Rozdrabniarkę kupowałam rok temu. W trakcie sezonu wykorzystywałam ja wielokrotnie. Zrębki z gałęzi wykorzystywałam od razu na młodych rabatach, a pocięte miskanty wykorzystywałam do wyściółkowania truskawek (chwasty słabiej rosły, a owoce się nie brudziły).Zakup jest sensowny, kiedy ma się sporo dużych miskantów i krzewów.
serio Kasia nic nie kupujesz? nie wierzę
ja jak co roku zaczynam zakupy wcześnie a potem w ciągu roku przesadzam parę razy. Choć teraz mam wrażenie że wkońcu wiem jak ma to wygladać.
kupiłam trzcinnika ostrokwiatowego na rabaty środkowe to może wkońcu się ich u mnie doczekasz
ostatnio zastanawiałam się nad wypożyczeniem takiej rozdrabniarki żeby własnie ściólki sobie naprodukować. tylko u mnie gałęzi brak, dzikie działki bym sprzątała.
robiłaś już kiedyś te zrębki? świeże na rabaty sypiesz?
Aniu, tam najprościej byłoby skopiować rabatę Polinki z grackami, hortensjami i turzycą. Ale Marta odmówiła patrzenia na hortensje zimową pora właśnie z uwagi na zimobrązowość.
będę miała tylko 4 skrzynie i chciałabym je jak najlepiej wykorzystać. skupiać się będe w tym pierwszym roku na tym co często jemy czyli szpinak, szczypior, czosnek, cukinia, pomidorki chyba raczej koktajlowe może kiedyś odważe się na zwykłe.
teraz zajęłam się trochę zakupami na brzozową ale za chwilę muszę już spisywać sobie co kiedy siać czy rozsady jakie kupić. to co ty polecasz że łatwe też kupię. chyba jak po jednym dwa rządki jednego warzywa zrobię to na początek wystarczy?
cześć Dorka
dokładnie tak jak piszesz trzeba skutecznie rozczastkować wydaki przed M
ja jeszcze brzozy i derenie kupię i z tych grubszych zakupów to chyba tyle
I bardzo dobrze zrobiłaś. Sama sobie sprawdzisz, która u Ciebie najlepiej rośnie.
Podczytałam, ze obawiasz się, czy poradzisz sobie z uprawą warzyw. U siebie, po pierwszym porywie z motyką na słońce (chciałam wysiewać wszystkie egzotyczności), zastosowałam metodę stopniowania trudności. Zaczęłam od tego, co wszędzie się uda, czyli cebulki dymki na szczypiorek, rzodkiewki, sałaty,szpinaku, pietruszki naciowej, dyni, pomidorów z gotowych sadzonek. Te pierwsze trzeba wysiać bardzo wcześnie (w marcu). Potem się nie udają, bo zbyt długi dzień powoduje ich kwitnienie.
Dasz radę.
Mam taką nadzieję
W pon byłam w Berlinie i trafilam do zajefajnego sklepu....boże jakie mają fajowe czarne dodatki do domu! Kupilam sobie lustro i drabinkę czarną na ręczniki