Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

asiak 13:09, 06 sty 2017

Oj, szkoda, że ten Poznań tak daleko Chciałabym być na takiej Gardeni
sylwik69 21:06, 06 sty 2017

asiak napisał(a)
Oj, szkoda, że ten Poznań tak daleko Chciałabym być na takiej Gardeni

O tak od Ciebie Asiu to bardzo daleko,ja też żałuję a ja jestem daleko od wszystkich ogrodowiskowych nieformalnych spotkań,których szczerze zazdroszczę
sylwik69 17:36, 13 sty 2017

Nett napisał(a)
Też widziałabym lawendy od tej strony.

Jako taki pierwszy pomysł, do dalszych rozważań:
Obwódka z trzech stron, tych jakby zewnętrznych. Później duża plama lawendy- widac ją będzie ładnie z tarasu i jest w sumie zimozielona, więc coś będzie się działo. Dałabym ją jakby po łuku. W samym rogu jakaś plama czegoś kwitnącego (jeżówki, rudbekie?). Za lawendą duża plama seslerii, z której mogłyby wystawać większe trawy w dwóch miejscach - to takie żółto-zielone. później pas werbeny może? I na końcu ze 3 duże plamy wysokiej rudbeki. Nie wiem co pomiędzy- może też trawy? Jako przedłużenie rabaty pod bud gosp. dałam berberys, bo wiem, ze masz go sporo

Wracam po zimowych przemyśleniach do tej rabaty.Obwódka będzie bukszpanowa a raczej już po części jest.Moje propozycje roślin w grupach sadzone po łuku
I propozycja
berberysy kolumnowe bordowe po 3 szt
kule bukszpanowe po 3 szt różnej wielkości
pomiędzy nimi stipa lub miskant Adagio
odętka lub jeżówki białe
lawenda,szałwia Nemrosa,Caradonna,Purple Rain/jedna z tych odmian/
turzyce Silver Sceptre lub Ice Dance
II propozycja
berberys kolumnowy
perowskia Little Sprint
rozplenice Little Boy
szałwie jak wyżej
lawenda
rozchodniki Purple Emperor,Matrona lub Chocolate..
III propozycja
berberysy
szałwie w kolorze fioletu i bieli
perowskia
Hakone macra Aureola
molinia Caerula
Która z tych propozycji najfajniejsza?może ktoś stworzy z tych roślin inne zestawienie?
ren133 11:54, 14 sty 2017

Witaj Sylwio
A ta zielona gruba linia to co?
Chyba najbardziej podoba mi sie I wersja, moze kulek bukszpanowych trochę więcej bym rozważała
sylwik69 14:00, 14 sty 2017

ren133 napisał(a)
Witaj Sylwio
A ta zielona gruba linia to co?
Chyba najbardziej podoba mi sie I wersja, moze kulek bukszpanowych trochę więcej bym rozważała

Witaj Renato! te zielone grube linie to obwódki bukszpanowe sugerowane przez Makadamie,narazie posadzone są na boku o dł. 11m i docelowo będą bardzo niskie,do reszty przymierzam się na wiosnę!
I wersja powiadasz? brakuje mi na niej rozchodników,ale czy wtedy nie za dużo gatunków?nie jest to taka mała rabata,może wszystko da się zmieścić kule bukszpanowe rzucone po 3 szt w większej ilości-oczywiście!
Dziękuję za Twoją opinię i pozdrawiam
Krzysiek_97 13:01, 15 sty 2017

Hej Sylwia ja też jade na Gardenie Najlepsze targi, bardzo dużo inspiracji jeszcze zostało 7 tygodni może się spotkamy Trzeba zajechać obowiązkowo też do JUCA najlepsze centrum ogrodnicze

sylwik69 napisał(a)
Niedługo Gardenia 2017 w Poznaniu! hurrrra.Będę tam już 3 raz i nigdy nie żałuję,polecam innym,wspaniała wystawa pełna inspiracji ogrodowych i możliwość kupna roślinek.
Dla zwiedzających 4 marca,odliczam tygodnie... może spotkam tam kogoś z Was?
polinka 15:28, 15 sty 2017

Sylwia możesz pokazać na zdjęciu tą rabatkę?
sylwik69 20:32, 15 sty 2017

Krzysiek_97 napisał(a)
Hej Sylwia ja też jade na Gardenie Najlepsze targi, bardzo dużo inspiracji jeszcze zostało 7 tygodni może się spotkamy Trzeba zajechać obowiązkowo też do JUCA najlepsze centrum ogrodnicze

Witaj Krzysztof!byłoby miło gdzieś się umówić,wiem że będzie nas więcej i na pewno jakieś spotkanko dziewczyny zorganizują a do JUKA to obowiązkowo zaglądam,tym bardziej że jest mi po drodze!
sylwik69 20:36, 15 sty 2017

polinka napisał(a)
Sylwia możesz pokazać na zdjęciu tą rabatkę?

Oto Ona!Oj jak się cieszę,że zajrzałaś,może mi coś doradzisz
anulajda 19:09, 16 sty 2017

Sylwia normalnie wciągło mnie...i przeczytałam Twój wątek od dechy do dechy
fajnie dziewczyny Ci Tu doradzją i naprowadzają na konkretne nasadzena wiśnie Amanogawy pięknie będą wydlądały w ilości pięć to dopiero łał, w połowie maja po kwitnięciu przyjrzyj się liściom czy jakieś robaki ich nie ppdgryzają, bo ja mam co roku tak,ale to piękne drzewo zwłaszcza podczas kwitnienia i jesienią to warto im poświęcić czas.Nie będę Ci mieszać w głowie podczas planowania rabat bo sama kumasz już co i jak ale... proszę,proszę przemyśl jeszcze raz cisy w zywopłocie , przy krawężniku od początku wzdłuż do samej rabaty włącznie przed budynkiem gospodarczym i warzywnikiem w jednej lini,wysokości i rodzju, cis jest elegancki w wyglądzie a tuja to tuja... szału nie ma.Cis Hicksill szybo Ci urośnie tylko tnij go na początku po bogkch a po wysokości bardzo,bardzo delikatnie albo wcale, i nie zamykałabym się żywopłocikiem bukszpanowym od strony trawnika-tarasu.
Pozdrawiam