Sylwuś ja ma 5 roseum w tym Roseum Compacta , 2 koralowe i Nana
Japońkie: Tomentosum, Red robin, Pink beauty, Grandiflora, Wtanabe
Koreańskie: Eskimo i Judda,
Bodnantska Dawn,
Pregense,
Boorkwoda Ann Russel
Sztywnolistna
Ależ oczywiście, że im się rozbryzguje ziemia, tylko że potem zamiatają.
Ten ogród ze zdjęcia należał do Geoffa Hamiltona.
Pooglądaj sobie na YT Monty Dona w jego ogrodzie, też ma taki warzywnik, a zamiast cegły są kamienne płyty i kiedy w nim kopie, nie jest sterylnie.
Mam plan na taki ceglany warzywnik, tzn. próbuję wymyślić plan w związku z tym nie mogę w ogóle planować w tym roku uprawy warzyw i to mnie trochę smuci.
W Coton Manor są wyjątkowej urody ceglane ścieżki:
Czym by Cię tu jeszcze zachwycić? Może to - wyobraź sobie że jest ciepło, czujesz słodki ale niemdlący zapach jaśminu, którym porośnięte są pergole, a Ty spacerujesz sobie powolutku
a przepraszam już się poprawiam..trzeba było kliknąć na miniaturkę aby zdj. się wstawiło. . teraz powinno być jaśniej.
piętro wysokie bo 5te. , donice te największe tak 60 cm na 100cm.. słabo widać te donice na drugim planie, ale ich ilość podobnie jak na pierwszym.
Też by mi się podobało. Wysiewam nasturcje i same się sieją na ognistej, ale inne większe kwiaty nad nimi dominują i nie mam nawet zdjęcia.
Jasia miała w warzywniku śliczne obwódki z nasturcji, bosko to wyglądało.
Mam nadzieję że przezimuje krokosmia, troskliwie okryta na zimę.
No i zaczęła się zima, przebiśniegi przycupnęły, oczary się stuliły, zrobiło się biało, a dzisiaj śnieg mocno skrzypiał pod butami. Zapomninamy o wiośnie zatem.
Wszelkie pomysły cenne. Nie ma, że ktoś nie zna się na planowaniu, każdy coś podpowie. Przecież nikt z nas, no oprócz Szefowej, profesjonalistą nie jest.
Ta rabata z brzozami w moim zamyśle ma być niebieska, więc bordo tam odpada. Mam już go sporo na innych rabatach, a poza tym mam jeszcze szalony pomysł ze śliwami na tyłach, ale o tym później.
Ale też mi się tam wielopienne widzi, chyba jednak zostanę przy brzozie.
Widzisz dobry pomysł z tymi śliwami w L, bo przysłonią widok od strony placyku. Zobaczę tylko jak mi to cięcie pójdzie.
Przy skrzyniach też kiedyś myślałam o niskim murku, czy gabionie albo jakiejś podwyższonej rabacie, tylko będzie problem z przejściem. Muszę to przemyśleć.
Witam,
jestem przed modernizacją przedogródka.
Taki jest stan obecny:
Po lekturze Ogrodowiska nie będę oryginalny w stwierdzeniu, że chciałbym choć w minimalnym stopniu zbliżyć urodę miejsca na które codziennie patrzę do tych pięknych zakątków które przedstawiacie, Forumowicze.
Będę relacjonował postępy.
Chciałabym podglądać ogród z bliska, jednak dojazdowo to nie to samo, ale to wiesz prawda?
Miło mi bardzo, ale wielu rzeczy nie wiem a jak Ktoś wytłumaczy to człowiekowi od razu łatwiej. Ja próbuję wszystkich ustawień sama i zdjęcia robię wyłącznie na manualu ale chciałabym wiedzieć wszystko , fotografia to wiedza tajemna
W sumie nie zauważyłam, pryskam na wiosnę zapobiegawczo i z reguły to wystarcza w zeszłym sezonie musiałam powtórzyć ale kwitły cudowanie. Ciekawa jestem co będzie w tym roku