Angela
myślisz ,że pod cisami te rodki ,czy zamiast cisów ? ....,bo chyba nie kumam bardzo
tak wygląda cały plan przedogródka z bokiem ....i mi się on podoba
w sumie tam chyba za mało miejsca ,żeby jeszcze rodki wcisnąć ?
na obecną chwilę rodki rosną na skarpie ,gdzie brzozy płaczki -to jest na tym planie po prawej stronie .....i w sumie chciałabym ,żeby tam zostały
.....zastanawiam się tylko ,czy brzózek nie wymienić na klony lub inne ,które mam ....
.ale tam zimne zachodnie wiatry hulają ....hmm...myślę nadal ....ale każde podpowiedzi mile widziane
Bo crimsona proponowałam Ci jako towarzystwo do dębów - piętro pośrednie to miało być
Takie warunki, jak podałaś, to amanogawa spełnia. Ewentualnie jarząb autumn spire, ale amanogawa będzie lepiej pasowała do nigry.
Tylko nie robiłabym takiego przecinka w środku(ewentualnie taki całkiem mały akcent: kruszyna pospolita fine line albo dereń świdwa compressa)tylko zrobiła tak:
Oj święta racja. Znam takie dylematy.
Róże piękne. A ta w szczególności.
Co to za dama ??
Dobrze ,że piszesz o tym oprysku miedzianej. Muszę kupić i skoro wiosny też go zrobić .Bo w ubiegłym roku zapomniałam i później w lecie robiłam. Ale to już nie to samo.
Pozdrawiam
Gdy będziesz wylewać te słupy betonowe zrób tak samo jak wieniec na budynku pod dach. Tzn. pręty gwintowane zrobić jak kotwy i wypuścić ponad poziom stóp ok 25-30cm. Przewiercić na śrubach otwory w belkach pomostowych i zamocować, na te pręty . Od góry skręcić śrubami i dopiero montować do belek deski.
Przy takim wykonaniu możesz wyciągnąć nad wodę max tyle ile jest mocowane do słupów(ale bezpieczniej będzie mniej) Bo nigdy nie wiadomo ile osób stanie i jakiej będą wagi. Całkiem bezpiecznie jest wyciągnąć tylko 2/3 tej długości co w stronę ląduTak powiedział mój eM i kolega, który ma uprawnienia budowlane.
Elu strasznie wielkie te choiny...Moje wiosną idą w inne miejsce takie podmokłe...wszystko będę tam wyrzucać co mi w ogródku nie pasuje...już tam mam taki mini lasek
Jeśli chodzi o porównanie Madery z Tyrolem, to jest mniej więcej tak...
Po powrocie z Madery ani razu nie myśleliśmy o tym, żeby tam powtórnie polecieć. Natomiast po powrocie z Tyrolu, już następnego dnia bardzo za nim tęsknimy i zastanawiamy się, które pasmo obierzemy za cel kolejnej wędrówki. I tak już od wielu, wielu lat...
Zrobiłam kilka zdjęć z tyrolskiego albumu. Latem jest tam cicho, bezludnie, pięknie.
Oto moje wypociny odnośnie 2 rabat przed domem rozdzielonych chodniczkiem (baaardzo długo nad tym siedziałam wiec będę ogromnie wdzięczna za pomoc ), które wyznaczone będą już niedługo przez kostkę wzdłuż ścieżki od domu do furtki (po lewej) i podjazdu (po prawej). Podpowiedzcie co zmienić? Bo trochę za dużo mi tych bukszpanów jednak a w jednym miejscu w ogóle nie wiem co posadzić. Każdy pomysł mile widziany
Wiola ty masz 3 buki dawyck a co sądzisz ,żeby jeden posadzić jako przecinek pomiędzy hortensjami i ML ? W miejscu gdzie miała być nigra chcę coś wyższego ale kolumnowego wsadzić ., Dawyck albo crimson sentry :
Nie ma na tym rysunku wypełniaczy bo chodzi mi tylko o tą kolumne , czy pasuje czy nie.W tym miejscu jest luka pomiędzy koronami drzew a rabata dosyć wąska więc nic większego nie chce tam wsadzać . W rogu to zielone to ambrowiec gumball a i na linie rabat tez nie patrzcie bo to zdjęcie jeszcze przed kólkowaniem