy buk bez liści. Potem buk ja częściowo przysłoni, ale ona potem nie zasługuje za szczególną uwagę. Jako akcent zimozielony kalina sztywnolistna pomiędzy kalina a dereniem, ale cofnięta do tyłu - miejsce jest zaciszne i cieniste. Zakochałam się w niej po wizycie u Miry. Pomiędzy zawilce wiosenne, miodunki, orliki.
A teraz pismo obrazkowe. Trzeba mocno wysilić wyobraźnię, bo roślinki małe.

Kiedy ta kalina sztywnolistna urośnie?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:56, 29 kwi 2020

Do góry
Asiu piękne to palenisko Mmm lawenda będzie obłędna..

Ja dziś byłam w takiej wielkiej szkółce gdzie były WIEEELKIE drzewa i brzozy wielopienne więc kombinuję już nad tą rabatą przed tarasem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies