Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:23, 10 cze 2020

Gosialuk napisał(a)
Obejrzałam cały spektakl. No busz już masz. Moje marketowe róże nawet pąków nie mają, a nie wszystkie takie same są, więc też czekam na kwiaty.
Za to dopadłam szałwię łąkową. Jadąc do mamy zauważyłam na skarpie, no i jej nie przepuściłam. W piątek będę sądzić.

Ona z liści mało ciekawa, ale kwiaty ma obłędne i blisko miesiąc kwitnieCiekawe czy jakby ściąć to powtórzy kwitnienie latem...nie zaryzykuje bo zależy mi na nasionachCiekawe co z tych naszych róż wyrośnie
sylwia_slomc... 23:26, 10 cze 2020

kasiek napisał(a)
Jakie zachwycające pola łubinów - same Ci się tak wysiały? I jak drzewa śmigneły - no szok, zwłaszcza brzozy!

Brzozy już duże, a byłyby większe gdyby tych pierwszych sarny nie zjadły bo te co zostały się w podwórku to już mają po 5 metrów albo więcejSporo drzew już minęło nas wzrostemŁubinów sporo zawsze plewię i rozdaję, w tym sezonie dosadziłam jeszcze w łąkę siewki bo się nikt nie zgłaszał chętny
sylwia_slomc... 23:27, 10 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)
Sylwuś ..pospacerowałam , pięknie jest z każdym dniem coś nowego

qurczę szkoda ,że mam tak daleko do Ciebie buuu

No szkoda Ale nigdy nie mów nigdy
anpi 00:30, 11 cze 2020

Sylwia śledzę w miarę na bieżąco, ale często w telefonie i " w przelocie "więc wiesz...
Ale macie cudnie i ciekawie jak zwykle!
U mnie ogórki siane przed Stanisławem czyli 7 maja, wzeszły dopiero w tym tygodniu. Już myślałam, że będę musiała siać od nowa. Ale na razie nie miałam czasu pojechać po nasiona ( na szczęście! bo zeszły prawie wszystkie.)
Ostatnio zastanawiałam się co to za dziwna szałwię mam w ogródku, w dodatku nie wiem skąd się tam wzięła. A Ty pokazałaś tą szałwię łąkową moja właśnie jakby taka sama.
sylwia_slomc... 00:38, 11 cze 2020

Aniu z moich wyszło dosłownie z sześć szt ogórków, ale czy coś z nich będzie nie wiem, na razie przykrywam je kloszami żeby miały cieplej, ale...właśnie jest ale bo nie wiem czy to wina drutowców co z powodzią przyszły czy jakichś pędraków, których w ziemi nie widziałam przy dosadzaniu sadzonek okazało się, ze te moje zaczęły kiełkować po czym coś je podgryzało jeszcze pod ziemia w połowie kiełka Kiełki żyły, ale nie miały siły przebić się na wierzch A te co wyszły i puściły przylistki stoją jak zaklęte od dwóch tygodni więc może być podobna sytuacja. Te co posadziłam z sadzonek już podrosły do dzisiaj tyle, ze nie wiem jakie to ogórki, a swoje miałam wypróbowane w zeszłym sezonie
gogo 00:39, 11 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wszystkim się zachwycam
Sylwio, co to za drzewko z czerwonymi liśćmi na 2 zdjęciu po lewej stronie /w nogach stoi wiaderko/?
sylwia_slomc... 00:41, 11 cze 2020

Perukowiec podolski, ale peruk w tym sezonie nie będzie bo zmarzły kwiaty
kasia1 08:17, 11 cze 2020

Sylwuś pięknie masz! I jak schodziłyśmy z lasku, to dopiero zwróciłam uwagę, jaki Ty masz spadek potężny ... Łubiny przepiękne. U mnie gniją po zimie i odpuściłam. Ale może wrócę na bardziej słonecznym stanowisku.
Ivo 09:02, 11 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Hortensja bukietowa, berberys, między nimi kupione jako żywotnikowiec japoński( ale chyba cos innego), z tyłu thuja smaragd, dalej hortensja dębolistna przed nią kalikarpa(tnę dwa razy w sezonie), za nią hortensja kosmata( na fotce nie widać pod tym katem) potem jałowiec sky rocket( cięty), hortensja bukietowa, paproś i kuningamia, pod nią modrzew gniazdkowy na pniu. Plan pierwszy: barwinek variegata, azalia Chanell ( w nim utopiona na razie), hortensja ogrodowa( którą mróz załatwił, ale odbija)przed nią kosodrzewina, pieris, rododendron o barwnych liściach, przed nim drobnolistny fioletowy, potem paproć niska azalka japońska o pełnych różowych kwiatuszkach, obok pod ścianą azalia wielkokwiatowa( bez nazwy) i na samym rogu tuja kulka( nie pamiętam czy danika czy inna. Z samego tyłu po lewej stronie widać jedną strong Annabel. Dołem runo robi niebieski bluszcz.

przedzięki! bardzo

A świeci na nią słońce - południowe?
sylwia_slomc... 10:37, 11 cze 2020

kasia1 napisał(a)
Sylwuś pięknie masz! I jak schodziłyśmy z lasku, to dopiero zwróciłam uwagę, jaki Ty masz spadek potężny ... Łubiny przepiękne. U mnie gniją po zimie i odpuściłam. Ale może wrócę na bardziej słonecznym stanowisku.

Kasiu nasz ogród to jakby taka niecka z jednym brzegiem o wiele wyższym niż drugi. Dom stoi na granicy niższego brzegu niecki, las jest na wyższym. Lasek jest wysoko ponad szczytem domu, gdyby dać poziomą linię
tu stoję dopiero na wysokości placyku pod bacówkę, a to już wysokość dachu na domu i jeszcze największa stromizna w górę przed nami

do lasku jeszcze daleko i stale pod stromą górkę

tu dopiero się górna łąka zaczyna

koniec łąki

a jeszcze tyle pod górę zostało