Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:23, 24 sty 2018

Anda napisał(a)
Haniu, bez czarny tez bedziesz ciela? Moj wyglada tak jakby niedlugo chcial wypuszczac liscie.

Mam dwa egzemplarze bzu czarnego; odmianę Aurea będę cięła z pewnością, bo włazi mi na żywopłot formowany i utrudnia cięcie. Tego w odmianie Black Lace Eva z lekka tylko skoryguję, bo jest częścią żywopłotu naturalnego. Wytnę te gałęzie, które rosną poziomo. On ma u mnie taki fajny rozgałęziony ażurowy i naturalny pokrój. Gdybym go zredukowała na wysokość, to obawiam się , że by się zagęścił.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Imienniczka 19:49, 24 sty 2018

O! Już działasz w ogrodzie? Chyba też zacznę
Gruszka_na_w... 21:33, 24 sty 2018

Imienniczka napisał(a)
O! Już działasz w ogrodzie? Chyba też zacznę

Pogoda i stan roślin wymusiły tak wczesne działanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
iwonkap 12:32, 25 sty 2018

U mnie śnieg do wczoraj, dzisiaj zaczyna się topić. Musze weekend zerknąć co i jak z roślinami, trochę boje się ze za wcześnie coś zrobię. Taki dylematy początkującego ogrodnika
Gruszka_na_w... 12:45, 25 sty 2018

iwonkap napisał(a)
U mnie śnieg do wczoraj, dzisiaj zaczyna się topić. Musze weekend zerknąć co i jak z roślinami, trochę boje się ze za wcześnie coś zrobię. Taki dylematy początkującego ogrodnika

Nie ruszam roślin wrażliwych: stipy, wrzosów, hakone, róż pnących i rabatowych. Tnę te najzwyklejsze krzewy, drzewa, róże okrywowe, miskanty i rozplenice. Obawiam się, że przy takich temperaturach jakie mam, wegetacja ruszy i drzewa będą "płakać", czyli soki będą wylewać się na zewnątrz.
W Polsce mamy różne strefy klimatyczne. Prace ogrodowe w związku z tym przebiegają w innych terminach.
Gruszka_na_w... 20:13, 25 sty 2018

Cięcie w 3/4 zrobione. Została do przerzedzenia połowa rabaty zachodniej i sad, a na zewnątrz indygowiec. Jutro w ruch pójdzie rozdrabniarka do gałęzi. Dobrze, że ją nabyłam. Nie muszę się martwić, co zrobić z górą gałęzi i łodyg miskantów. Będzie ściółka ze zrębków.
anna_t 20:20, 25 sty 2018

ostatnio zastanawiałam się nad wypożyczeniem takiej rozdrabniarki żeby własnie ściólki sobie naprodukować. tylko u mnie gałęzi brak, dzikie działki bym sprzątała.
robiłaś już kiedyś te zrębki? świeże na rabaty sypiesz?
Gruszka_na_w... 20:43, 25 sty 2018

anna_t napisał(a)
ostatnio zastanawiałam się nad wypożyczeniem takiej rozdrabniarki żeby własnie ściólki sobie naprodukować. tylko u mnie gałęzi brak, dzikie działki bym sprzątała.
robiłaś już kiedyś te zrębki? świeże na rabaty sypiesz?

Rozdrabniarkę kupowałam rok temu. W trakcie sezonu wykorzystywałam ja wielokrotnie. Zrębki z gałęzi wykorzystywałam od razu na młodych rabatach, a pocięte miskanty wykorzystywałam do wyściółkowania truskawek (chwasty słabiej rosły, a owoce się nie brudziły).Zakup jest sensowny, kiedy ma się sporo dużych miskantów i krzewów.
kwartet 21:41, 25 sty 2018

Czytam na bierząco,wzdycham też na bierząco
Podpytać chciałam o tego black lace eva,takie ogólne spostrzeżenia
I jeszcze o model rozdrabiarki, bo mojego teścia zatykała się przy miskantach i rozplenicach
Radziu2013 22:17, 25 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

maj

sierpień

Haniu te irysy to chyba jedne z najlepiej wyglądających roślin w ogrodach. Bo wczesną wiosną wypuszczają lekko sinawe listki, następnie pięknie kwitną, potem cały sezon elegancko wyglądają na rabacie ( w przeciwieństwie do liliowców które schną). Dodatkowo jesienią też dosyć ładnie się przebarwiają i zasychają

Nie leniuchujesz...praca u ciebie cały czas Super!!!

Pozdrawiam ciepło