Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 20:24, 08 mar 2018

Mirka super, że wpadłaś tutaj
mirkaka napisał(a)
Też jestem za murkiem, a na jego brzegu przewieszające się rośliny.
Dzięki za głos - następny za murkiem Muszę poszperać w zapisanych inspiracjach. Ale gdyby Ci coś wpadło w oko to wrzuć u mnie
mirkaka napisał(a)
Drzew bym nie sadziła, zacienią całą rabatę, osuszą, będziesz miała suchy cień, bardzo trudny do obsadzenia

No właśnie dokładnie takie same mam wątpliwości z tym drzewem
m_gocha 21:26, 08 mar 2018

Dziewczyny kochane!
Oby nam cały rok kwiatuchów nie zabrakło

sylwia_slomc... 23:23, 08 mar 2018

Tobie również
makadamia 07:43, 09 mar 2018

Gosiu, dobrze myślisz z tym drzewkiem.
Dlatego na skarpie skłaniałabym się ku jakiemuś niewielkiemu drzewku, a większe - może gdzieś obok?

Z hortensją na pewno problemu nie będziesz miała, rozchodniki testuję u siebie, ale raczej też nie, ale jeżówka pewnie się odwróci
Iwk4 08:01, 09 mar 2018

Gosiu, murki jak najbardziej. Zatrzymują wilgoć.
Piszesz o chciejstwach. Co masz na liście chciejstw?
Może w ten sposob zrobisz listę roślin, którymi obsadzie rabaty. Oczywiście zgodnie ze sztuką ogrodową. Łatwiej bedzie nanieść na plan, jak się będzie wiedziało, co jest na liście.
Druga sprawa- spod śniegu wystają jakieś roślinki. Czy teren planujemy na nowo, czy one tam zostają i komponujemy w całość?
Jaki masz widok z ławeczki? Bo skarpa jest za plecami. Przed ma być trawnik. Jak to się ma do reszty ogrodu?
I ponieważ nie znam twojej działki, to napisz mi prosze, czy gdzieś masz okna i jaki jest widok z domu na ten kawałek ogrodu? Moze fotka z okna?
Bogdzia 16:53, 09 mar 2018

Iwk4 napisał(a)
Może w ten sposob zrobisz listę roślin, którymi obsadzie rabaty. Oczywiście zgodnie ze sztuką ogrodową. Łatwiej bedzie nanieść na plan, jak się będzie wiedziało, co jest na liście.
Druga sprawa- spod śniegu wystają jakieś roślinki. Czy teren planujemy na nowo, czy one tam zostają i komponujemy w całość?
Jaki masz widok z ławeczki? Bo skarpa jest za plecami. Przed ma być trawnik. Jak to się ma do reszty ogrodu?
I ponieważ nie znam twojej działki, to napisz mi prosze, czy gdzieś masz okna i jaki jest widok z domu na ten kawałek ogrodu? Moze fotka z okna?

To się nazywa fachowe podejście do sprawy.
m_gocha 18:17, 09 mar 2018

Iwk4 napisał(a)

Iwonko! Plan mojego ogrodu oraz opisanie i sfocenie poszczególnych jego zakątków zaczyna się tutaj i dalej na 3-4 stronach (w tym również rozrysowana i pokazana jest skarpa, o której mówimy). Gdybyś znalazła chwilkę czasu to zerknij aby wejść w "klimat" mojego ogrodu Ciut się zmieniło od tego czasu (np. zniknęły z boku domu koło ścieżki donice osadzone na pniach, a teraz jest tam obwódka z bukszpanu, ze skarpy wycięty został olbrzymi orzech)
Zaraz wrzucę resztę odpowiedzi
m_gocha 18:25, 09 mar 2018

makadamia napisał(a)
Gosiu, dobrze myślisz z tym drzewkiem.
Dlatego na skarpie skłaniałabym się ku jakiemuś niewielkiemu drzewku, a większe - może gdzieś obok?

Z hortensją na pewno problemu nie będziesz miała, rozchodniki testuję u siebie, ale raczej też nie, ale jeżówka pewnie się odwróci
Asia na większe drzewo nie ma już miejsca - jak na tak małą działkę i tak jestem mocno "zadrzewiona" .
Gdyby Ci coś wpadło do głowy z małych drzew to mów. Zapiszę na listę "do obmyślenia"
A coś z małych brzóz, klonów?

Z hortensjami mnie ucieszyłaś
m_gocha 20:46, 09 mar 2018

Na skarpie nie jest całkiem pusto. Kilka roślinek rośnie od kilku lat ale większość to roślinki zadołowane jesienią (wstępnie z przeznaczeniem na skarpę - np. rozsada jeżówek, kilka traw, 3-4 hortensje, rozmnożone rozchodniki)

Na tym zdjęciu (widok z poddasza) zaznaczyłam co gdzie rośnie - brałam pod uwagę głównie krzewy, bo byliny w każdej chwili można przesadzić

A to widok z tarasu

m_gocha 21:18, 09 mar 2018

Myśląc o murku myślę o czymś takim
murek 1
murek 2
i zastanawiam się czy murek zacząć od trawnika czy odsunąć się trochę dalej aby zrobić miejscami jakieś nieregularne nasadzenia (np. małe hosty, trawy, żurawki) - wtedy trochę złagodzi się "kamienną ściankę"

Przeglądając różne zapisane fotki natrafiłam na murek z ławką typu 2 w 1 coś w tym stylu jak tutaj albo taki oczywiście nie w gabionie tyko w murku i bez boków