Skoro masz tyle wody może to piękny widok, ale poziom zawsze się będzie utrzymywał. Wszystkie iglaki trzeba sadzić na podwyższeniach przynajmniej 20-30 cm w górę. Też mam problemy wodne więc już przeszłam przez to wszystko.
Ja na twoim miejscu jeżeli źle rosną poki są zielone bym je wysadziła i zrobiła wał ziemny i w tym wale posadziła jeszcze raz.
Wykop i posadz na tej ziemi lekko zanurz korzenie (dołek ok. 5 cm rozgarnij kore) tam jest kora na tej korze i obsyp ziemią do wysokości szyjki między korzeniem a igliwiem korzenie jak będą chciały to pójdą w ziemię. Widzę, że masz tam rurę do nawadniania przed każdym podlewaniem zobacz czy mają wilgotno.
Jeszcze mi jedno przychodzi do głowy zrób od strony płotu między tujami a płotem drenaż z rury żółtej melioracyjnej z otworami.
Jak się na coś zdecydujesz to napisz to poradzę co masz zrobić z tą melioracją. Bo szkoda tui.
No właśnie zależało mi na pokazaniu tych gołych pędów - bo sama też miałam problem o co chodzi z tym pionowym rozkładaniem a tu dobrze widać
Aniu na wszystkich zdjęciach ta czerwona to róża Flammentanz - mam tylko jedną taką.
Poniżej na zdjęciu te drobniutkie fioletowo białe kwiaty to róża Vilchenblau - obydwie róże według wyszukanych przeze mnie informacji dorastają do tej samej wielkości ale jak widać na pewno nie z tą samą witalnością .
Na zdjęciu poniżej po prawej stronie jest powojnik Viola.
Nie miałam pojęcia że tak ten duet 2 róż będzie wyglądał bo zrobiłabym to inaczej - ale teraz zaczekam jeszcze i zobaczę czy Vilchenblau się rozrośnie.
Wydaje mi sie, ze to inna jest , to stara odmiana musi byc . Kwiaty są dosć spore na grubych łodychach , smiało 50 cm .
Nie ma problemu , mogę Tobie wyslać na wiosnę .
Kasiu! wiem że ładnie wyglądają, kręciło mnie od dawna nauczyć się decopage zawsze brakuje czasu. Teraz wciągnęły mnie ozdoby te co pokazałam wcześniej.
Wianki zrobione kilka dni temu podobne już robiłam, ale rozdałam.
Kasiu, na pewno zrobię zdjęcia w trakcie cięcia wiosennego
Swoją QoS zetnij na wiosnę o połowę, by się zagęściła. Oprócz tego na pewno wypuści nowe pędy od podstawy, więc już w tym roku zrobi się całkiem ładna.
Zobacz - 2014, październik (3 miesiące po posadzeniu):