Za wiele Ci nie pomogę. U nas rośliny często gęsto sprzedawane są bez karteczek, dlatego nie pomogę w identyfikacji miskantów. A ten krzew to berberys o zielonych drobniutkich listeczkach.
Cudowny jesienny klimat wkrada sie do twojego ogrodu. Super wygląda trawnik zasnuty przebarwionymi liśćmi, choć pracy z nimi dużo. I wspaniałe dekoracje.
Powiedz mi proszę co to za miskant na ostatnich zdjęciach? Jego kłosy aż świecą.
I co to za krzew tak pięknie przebarwiony?
1.Hortensja
2.Modrzew
3.Miskant Gracillimus lub iglak kolumnowy
4.Berberys
5. Berberys
6.Róża różowa
7.Kostrzewa sina a w niej tulipany ziemnoróżowe
8.Trzmielina lub żółte jałowce płożące
Dla Lindsay:
Miskant Adagio w przechowalniku. Nabiera masy, by stać się... kilkoma sadzonkami tej samej odmiany, bo po akcjach z Grackami wolę sama mnożyć odmiany, niż liczyć na to, że dokupię taką samą
Silberfeder to olbrzymi miskant, w trakcie kwitnienia ma u mnie niemal 3 M wysokosci, wiec na pewno będzie wystawał nad hortensjami raczej sie nie pokłada ale musisz przeznaczyc dla niego min 1 M szerokosc, bo to duzy miskant. Nie wolisz morning light lub Gracillimus? Uwielbiam Silberfeder i podobne do niego Grosse Fontaine, ale to olbrzymie miskanty, ktore dobrze wygladaja jako solitery. Wypija cała wodę okolicznym roślinom. Mam je posadzone własnie w mijescu gdzie kiedys gromadziła sie u mnie w ogrodzie woda.
Wiesz co. Wygląda mi na to, że Graziella to jedyny miskant, który się tak ładnie przebarwia. Naprawdę wart jest zachodu, bo nie tylko latem zdobi. Jesienią zamiast stać się zeschniętą trawę, świeci na pomarańczowo, brązowo, zielono i żółto. Zdjęcia nie oddają w pełni jego barw.
Dzisiaj patrzyłam sobie na tą rabatę pod platanami, gdzie mają być hortensje i tak się zaczęłam zastanawiać czy za hortkami nie dać jasnych miskantów zamiast gracków. Albo Variegatusy albo Silberfeder. Ten ostatni ze względu na srebrne kwiatostany. Pomyślałam, ze jak już hortki robią się brązowe, to może taki jasny miskant byłby elementem rozjaśniającycm. Niestety Silberfedera nie znam i nie wiem czy będzie pasował. Variegatusów też nie widziałam za hortkami. Powiedzcie co myślicie.