Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 19:56, 23 lis 2017

Do góry
Na koniec łasuch wyjadający dekoracje jesienne.
Dziękuję Wam za odwiedziny i przesyłam ciepłe pozdrowienia!

Do góry

Do góry
C.d. z dzisiaj

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:56, 23 lis 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Jak zwykle obejrzałem cudne rośliny w pięknych kadrach (Mircia można powiedzieć że popadam w rutynę na Twoim wątku)
Pozdrawiam

Och Radziu nie popadaj w rutynę - nie mam teraz aparatu - będzie pisane a fotek mało
widziałam u Ciebie że już o świętach myślisz - udzieliło mi się

Mój ciemiernik zwany różą Bożego Narodzenia przypomina że czas wrzucić inny bieg.
Dziś sprawdzałam ma 5 kwiatków a ten największy pięknie rozwinięty - staram się teraz często go odwiedzać.

Zamawiając cebulki tulipanów w listopadzie zamówiłam też Hippeastrum Jewel - biały pełny - w ramach przygotowań do świąt podlewam go i doglądam - idzie idzie ciekawa jestem ile czasu potrzeba na wyrośnięcie kwiatu.

Do góry
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 19:55, 23 lis 2017

Do góry
Czego tu brakuje? co się zmieniło? Kto zauważy? Czy Sylwia będzie pierwsza?

Do góry
Czwartek, 23 listopad

Do góry
Czwartek, 23 listopad

Do góry
Mili goście-bardzo dziękuję, że wpadacie i dobre słowo zostawiacie. Pracownia faktycznie w tym roku prezentuje się najczyściej ale to tylko dlatego, że w tym sezonie spędziłam w niej łącznie może z trzy godziny.

Zdjęć nie miałam, pisać też nie było co. Podglądałam sobie u Was co słychać. Podziwiałam Waszą troskę o przyrodę i dokarmianie ptaków. Sama też równo z Wami zaczęłam sypać słonecznik.

Co w ogrodzie? Z nowości to posadziłam zamówione róże, przyszykowałam dla nich rabatę wzdłuż podjazdu.
Weekendy pracowite, było spore przedsięwzięcie. W związku z nim ulegnie zmianie umiejscowienie karmników. Ale to pokażę jak już zrealizuję.

Wyszłam dziś na chwilę z aparatem, zaraz coś wstawię.

W domu mam od kilku dni pierwszą większą roślinkę-sansewierie.
Kiedyś będzie tu ogród 19:54, 23 lis 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Pierwsze spore mrozki spowodowały, że wszystkie liście opadły. Teraz pierwsze skrzypce gra kora...

Na prawdę piękny ten klon
Witam się Aniu już oficjalne, kończę z tym podglądaniem
Jurajski Ogród 19:54, 23 lis 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Agnieszko nareszcie odnalazłam Twój ogród na O. Kiedyś miałam go zapisanego w ulubionych i jakimś sposobem nagle mi zniknął
Dodam, że jestem nim zachwycona - długo by wymieniać czym
Zacytowałam to zdjęcie... bo oprócz tego że zakątek cudny i widoki boskie, to to miejsce ma coś magicznego... Wiem, że gdybym tam usiadła to pomyślałabym: chwilo trwaj...
Pozdrawiam i wątek ponownie zaznaczam.
Muszę go sobie przewertować od początku
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:46, 23 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne te rdesty na tle trawSzkoda, że już zimno idzie.

Sylwia i przyszło - rdesty załatwione a trawy sobie stoją - ja nie wiążę traw na razie niech radośnie powiewają.

Prace jesienne u Ciebie na finiszu!!Ale i kolorki jeszcze się czają.

Kasja - mam już trochę dość bo czuję już oddech świąt i mam chęć myśleć już o dekoracjach ogrodu no ale jest jeszcze stale coś do zrobienia
nagietek jest nieugięty -

Ciężkie prace za Tobą, przewalanie kompostowych stosów bardzo obciąża kręgosłup, powinnam i ja ale zostawiam to, bez żadnych ruchów, do następnej jesieni, niech sam się przerabia. Za to podgoniłam inne prace, też potrzebne, taka pogoda zobowiązuje a wiosną będzie mniejsze tempo, no powiedzmy, juz widzę ileż gałęzi świerkowych czeka na wycięcie. Słowem jest jak ma być.
Kolorowo jeszcze u Ciebie, fajnie.

Ewa ja nie przewalałam kompostowego stosu za jednym machem- trochę zrobił M a ja wzięłam się na sposób i co poszłam wywalać coś na kompost za każdym razem 5 machów i tak poszło.
A teraz myślę jak Ty z tą popieczarkową ziemią sobie poradzisz - ja bym pewnie też po kilka dziennie i tak tup tup powoli się zrobi

Ja kompostu nie przerzucam... Po co mam dżdżownice stresować

Cudne kolory jeszcze...

Łucja - ja chciałam przewalić kompost bo pod spodem tak 1/3 był dobry do wywalenia do skrzyń a bardzo to chciałam teraz zrobić no i naszykować wolne miejsce na nowe wsady

Napełniłam ile mogłam skrzynie kompostem, posypałam dolomitem, podlałam i przysypałam trawą z ostatniego koszenia która zawierała sporo liści a na koniec polałam emami - ciekawa jestem ile ziemia siądzie do wiosny - ale to nic jak przyjdzie marzec mam gdzie sadzić cebulki i siać rzodkiewki, sałatki, marchew pietruszkę i takie tam

Kiedyś będzie tu ogród 19:45, 23 lis 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
U Ewy/Pszczółki była mowa o dereniach- ja jestem coraz bardziej zachwycona Midwinter Fire

Montana...

No Ania piękny ci on.Nie wyrzucaj patyczków po cięciu plis.☺
Czy on teraz takie kwiaty ma?
Moja bajka 19:38, 23 lis 2017

Do góry
rok 2016

a tu już 2017r
Moja bajka 19:31, 23 lis 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ptaszki piękne, do mnie przylatują całe stada sikorek bogatek, ale jak tylko skończą słoninkę, szukają pożywienia pod listkami w ogródku. Dziś je obserwowałam jak łebkami podnoszą liść po liściu i zaglądają czy coś tam jest.

Pamiętam dyskusję u Ciebie czym zasłonić szopy sąsiadów, wiem że już sadziłaś tam rośliny. Dziś jak spojrzałam na Twoje trawy giganty to właśnie one przyszły mi do głowy, że ładnie by się tam prezentowały i zasłoniły to co nieefektowne.

Dorotko najkoszmarniejszą z szop zasłoniły tradycyjne tuje i jestem zadowolona z tego rozwiązania.
Tak było w 2013r

końcem sierpnia 2014r posadziliśmy tuje

tuż po posadzeniu

tu już 2015r
Zielony zielonym pogania :) 19:14, 23 lis 2017

Do góry
Dziś wytyczylam rabaty frontowe. Wyglada to tak

mam nadzieję ze coś tu widać i że może Makadania rzuci okiem

Co się stało kwiatom ... 19:09, 23 lis 2017

Do góry
Zbyszek,bardzo oryginalna ta Kryptomeria, zobacz rośnie w kącie przy murze,chyba nikt jej nie zabezpiecza przed mrozami,sprawdzę to w najbliższym czasie,foto robiłam tel i nie widać dokładnie jaka jest piękna,ma pędy w kształcie grzebienia,dotykałam ją, jest raczej szorstka
mam zadanie.. wykonać dokładniejsze foto
Iwona, u mnie też zaświeciło i było całkiem przyjemnie i ciepło

Zielony zielonym pogania :) 19:05, 23 lis 2017

Do góry
No, kochane
Widzę, że u Was planowanie idzie już pełną parą...

Ja też już myślę i dumam co i gdzie.
Na pierwszy ogień chciałam wziąć rabatę kwaśno-zasadową o której już była mowa.
Tak rozrysowała mi ją Asia-Makadamia i bardzo przypadł mi do gustu jej podział

Ze względu na to, że z boku altanki mamy wędzarnię eM musi mieć do niej dojście, co by mi po roślinach nie chodził . Więc dorysowałam chodnik i troszkę przesunęłam ścieżkę...

Ta część rabaty na której Asia narysowała drzewa jest "kwaśna", a ta przy kominach "zasadowa".
W części kwaśnej posadziłam już tuje jako żywopłot (od strony siatki).

W części kwaśnej chciałabym klony, rh, oczywiście hortki, trawy....
Tylko, że to planowanie kurcze jakoś mi nie wychodzi . Brakuje mi wyobraźni i jakiegoś punktu zaczepienia, od którego by już jakoś poszło...Może którejś z Was coś zaświta jak popatrzycie tak na świeżo?
Sezon 2017 u Hanusi 18:50, 23 lis 2017

Do góry

Tak, Iwonko to wspomnienie mojej cukiniowej grządki. Kwiaty cukinii, dyni i patisonów są jadalne, i można je dodawać do sałatek na surowo/ smak ogórka/ albo smażyć w cieście.
Ogrodowe szaleństwo ... 18:37, 23 lis 2017

Do góry
Tutaj wąską rabatę widać nieco lepiej ale ona nie była jeszcze obsadzona, to był rok 2016

pierwotnie pchałam tam bukszpany, wtedy była węższa - poszwrzyłam ją trochę. Za bardzo jej już nie poszerzę, bo graniczy ona z jabłonią podsadzoną różą okrywową

to miejsce z wiklinowym płotkiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies