Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:23, 10 cze 2020

polinka napisał(a)
Sylwia, Ty masz ogrom kwiatów to może pomożesz totalnemu laikowi jak ja w wyborze Poszukuje coś delikatnego, biały kwiat min. 80 cm i aby kwitło jak najdłużej

Białego u mnie w bylinach nie za dużo, ale całkiem wysokie bywają białe astry jesienne, przymiotno, clematisy bylinowe, gipsówka, ja białych to mam chyba najwięcej naparstnic. Są jeszcze białe floksy i jeżówki, ale w odbiorze mniej delikatne No i drobnokwiatowe róże, ostróżki, dzika marchew ma białe kwiaty, ale nie wiem jaka wysokość. Sporo traw ma białe delikatne kłosy, białe irysy( mniej delikatne)parzydła leśne wysokie mają kwiat kremowy. Zależy do jakiego miejsca potrzebujesz
Katkak 21:33, 10 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasieńka dzięki Ziemię nam w warzywniku zepsuł naniesiony przez powódź muł Pietruszka korzeniowa wcale nie wzeszła

Jak gadamsię u siebie ze znajomymi, to mało komu pietruszka korzeniowa weszła. Mi też słabo. Musiałam dosiać, ale jeszcze tej dosiewanej nie widać.
Juzia 22:04, 10 cze 2020

polinka napisał(a)
Sylwia, Ty masz ogrom kwiatów to może pomożesz totalnemu laikowi jak ja w wyborze Poszukuje coś delikatnego, biały kwiat min. 80 cm i aby kwitło jak najdłużej

Ja nie Sylwia ale może podpowiem

Aminek, jarzmianka, tawułka, liatra mniej delikatna, ale biała

No i trybula.... teraz nawet u Danusi ostatnio się pojawiła. Zajrzyj.
Monia81 22:12, 10 cze 2020

polinka napisał(a)

Gaura jest zwiewną, delikatną bylinką, kwitnie długooo

Sylwuś rewelacyjnie zdjęcia, miło było pospacerować i Wasze zakątki na nowo odkrywać busz buziaczki
Gosialuk 22:13, 10 cze 2020

Obejrzałam cały spektakl. No busz już masz. Moje marketowe róże nawet pąków nie mają, a nie wszystkie takie same są, więc też czekam na kwiaty.
Za to dopadłam szałwię łąkową. Jadąc do mamy zauważyłam na skarpie, no i jej nie przepuściłam. W piątek będę sądzić.
kasiek 22:23, 10 cze 2020

Jakie zachwycające pola łubinów - same Ci się tak wysiały? I jak drzewa śmigneły - no szok, zwłaszcza brzozy!
deszczowymaj 23:14, 10 cze 2020

Sylwuś ..pospacerowałam , pięknie jest z każdym dniem coś nowego

qurczę szkoda ,że mam tak daleko do Ciebie buuu
sylwia_slomc... 23:19, 10 cze 2020

Katkak napisał(a)

Jak gadamsię u siebie ze znajomymi, to mało komu pietruszka korzeniowa weszła. Mi też słabo. Musiałam dosiać, ale jeszcze tej dosiewanej nie widać.

U nas dopiero problem z pietruszka od zeszłego sezonu, wtedy nam zalało zamuliło i nie wzeszła, a teraz mimo podlewania nie wzeszła w tym mule, naciowa jest, korzeniowej nie ma. Nie wzeszły też ogórki i fasolka szparagowa jedna.
sylwia_slomc... 23:20, 10 cze 2020

Juzia napisał(a)

Ja nie Sylwia ale może podpowiem

Aminek, jarzmianka, tawułka, liatra mniej delikatna, ale biała

No i trybula.... teraz nawet u Danusi ostatnio się pojawiła. Zajrzyj.

Każda pomoc dobra, ja nie specjalistka od białych
sylwia_slomc... 23:21, 10 cze 2020

Monia81 napisał(a)

Gaura jest zwiewną, delikatną bylinką, kwitnie długooo

Sylwuś rewelacyjnie zdjęcia, miło było pospacerować i Wasze zakątki na nowo odkrywać busz buziaczki

Miałam o niej pisać, ale mnie te 80 cm zmyliło, nie wiedziałam, że tą wysokość może osiągnąćDzięki Monia