Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

Margerytka40 13:24, 15 sty 2018

O ja,sama robiłaś obserwacje? Mnie nigdy się to nie udawało ,zawsze w którymś momencie zapominałam. Interpretacji się nie podejmuję ale zobaczymy jak to się będzie miało do pogody
inka74 13:43, 15 sty 2018

Ania - trzymam kciuki za realizację planów. Macham
anbu 08:30, 23 sty 2018

Aniu pytałaś o hakone Aureola i All Gold.
Aureola jest moją ulubienicą i mam ją w miejscach słonecznych. All golg moim zdaniem nadaje się tylko do cienistych zakątków.
Aureola jest bardziej żółta i wyższa a all gold seledynowa (w cieniu) i niższa.
All gold w zeszłym roku bardzo mi przyrosła ale myślę, że powód był taki, że kupiłam naprawdę duże sadzonki
Aureola trochę marudziła i nie wiem czy powodem było to, że sadzonki nie były duże (kilka piórek) czy zeszłoroczne, wiosenne przymrozki Tym bardziej, że all gold rosnącej tuż obok te same przymrozki już nie przeszkadzały
Na pewno kupię więcej bo to moja trawa Jak już się złapie to idzie jak burza
Margerytka40 14:15, 24 sty 2018

Ja zamówiłam jedne i drugie hakone bo nie mogłam się zdecydować . Ogród duży to jeszcze będzie i tak mało .
anna_t 17:03, 24 sty 2018

ja też wkońcu zamowiłam obie
obserwacje wzięłam z jakiejś strony w necie, zapomniałam sama zapisywać. ciekawa jestem czy to się sprawdza. według tych prognoz druga połowa marca w miarę ciepła i bez deszczu więc akurat gdy przesyłki dostaniemy powinno być ok
DorKa 08:00, 25 sty 2018

anna_t napisał(a)
obserwacje wzięłam z jakiejś strony w necie, zapomniałam sama zapisywać. ciekawa jestem czy to się sprawdza. według tych prognoz druga połowa marca w miarę ciepła i bez deszczu więc akurat gdy przesyłki dostaniemy powinno być ok

Zamawiacie już ? Ja się ciągle waham... Choć to dobry pomysł ,żeby trochę rozłożyć zakupy w czasie nie trzeba będzie jednorazowo wydawać kasy.
Gruszka_na_w... 19:12, 25 sty 2018

anna_t napisał(a)

I bardzo dobrze zrobiłaś. Sama sobie sprawdzisz, która u Ciebie najlepiej rośnie.
Podczytałam, ze obawiasz się, czy poradzisz sobie z uprawą warzyw. U siebie, po pierwszym porywie z motyką na słońce (chciałam wysiewać wszystkie egzotyczności), zastosowałam metodę stopniowania trudności. Zaczęłam od tego, co wszędzie się uda, czyli cebulki dymki na szczypiorek, rzodkiewki, sałaty,szpinaku, pietruszki naciowej, dyni, pomidorów z gotowych sadzonek. Te pierwsze trzeba wysiać bardzo wcześnie (w marcu). Potem się nie udają, bo zbyt długi dzień powoduje ich kwitnienie.
Dasz radę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 19:40, 25 sty 2018

DorKa napisał(a)

Zamawiacie już ? Ja się ciągle waham... Choć to dobry pomysł ,żeby trochę rozłożyć zakupy w czasie nie trzeba będzie jednorazowo wydawać kasy.

cześć Dorka
dokładnie tak jak piszesz trzeba skutecznie rozczastkować wydaki przed M
ja jeszcze brzozy i derenie kupię i z tych grubszych zakupów to chyba tyle
anna_t 19:49, 25 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

I bardzo dobrze zrobiłaś. Sama sobie sprawdzisz, która u Ciebie najlepiej rośnie.
Podczytałam, ze obawiasz się, czy poradzisz sobie z uprawą warzyw. U siebie, po pierwszym porywie z motyką na słońce (chciałam wysiewać wszystkie egzotyczności), zastosowałam metodę stopniowania trudności. Zaczęłam od tego, co wszędzie się uda, czyli cebulki dymki na szczypiorek, rzodkiewki, sałaty,szpinaku, pietruszki naciowej, dyni, pomidorów z gotowych sadzonek. Te pierwsze trzeba wysiać bardzo wcześnie (w marcu). Potem się nie udają, bo zbyt długi dzień powoduje ich kwitnienie.
Dasz radę.

będę miała tylko 4 skrzynie i chciałabym je jak najlepiej wykorzystać. skupiać się będe w tym pierwszym roku na tym co często jemy czyli szpinak, szczypior, czosnek, cukinia, pomidorki chyba raczej koktajlowe może kiedyś odważe się na zwykłe.
teraz zajęłam się trochę zakupami na brzozową ale za chwilę muszę już spisywać sobie co kiedy siać czy rozsady jakie kupić. to co ty polecasz że łatwe też kupię. chyba jak po jednym dwa rządki jednego warzywa zrobię to na początek wystarczy?
Gruszka_na_w... 20:14, 25 sty 2018

Wystarczy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies