Ten rok był u mnie pod znakiem dziewanny, zakwitły wszystkie siane dwa lata wcześniej z mieszanki. Pierwsza była dziewanna fioletowa, kwitła krótko, w maju i początkiem czerwca.
przerwa na kawę przy kompie zaowocowała piosenką która przeniosła mnie w czasy gdy częściej bywałem na spływach kajakowych niż w górach , noc ognisko i rzeka https://www.youtube.com/watch?v=FKBjEm2fun4 (Płyń rzeko płyń -Lubelska Federacja Bardów) odrobina lata zimą
Wyglądają ładnie, więc jeśli Ci się uda ukorzenić to poproszę, nie mam takiego. Świetnie wkomponowałaś tę rzeźbę wytyczając jej ścieżkę do celu wśród kamienistych poboczy. Rewelacja. Twój ogród nabiera ślicznych rumieńców.
Pięknie zaplanowała. Jeżeli nie jesteś tam często to trzeba pójść na żywioł trawa to laskowy. Złocieniec widzę, że też masz wrzuć do trawy różne kolory i będą się wysilać.jezeli chodzi o mokradelka to krwawnica to bardzo dobra roślina długo kwitnie i się rozdziela i przez klacz rozmnaża. Jak jej przynieś okwitle ogony nie musisz ich zbierać to wypuści nowe.
Dziwne że wszystkie te co napisałaś nie udają się. Potrzebują lekkiej ziemii dużo słońca u ciebie go nie brakuje. Kup kocimietke groniąstą zobacz w necie bardzo ładna nie ma z nią problemu mam ją więc polecam. Obcinam ja wiosna.
Lawenda tak jak kocia ma takie upodobania jedynie przy mroznych zimach wymarza wtedy trzeba ją odkryć.
Jeszcze raz teren piękny.
Ando, ja tak myślę, że z roku na rok będziesz dopracowywać swoją łączkę.
Kozłek gdzieś na tyłach bym proponowała jak już, w suchych miejscach jest mniej bujny ale rośnie i przez to mniej inwazyjny. Ta wybrana szałwia rośnie kępkowo ale wsiana w inne rośliny może się będzie ładnie wyciągać. Goździk dla sąsiadów niegroźny, w trawnik się raczej nie wsieje, kwitnie na wysokości 40-50cm, w ciętej murawie wydaje mi się, że zginie. On potrzebuje trochę oddechu, w gęstej zacienionej łączce również mu nie będzie za dobrze. Jest jeszcze taki dianthus cruentus, u nas jeszcze go nie widziałam, może u Ciebie jest do kupienia.
Ja jak zobaczyłam to zdjęcie to w ogóle inna koncepcja tej rabaty do głowy mi przyszła.
Pewnie już jesteś zafiksowana na ten pin co wrzuciłaś wcześniej, ale nie myślałaś, żeby zrobić wąską rabatę przy płocie z grabami Fastigiata podsadzonymi seslerią jesieną, na przykład?
A tam gdzie chcesz tego buka to może ujednolicić ten kwadrat, żeby w środku nie był ten inny kamyczek tylko na całości to samo i dać jakiś duży stożek cisowy albo bonzaja jak po drugiej stronie domu, dołożyć traw, zlikwidować ten jeden uskok gdzie są evergoldy i powiększyć o ten fragmencik ten prostokąt?
Tak głośno myślę
Nie widziałam na żywo śniegu w tym roku, za to trochę straszno było, gdy mój drewniany domek trzeszczał pod naporem wiatru. Temperatura wciąż na plusie, dziwna ta zima...
Zakwitły hiacynty, zanim pojawiły się kwiaty, zapachniało w całym domu
...ale zaraz zabieram się za pieczenie chleba, to dopiero będzie mieszanina zapachów
Fajna koncepcja, bo eliminuje problem tego długaśnego trawnika, przez to, że został on podzielony na sekcje. Tylko w rzeczywistości na takie koło od cyrkla to nie ma szans, bo rabata brzozowa jest bardzo szeroka.
Zamiast koła wyjdzie taka podłużna łezka.
Dzięki temu ten środkowy pasek trawnika byłby szerszy, a to lepiej w kontekście nawadniania i koszenia.
Wszystko jest jeszcze na takim etapie, że można kombinować - pokaże eMowi, na pewno, się ucieszy, że jego projekt nawadniania poszedłby w łeb
Zobacz jak to wygląda w rzeczywistości.
I wrysowane
Z rabaty przy kostce musiałabym na tym fragmencie, gdzie środkowy pasek trawnika zrezygnować, żeby z chodnika kosiarką wjechać.
Nie uwierzycie, sama w to nie wierzę Z tymi rabatami co są nie wyrabiam , a znowu myślę o uszczupleniu trawnika
Tylko tak mi się lampka w głowie świeci, że jak mi drzewa urosną to te proporcje się zmienią i wtedy tego trawnika to wcale tak dużo nie mam już...
forsycje w tym sezonie powinny już spektakl wiosna zrobić
A pokażesz jakąś fotke twojego buka?
Tam za furtką jest buk purple fountain.Szerokość tej rabaty,którą chcę zmienić ma ok 5m,jeśli odsunę miejsce na drzewo o 1m to wypadnie prawie na środku.Czy to nie będzie wyglądało dziwnie?