Na bzie za oczkiem z lewej strony wiszą girlandy suszek, to jest chwast ale suchostany ma piekne wykorzystuje je do ozdabiania wianków, jako tzw, susz egzotyczny .
W tych warunkach należy poprawić sytuację dla drzewa. Nie można go narazić na glinę/piasek i smażenie i patelnię. Przynajmniej warunki glebowe koniecznie popraw. Wzbogać glebę dużą ilością kompostu + łopata obornika spróchniałego, żeby nieco uzdrowić życie glebowe. Wtedy wybór drzew będzie większy, a teraz to ja nie doradzę niczego. Chyba, że zwykłą brzozę.
Zrobiło sie przestrzenniej, kilka roślin przeniosłam, bo były porozrzucane po trawniku, no i ten rząd tuj przed hortkami też juz prawie znikł. Zostały tylko 4szt, nie wiem czyt teraz to juz nie jest za późno, pewnie do wiosny muszą poczekac.
Skarpą jest zbyt stroma i zbyt "krótka". Należy ją nieco rozciągnąć, złagodzić, aby nie leciało się na "łeb" na szyję.
Masz dwa wyjścia, albo budować murki oporowe, nawet dwa poziomy, albo złagodzić, wzmocnić kratkami, siatką lub inną technologią umacniania skarp, i obsadzić roślinami płożącymi.
W każdym razie kiepska jest ta ziemia, w takim cieście sinym to nic nie urośnie. Rozważ domieszanie ziemi polnej, rozluźnienie pisakiem i użyźnienie kompostem.