Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:02, 23 lut 2015

Do góry
Co do pomarańczu. Ostatnio widziałam kwiaty anemona, prawie granatowe, metaliczne wręcz, pomyślałam - idealne do pomarańczu. Kto wie? Tego jeszcze u mnie nie było. Ale to jedna z możliwości. Kolor jednego miesiąca.
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 12:57, 23 lut 2015

Do góry
Ostrokrzew.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 12:56, 23 lut 2015

Do góry
W maju, koniec kwietnia. Kiedy już rosną i to będzie widać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:55, 23 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, moje donice raczej są przewidywalne, no chyba że coś obłapię nowego, lepszego, wtedy będzie się działo

Jak zwykle nas podpuszczasz Dekoracji walentynkowych też miało nie być
Na pewno będzie się działo.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 18:13, 22 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To co pokazałaś pomarańczowym kolorem to absolutnie tak się nie robi Strzeż się tego co tak chce ciąć. Widły nie mogą zostać

To będę się wystrzegać sąsiada, on tak właśnie tnie, a później z 10-krotnioną siłą wyrastają dziki, wygląda to jak pompony u czirliderek na długich badylach
Gardenarium napisał(a)
Trzeba go obciąć albo wg nr 1 albo 2.

Czyli ciąć tak konkretnie, krótko? A młode pędy pojawią się pewnie po owocowaniu? Czy po owocowaniu też przygina się młode pędy by zdrewniały w dół tak jak u śliw?
Dziękuję za pomoc...
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 17:43, 22 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A gdzie mieszkasz i jakie masz temperatury w nocy? Marzenka we Wrocławiu robi już różne cuda, ale prosi żeby jej nie naśladować

wielkopolska, w nocy 2, 3 na plusie
Zaczynamy od początku :) 17:34, 22 lut 2015

Do góry
Najpierw narysuj plan działki, dopiero planuj staw i roślinność tak, żeby było miejsce na zbudowanie kaskady jak i na większe nasadzenia, żeby mogły być proporcjonalne do wielkości stawu, kaskady i całego ogrodu. Tutaj po prostu jest tylko wałek w dodatku z gliną. Zasyp ten staw i rób nowy po prostu.
Zaczynamy od początku :) 17:32, 22 lut 2015

Do góry
Jest nasypany wał z nieprzepuszczalnej gliny, nic na nim nie urośnie. Chyba żeście się pospieszyli z tym stawem. Najpierw trzeba zaplanować cały ogród, a ziemię z kopania stawu jeśli jest taka jak pokazujesz - wywieźć jak najdalej na zwałkę. Piszę jak jest, nie słodzę, bo nie taka moja rola
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:28, 22 lut 2015

Do góry
Marzenko, moje donice raczej są przewidywalne, no chyba że coś obłapię nowego, lepszego, wtedy będzie się działo
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 17:24, 22 lut 2015

Do góry
Taką pokrakę to tylko w realu można dobrze dociąć, w internecie się nie da wybrać, bo trzeba także oceniać stan konarów i najlepsze dla niego rozwiązanie.

To co pokazałaś pomarańczowym kolorem to absolutnie tak się nie robi Strzeż się tego co tak chce ciąć. Widły nie mogą zostać.
Zaczynamy od początku :) 17:20, 22 lut 2015

Do góry
Skoro granica działki znajduje się 1 m od stawu - to za blisko rogu staw został zrobiony Nie można ładnie go zakomponować. Jako główny widok będzie ogrodzenie?
Ficus microcarpa 17:15, 22 lut 2015

Do góry
Przesadzenie niewątpliwie mu zaszkodziło, ale zdjęcia brak.
Ogródek Iwony 17:09, 22 lut 2015

Do góry
Mirella, kupowałam te berberysy w szkółce bez nazwy. Na pewno jest to berberys kolumnowy, ale różnią się one kolorem wybarwienia. Jest ich kilka. Tutaj jest źródło tego tekstu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis#reply
Znalazłam wypowiedź Danusi, pozwolę sobie zacytować:
Gardenarium napisał(a)
Warto posadzić w ogrodzie berberysy, to kolorowe krzewy liściaste, głównie ozdobne z liści. Mogą mieć kolor zielony, żółty, czerwony, purpurowy, pomarańczowy, pstrokaty.
Są zrzucające liście na zimę i zimozielone.

Pokrój też mają różny, zarówno nieregularny, kulisty jak i kolumnowy. Są też odmiany karłowe. Można je ciąć w żywopłoty strzyżone lub kule. Kolumnowe berberysy są. np. "Erecta", "Golden Rocket", "Helmond Pillar", "Powwow".

Lubią słoneczne stanowiska. Wtedy się mocno wybarwiają. Pasują do wrzosowisk.

W połączeniu z miskantem Variegatus.

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 15:35, 22 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest dzwiwolągiem, ta gałąź z lewej nie wróży dobrze, wymaga podpór?

Tak poprzednie zdjecie nie pokazało wyraźnie drzewa....
Tak to prawda bez liści wygląda dziwacznie, ale latem przypomina japońskie bonsai Wszystkie gałęzie są mocno wygięte a pień główny przechylony o jakieś 45 stopni.

Jeszcze nic się na niej nigdy nie złamało. Rodzi ładnie, prawie corocznie, tylko nie jest zadbana od 10 lat. Wychowałam się na tym drzewie i mam do niego wielki sentyment, chciałabym się nim zaopiekować .
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się tnie. Z jednej strony rozświetliłam koronę w taki sposób (do końcówek już nie sięgam, nie ma o co oprzeć drabiny) To jest ta prawa strona drzewa z poprzedniego zdjecia:

A z drugiej strony zastanawiam się nad przycięciem tuż za pierwszym rozwidleniem dwóch gałęzi, bo dalej już chyba nie dosiegnę z drabiny - to jest ta lewa strona drzewa z pierwszego zdjecia:

Tylko czy nie wyjdą z tego takie łyse widły?

Przepraszam za mnogość zdjeć, ale wytłumaczcie mi laikowi jak ciąć :/
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 15:20, 22 lut 2015

Do góry
Nie odmiana a gatunek. Np narecznica.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:16, 22 lut 2015

Do góry
Zazdraszczam klimatu.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 15:12, 22 lut 2015

Do góry
Jest dzwiwolągiem, ta gałąź z lewej nie wróży dobrze, wymaga podpór?

Trzeba go obciąć albo wg nr 1 albo 2.

Problemy z jukką - (Yucca, jukka) 15:10, 22 lut 2015

Do góry
Gdyby ona wyglądała tak jak na pierwszej stronie to można by ją ratować, a tak nie ma czego

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2673-problemy-z-jukka-yucca-jukka
Problemy z jukką - (Yucca, jukka) 15:06, 22 lut 2015

Do góry
Przypuszczam tylko na postawie objawów zewnętrznych - wygląda na oparzenie słoneczne, może to być uszkodzenie mechaniczne, ktoś potrącił, uszkodził kot zdrapał. pies ugryzł, nie wiem co, te liście się już nie "naprawią" będą takie brzydkie i długie.

Wodnistą plamę mogła spowodować choroba grzybowa albo nadmierna wilgotność.

Jako ogrodniczka z 40 to letnią pasją radzę wyrzucić, Kiedyś się tego nauczysz, po prostu nie biadol nad tym marnym kwiatkiem bo już extra okazu z tego nie uzyskasz.
Możesz obciąć wszystkie liście, czekać aż wypuści nowe, przesadzić, ale po co? Skoro nie wyszło, przełknij gorzką lekcję i ucz się od nowa. Albo próbuj ratować
Problemy z jukką - (Yucca, jukka) 15:02, 22 lut 2015

Do góry
Przesadzić w ziemię ogrodową, oczywiście w większą doniczkę, tylko nie wiadomo czy ma w ogóle jakieś korzenie? Jak nie ma albo zgniły to kup drugi okaz (kosztuje z 20 zł) i ucz się od nowa jak ją pielęgnować. To roślina gorącego, słonecznego klimatu, ale zimą lubi widno lecz chłodno, nie powinna rosnąć, a stać w zimnej werandzie czy szklarni na plusie. Jeśli takich warunków nie masz, kup kordylinę nie jukkę. Są nieco podobne w pokroju. Kordylina wytrzyma mniej światła a jukka nie.

Kupować rośliny domowe dostosowując do warunków jakie masz w domu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies