kosodrzewiny
(je. chciałabym posadzić po dwóch stronach mostku
młode juki
pięciorniki (3 szt), tawułę (zdjęcie), którą nieco bym pomniejszyła
Oczywiście chciałabym tam dosadzić kilka białych lilii i kolorowe mieczyki (sezonowo).
proszę pomóżcie mi to fachowo zaaranżować, czuję, że ta rabata może być piękna ale tylko przy waszym udziale
całośc jako obrzeże chciałabym wyłożyć cegłą, nie mam pomysłu co z obwódkami roślinnymi
Jakie macie pomysły, może moje rośliny nie nadają się, proszę o sugestię.
"3" to rabata od drugiej strony pergoli (lustrzane odbicie) ale jesienią dopiero ją przekopałam i nie mam pomysłu
"6" to piękna różowa piwonia, której na razie nie będę wykopywać, niech jest sobie na razie taka samotna...
1 i dwójkę chciałabym połączyć rabatą długą na ok. 4 m i szeroką max na 2,5 m.
przez tą rabatę chciałabym puścić imitacje mostka, który zrobię z rolbordera.
Na "zbyciu mam:
irgę płożącą
jałowce:
"2" to rabata z "pergolą na której rosną dwa powojniki (justa i julka) oraz lilie, tulipany, kilka przetaczników, dwa młode krzaczki małych, drobnych astrów
jako obwódka rosną tam gozdziki (jasne o szarych listkach)
O tak, ogrom, prac nas czeka,
Tą pierwszą jaką mam działkę już od kilkunastu lat.To była łąka i trochę takich krzaczorków.A te to są same krzaczorki i drzewa.Brr.
Ogrom pracy.
Ale ważne w , że tą naszą przedłuża i nawet w bok idzie.I będzie teraz duży areał.
Marzy mi się w tym roku w lecie przejść ,sie po zielonej trawce tylko na nowym terenie i pomyśleć. Co i jak tu zrobić.
A czy tak będzie ? Zobaczymy .
Za życzenia dziękuję i pozdrawiam cieplutko.
hortensja Dębolistna
Ponieważ czas zimowy z lenistwa nastraja mnie na rozmyślania o ogrodzie, wpadłam na "genialny" pomysł, że bez ciężkiej roboty na działce to nie da się wypoczywać. Więc wymyśliłam fundamenty moich przyszłych działań a o aranżację poproszę Was:
Wymyśliłam, że na prawie samym środku działki zrobię kolejną rabatę łączącą dwie odległe od siebie (już istniejące).
po lewej stronie jest "1" rabata na której jest dużo (floksy, róża, jeżówki...)
Oto ona na koniec lata
"2" to rabata z "pergolą na której rosną dwa powojniki (justa i julka) oraz lilie, tulipany, kilka przetaczników, dwa młode krzaczki małych, drobnych astrów
cdn...
O wiesz, co to rzekomy staw ?Miałąś też coś podobnego ? Współczuję.
I ,że kolejne operacje i staw się nie chce zrastać.Straszne.
Ale cóz.Takie doświadczenie i i syna i nasze.
Ale on najwięcej cierpi po każdej operacji zwłaszcza tego bólu, potem ponownego próbowania chodzenia . ... ech,,,,
Dziękuję za te życzenia i kibicowanie.
Przyda się bardzo.
podejrzewam,że prace na działce będą posuwać się pomału.
Ale ważne ,że będą.
Mój ciemiernik od śniegu i mrozku się skulił.
Ale jest z kwiatuszkam,i dalej