Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Moja codzienność - ogród Oli 21:01, 09 kwi 2015

Do góry
Do cudnych donic do mnie przemawiają zielone carexy coś w stylu ice dance , efekt jest przez cały sezon , rozplenice długo śpią … choć wyglądają zjawiskowo !
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 01:24, 09 kwi 2015

Do góry
Wybrane roślinki z ogrodniczego:

1. Carex Variegata i Calamagrostis Overdam

2. Miskan Morning lights (11,5zł)

3. Rozplenica japońska (10zł)

4. Miskan Graciella (16zł) i Cabaret (12,8zł)

5. Turzyce Ice Cream (11,5zł) i Ice Dance (9,5zł)

Jutro czas na szkółkę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:40, 08 kwi 2015

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Mam podobną rabatkę z ML i werbeną oraz czosnkiem po za tym szmaragdy buksy i ice dance mierzoną miarką i sznurkiem równiutko widać lubimy to samo

PS
Dodam że Twoje szmaragdy są o niebo piękniejsze od moich karzełków czym karmisz swoje?!

Taki "fiś" w głowie z geometrią w ogrodzie?

Do tej pory smaragdy były pryskane pinivitem a w dołek przy sadzeniu dostały sporą dawkę obornika granulowanego. Wczoraj jak usłyszałam w sklepie nową cenę pinivitu to podziękowałam Wzięłam MS do iglaków...W sobotę zrobię pierwszy oprysk to będę miała porównanie.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:42, 08 kwi 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Pogoda sprzyjała dziś pracom w ogrodzie, więc:
- bratki trafiły do gruntu
- po przycięciu lawendy sypnąłem jej i innym bylinom dolomit
- dokończyłem czyszczenie żurawek po zimie
- przyciąłem turzyce Ice Dance
- posadziłem do donic część pacioreczników
- przyciąłem żywopłot z żywotników - oczywiście znów otarłem się o śmierć tnąc na drabinie - huśtawka jest wybrakowana, ja nadal w jednym kawałku Zawsze powtarzam, że złego diabli nie biorą
- najgorsza robota - odkurzyłem żwir ze starych i nowych igieł.. Chyba dokupię kilkadziesiąt kilo żwirku, bo po latach ziemia go wciągła, a odkuracz też zebrał dość trochę...
- posadziłem w miejsce żurawek żólte trawy z Wojsławic - oby odrosły, bo przyciąłem je dość mocno...
- i jeszcze skosiłem trawnik, by po pierwsze zebrać ścinki żywotników, a po drugie by go wyrównać

Parę zdjęć
Aleś się napracował ja muszę wielką kępe swojej Ice wykopać bo kocury posłanie sobie w niej zrobiły i środek brzydko wygląda, ale mam pełno młodych, ja w to zimno raczej na oglądanie do ogrodu wychodzę, ogród masz śliczny, pamiętam Sebek początki wytrawny z Ciebie ogrodnik pozdrawiam

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:59, 08 kwi 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
O, też dzisiaj skubałem swoje Ice dance i nie do końca wiedziałem jak to zrobić.
Część ściąłem dość ostro sekatorem, a części poobrywałem tylko końcówki. Ciekawe która metoda okaże się lepsza.

Paweł, ja w zeszłym roku wszystko skubałem ręcznie i wtedy miałem dość - w tym roku pojechałem sekatorem Nie wiem co będzie w przyszłym roku jak rozsadzę Ice Dance i będę ich miał kilka razy tyle...Wjadę na nie kosiarką
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:36, 07 kwi 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Marzenko, pytałam już u Any ale że jej chwilowo nie ma to zapytam tez u Ciebie bo zawsze to im więcej pomysłów to lepiej:

mam zrobionę na przedogródku coś jakby rabatę ale nie do końca - jest to kwadrat taki na 1,50 na 1,50 na trawniku. W tym kwadracie nic nie ma teraz, jest on otoczony obwódka z kostki w kolorze białej. Miałam tam sadzić hortensje lub RH ale nie da rady poniewaz w tym kwadracie stoi woda po każdym deszczu. Odpada póki co jakieś odwadnianie etc.

Ponieważ to przedogródek nie chce aby tam była tylko glina otoczona kostką. Wiec pomyślałam że nasypię tam białego żwirku a pod nim dam agrowłuknine i teraz pytanie: co tam dac dalej. Zostawić taki kwadrat żwirowy w trawie czy tez jednak posadzić tam coś typku kle bukszpanu. Tylko tam jest naprawde bardzo mokro po deszczu - taki mały basenik. Agrowłuknina i żwirek poradza sobie tam ale rosliny?? A jeśli tak to jakie??
No chyba że dać jakieś ozdoby ogrodowe??
Proszę o poradę.

Dorotko ja wbrew ogrodowisku lubIe kule bukszpanowe w białych kamieniach i ten pomysł mi sie bardzo podoba. Zanim jednak posadzisz bukszpany mussz grunt mocno rozpiaszczyć w przeciwnym razie bedziesz wlaczyć z brązowieniem bukszpanow.
Poradziłabym ci jednak posadzić je z trawami aby wypiajły nadmiar wody z carex amazon mist lub frosted curls, mozesz skopiować Malkulowa rabate z carex beatles lub Carex montana. Pieknie tez bukszpany wygladaja zatopione w hakone lub carex ice dance.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:21, 07 kwi 2015

Do góry
Mam podobną rabatkę z ML i werbeną oraz czosnkiem po za tym szmaragdy buksy i ice dance mierzoną miarką i sznurkiem równiutko widać lubimy to samo

PS
Dodam że Twoje szmaragdy są o niebo piękniejsze od moich karzełków czym karmisz swoje?!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:02, 07 kwi 2015

Do góry
Rozpoczęłam dziś rewolucję na kolejnej rabacie

Niby nic takiego, jak ktoś z boku się na to patrzył ( czytaj sąsiedzi) to pomyśleli robota głupiego Hortensje przesadziłam 10 cm do tyłu a buksy 5 cm do przodu...ale najważniejsze, że wszystko w równych rzędach Może nie aż tak równych bo z poziomicą nie biegałam ale sznurek rozciągnęłam

Wykopałam cebulowe i Ice Dance.

Póżniej rabatę opuściły Gracilimusy, hortki przesunęłam na środek rabaty a buksy zostały troszkę naprostowane

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:10, 07 kwi 2015

Do góry
O, też dzisiaj skubałem swoje Ice dance i nie do końca wiedziałem jak to zrobić.
Część ściąłem dość ostro sekatorem, a części poobrywałem tylko końcówki. Ciekawe która metoda okaże się lepsza.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:04, 07 kwi 2015

Do góry

Ścięte Ice Dance - może teraz tulipany się przez nie przebiją... Tak w ogóle przy wykopywaniu turzyc będę bawić się w Kopciuszka i będę wybierać spomiędzy ich tulipany Tarda, krokusy, szafirki i tulipany posadzone jesienią...

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:56, 07 kwi 2015

Do góry
Pogoda sprzyjała dziś pracom w ogrodzie, więc:
- bratki trafiły do gruntu
- po przycięciu lawendy sypnąłem jej i innym bylinom dolomit
- dokończyłem czyszczenie żurawek po zimie
- przyciąłem turzyce Ice Dance
- posadziłem do donic część pacioreczników
- przyciąłem żywopłot z żywotników - oczywiście znów otarłem się o śmierć tnąc na drabinie - huśtawka jest wybrakowana, ja nadal w jednym kawałku Zawsze powtarzam, że złego diabli nie biorą
- najgorsza robota - odkurzyłem żwir ze starych i nowych igieł.. Chyba dokupię kilkadziesiąt kilo żwirku, bo po latach ziemia go wciągła, a odkuracz też zebrał dość trochę...
- posadziłem w miejsce żurawek żólte trawy z Wojsławic - oby odrosły, bo przyciąłem je dość mocno...
- i jeszcze skosiłem trawnik, by po pierwsze zebrać ścinki żywotników, a po drugie by go wyrównać

Parę zdjęć

Ogród przydomowy - Hosty 19:10, 05 kwi 2015

Do góry
Agato,
Obiecana lista traw:
1. Carex caryophyllea 'The Beatles' 15
2. Carex morowii Ice Dance 3
4. Carex morrowii Irish Green 3
5. Carex comans 'Bronze form' 3
6. Carex comans 'Frosed Curls' 4
7. Pennisetum alopecuroides 'Moudry' 3
8. Carex flacca Blue zinger 3
9. Carex oshimensis Everest 3
10. Miscanthus sinensis Cosmopolitan 3
11. Carex morowii Variegate 2
Ogródek Iwony 12:04, 02 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

O matko! Ale lista!
Bogata rabata.

Bergenię trzeba koniecznie odmładzać, stare egzemplarze kiepsko wyglądają i gorzej rosną.
Ogród przydomowy - Hosty 09:35, 02 kwi 2015

Do góry
Zima, na koniec zaszalała u Ciebie, może to już jej ostatnie podrygi, ale w kwietniu może być różnie? Czytałam, że posadziłeś już z turzyc The Beatles, Ice dance, Everest, Variegata, ciekawa jestem tataraka, jest piękny, posadziłam w tamtym roku, ale raczej mi marniał i go ubywało, przeżył i widzę, że taka podoga mu służy, czyli bardzo mokro
Planuję posadzidzić w grupie Frostet Curls i Bronzonii, mają podobny pokrój, a te dwie różne kolorystyki...podobaja mi się w duecie
Jakie trawki jeszcze posadzisz?
Ogród Mirelli 22:23, 01 kwi 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Hortensje ogrodowe wbrew pozorom też rosną dość wysokie jeśli nie przemarzną. A przede wszystkim szeroko. Ile tam jest szerokości?

I jaka to ściana? Wschód?

Ja tu widzę carex Bronze Form, przed nimi Ice Dance i wplecione jeżówki. Jak się zmieszczą to żurawki na sam początek.

Z tego, co pamiętam, zaczęło się od samotnie rosnących w tym miejscu hortensji ogrodowych, które są pamiątką, wiec być tam muszą. Dlatego dziewczyny doradziły kulki w plecy i trawki.

Mirella, ja bym posadziła jednak Miskanta Morning Light. Jeśli będzie za wysoki po kilku latach, to go przesadzisz. Na tym polega ogrodniczkowanie
Może też być Carex bronze jak u Marzenki, a przed nimi te hortensje, co masz :
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701501/original.JPG
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:30, 01 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
A czego jutro będziesz szukac w tej szkółce?

Bogdzia Mam całą listę zakupów.

Do przedogródka szukam czegoś żółtego zimozielonego na pniu. Sama nie wiem jeszcze czego ale jak zobaczę to będę wiedziała że to to . Może trzmielina albo jakiś iglak?
Miskanta ML
żółtego carexa Aures
perovskią

Oni tam mają dużo róż, więc na pewno paschmina, zephrine

Musze obsadzić całą rabatę w cieniu z dzisiaj tylko male parzydło,ice dance, dąbrówkę, przywarkę japońską, lilia złotogłów, jarzmiankę, pluskwicę groniastą, może carexa lemon zet, liriope ....

do domu solejrolia

jak nic nie kupię to pojadę chociażby pooglądać jak rośliny wyglądają w naturze a nie tylko na zdjęciu, łatwiej się decyzję podejmuje i planuje rabatę
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:26, 01 kwi 2015

Do góry
Skoro "wiosna" to i kilka wiosennych fotek z dzisiaj. Udało się złapać kilka promienie Słońca pomiędzy kolejnymi ulewami. Na szczęście prognozy zelżały, nie zapowiadają u mnie przymrozków.

Wrzośce pod magnolią.

I sama magnolia.

Tulipany już pokazują główki a Ice dance kwitną. Suche końcówki jeszcze nie przycięte.

Obwódkę pokazywałem?

Trawniczek po porządnej wertykulacji już zieloniutki.
Ogród Mirelli 19:11, 01 kwi 2015

Do góry
Hortensje ogrodowe wbrew pozorom też rosną dość wysokie jeśli nie przemarzną. A przede wszystkim szeroko. Ile tam jest szerokości?

I jaka to ściana? Wschód?

Ja tu widzę carex Bronze Form, przed nimi Ice Dance i wplecione jeżówki. Jak się zmieszczą to żurawki na sam początek.
Cięcie traw i turzyc 17:05, 01 kwi 2015

Do góry
Czy dobrze zrobiłam,że przycięłam na krótko turzycę Ice Dance?Po zimie prawie wszystkie żdźbła były uschnięte.Czy odrosną?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:02, 01 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

W sumie to dobra wiadomość, bo ja wolę trawy przewieszające się, chyba że to przewieszanie jakieś nie teges...? Może wilgotna ziemnia powoduje, że ono nie jest sztywne? Teoretycznie prosa lubią bardziej sucho...

Teoretycznie to tak jak z naszymi ice dance

zobaczę, może mam jakieś zdjęcia...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies