Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 11:20, 27 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ślicznie pierniczki się prezentują Miłego dnia

Dziękuje chociaż w tym sezonie jakoś na łatwiznę poszłyśmy
Pierwszy raz tak wcześnie mam choinkę będzie do połowy grudnia przed domem ,później w garażu ,a później koło 20 do domu wezmę ..... ciekawe czy przeżyje ..... jeśli tak to gdzieś wkopię do ogrodu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:17, 27 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może byc i Magic. Skoro się upierasz.

nie upieram, ale mam juz je posadzone.

skoro mowicie ze inne beda wygladac lepiej to wsadze inne.... Wy sie lepiej na tym znacie!

w wezszej opasce, pomiedzy sciana domu a kraweznikiem myslalam wlasnie o molini , posadzilabym ja od ryynny wzdluz okien, druga strona - odbicie lutrzane, bedzie zle?

wzucilabym zdjecia. ale strasznie dlugo sie laduja
Ogród z wilkiem zamkn. 11:16, 27 lis 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ale pierniczycie!
Bajka!

Moja Mama u mnie jest i planuje z Młodą popiekać w tygodniu.
A ja znowu matka nieidealna

Ja też nieidealna niestety ale czasami się staram
Wyszłam trytytki poobcinać , ale zimno ..... parę telefonicznych fotek

Ogród z wilkiem zamkn. 11:12, 27 lis 2017

Do góry
Misia napisał(a)
Mniam mniam, ślinka cieknie

Zapraszam
A dla odmiany troszkę zimy
Dalie - Dahlia 11:00, 27 lis 2017

Do góry
Danusiu przepiękne dalie, mam słabość do pomponów, żółty pompon (pamiętasz może nazwę?) i Jowey Linda skradły mi serce, muszę zapolować wiosną na takie.
W tym roku wyjątkowo się udały, chociaż zgodności odmianowej 0, po powrocie z urlopu oprócz półmetrowych chwastów zastałam m.in. taki widok i zdecydowanie w przyszłym roku muszę zwiększyć rabatę na dalie.

i bukieciki na okrągło cieszyły oczy, szczególnie, że trafiłam odmiany, które długo i ładnie stoją w wodzie.
Lilie - Lilium 10:47, 27 lis 2017

Do góry
A może ktoś kojarzy odmianę, niezgodna z etykietą, ale okazała się być o wiele ładniejsza, niska ok 60 cm, nie pachnie.
Róże Davida Austina 10:34, 27 lis 2017

Do góry
tegoroczne nabytki Heatcliff

Jude de Obscure
Ogród na piasku i z wielkim murem 10:12, 27 lis 2017

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 10:11, 27 lis 2017

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 10:09, 27 lis 2017

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 10:07, 27 lis 2017

Do góry
W nocy minus 6, o siódmej rano minus 4
Cały ogród zmrożony, jednak niektórym kwiatkom do twarzy w srebrzystej mgiełce:
)
Zakręcony ogród 10:06, 27 lis 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
No, koleżanko, tutaj do kółka to jeszcze dużo brakuje

Za to tutaj - idealnie

Odnośnie drzewka, to nadal lobbuję za dużym na kółko. Katalpę bym zostawiła w rogu. przy furtce już bym wtedy nie dawała drzewa, tylko albo jakąś kuleczkę szczepioną na pniu (tylko błagam - nie tego klona globosum! raczej marikena) albo coś kolumnowego (np.: dereń świdwa ma fajny, "maczugowy" pokrój i atrakcyjne liście). Do tego mogą być te hortensje, o których pisałyście wcześniej.

Gdzie Ty byłaś jak Cię nie było W każdym razie cieszę się ,że jesteś

Masz rację do kółka sporo brakuje patrząc z góry ale z pozycji stojącej uwierz mi, fajnie to wygląda Oczywiście będę jeszcze robić poprawki z prawej strony tylko nie aż tak duże. Już teraz ta rabata po prawej pod aureospicatami ma ponad metr . Jak ją jeszcze powiększę to co ja tam wsadzę ? Sama mówiłaś ,że tam od południa cień będzie
Ogród to moja bajka 10:03, 27 lis 2017

Do góry
Ptasia restauracja.

Zmienić pobojowisko w ogród... 10:01, 27 lis 2017

Do góry
A w drugiej opcji zrobiłabym tak:

Ciemnoszare to ścieżka od tarasu (schodek będzie niezbędny), przy samej ścianie, do podjazdu.
Zielone prostokąty do żywopłot osłaniający warzywnik.

Iglaczek przed domem jak najbardziej może być, ale na pewno nie serb - dużo za duże rosną. Tutaj potrzebny jest smukły stożek, który nie urośnie wyżej niż do rynny. Jeśli masz odpowiednią glebę, to jodła górska compacta powinna być w sam raz.
Ogród to moja bajka 09:46, 27 lis 2017

Do góry
Szronem malowane

Zmienić pobojowisko w ogród... 09:34, 27 lis 2017

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś

Jeśli dobrze rozumiem, to skarpa miałaby zostać podzielona na dwa piętra i niższe z nich miałoby być pierwszą skrzynią? Miałam kiedyś podobny pomysł, ale wydawało mi się to dość kosztowne w wykonaniu.

Można i tak to opisać. Generalnie chodzi o to, żeby skrzynię przytulić do skarpy: wtedy nie trzeba będzie robić dwóch przejść (skarpa-skrzynia i skrzynia-skrzynia) a tylko jedno (skrzynia-skrzynia) i mogłoby wtedy być szersze. Koszt wydaje mi się ten sam.

Pomarancza napisał(a)
Ale chyba nawet mniej niż metr głębokości musiałaby mieć ta skrzynia, bo mogłabym sięgać do niej tylko z jednej strony. Wydaje mi się, że maksymalnie 60-65 cm.

Wydaje mi się że nie trzeba tak wąsko. od strony skarpy, na murku, można zrobić ścieżkę z płyt, z której też będzie dostęp.

Nie wiem, czy to jest jasne, to co piszę. Rozrysuję:
To jest Twój pomysł:

a to mój:
Moja codzienność - ogród Oli 09:17, 27 lis 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
Olu lubię tą porę roku u Ciebie. Tak dawno mnie nie było że nie jestem w stanie tekstu nadrobić, ale załważyłam że tutaj się coś zmieniło

dobrze Cię widzieć
wiesz, że nudy nie lubimy więc troszkę się zmieniło
Zakręcony ogród 09:17, 27 lis 2017

Do góry
No, koleżanko, tutaj do kółka to jeszcze dużo brakuje

Za to tutaj - idealnie

Odnośnie drzewka, to nadal lobbuję za dużym na kółko. Katalpę bym zostawiła w rogu. przy furtce już bym wtedy nie dawała drzewa, tylko albo jakąś kuleczkę szczepioną na pniu (tylko błagam - nie tego klona globosum! raczej marikena) albo coś kolumnowego (np.: dereń świdwa ma fajny, "maczugowy" pokrój i atrakcyjne liście). Do tego mogą być te hortensje, o których pisałyście wcześniej.
Zielony zielonym pogania :) 08:43, 27 lis 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)

Asiu, kochana
Gdzie Ty byłaś jak Cię nie było? Bardzo się cieszę że jesteś

Kwasno-zasadowa: przekopałam wszystko oprocz siarki. W sierpniu zasialam poplon dlatego chce z sadzeniem poczekac do wiosny, zeby sie przegryzlo. Zresztą wiosną chcę usunąć świerki, pomyślałam że przez zimę ochronią przed wiatrem tuje ktore posadzilam.
Asiu, a jakie drzewa tu widzisz? Ciagnie mnie do tych, jak to ujęłaś wczesniej szlachetnych. Caly czas chodzą mi po glowie klony z ciemnymi liśćmi...
Dobra, od poczatku.
Przypominam plan

Placyk obok altanki troszkę nam się zmniejszy...

Rabaty na froncie: szczerze mówiąc wytyczylam je żeby zobaczyć jak wyjdą... jak fla mnie fajnie to wygląda. Dziękuję za pomysł ze ścieżkami. Faktycznie bez sensu wpuszczac plyty w trawnik którego nie ma .

Plan mega profeska, jeszcze raz ukłony dla Asi
Juz teraz widze gdzie kwaśno-zasadowa ma być i moim zdaniem świetny pomysł, na początku nie zajarzyłam jak to jedna rabata kwaśno-zasadowa, bez sensu, ale to dwie rabaty oddzielone ścieżką.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 08:16, 27 lis 2017

Do góry
Tak, ja taki zrobiłam, przy samym wejściu do ogrodu. Też są kwadraty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies