Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Morze woni i kolorów... 20:13, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bylinowy ogród to rzadkość, bo jest bardzo pracochłonny, trudno utrzymać idealny wygląd o każdej porze roku, wiosną jest najpiękniejszy, bo taki soczysty, idealny, kolorowy.

Latem też nieźle, przeważnie brakuje kwiatów na jesień... a jak u ciebie jest zimą? Pusto czy masz zimozieloną bazę?

Jeszcze kilka lat wstecz, mój ogród był kolorowy jedynie wiosną. Latem, ze względu na małą ilość opadów była tu jedna wielka pustynia, jesienią nie kwitło już nic. Teraz dbam o to, by w ogrodzie było kolorowo przez cały czas. No może z wyjątkiem zimy
Zimą zielone są jedynie iglaki, których w ogrodzie jest co nieco. Posadzone zostały bez żadnego przemyślenia. Chyba głównie po to, by odgrodzić się od sąsiadów i by szybko zapełnić pustą przestrzeń po warzywach.
Troszkę kolorów daje dereń, owoce berberysów, na które jakoś nie za bardzo chcą się połasić ptaki
ufff
Chyba za bardzo się rozpisałam, a przecież jestem małomówna
Morze woni i kolorów... 20:07, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rośliny mogą, a nawet powinny się wylewać na żwirek, ścieżkę, palisada jest już niemodna
Psuje efekt świetnych kompozycji kwiatowych

Danusiu, modne, czy też nie, to ma dla mnie akurat jak najmniejsze znaczenie. Próbowałam kiedyś zmodyfikować dwie równoległe ścieżki, które biegły wzdłuż ogrodu i chciałam jakoś wyodrębnić rabaty. Tak pozostało do dziś. Ponieważ jednak minęło już parę lat od tego czasu i rollbordery zaczynają się rozpadać, pomyślę nad zmianami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:03, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wierzę, że rok to co to będzie za 3 lata? Zarośnie na amen, sąsiada nie zobaczysz ani ulicy Nie trafię do ciebie

Odpisuję u Ciebie, żebyś nie musiała biegać. Dzięki, że zajrzałaś.

Wiesz co będzie za 3 lata? Będę płakać, że trzeba było projekt zamówić i będziesz musiała trafić do mnie na ratowanie tego ogrodu, haha
Morze woni i kolorów... 20:00, 10 lut 2015

Do góry
Bylinowy ogród to rzadkość, bo jest bardzo pracochłonny, trudno utrzymać idealny wygląd o każdej porze roku, wiosną jest najpiękniejszy, bo taki soczysty, idealny, kolorowy.

Latem też nieźle, przeważnie brakuje kwiatów na jesień... a jak u ciebie jest zimą? Pusto czy masz zimozieloną bazę?
Funkie - Hosta 19:58, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A jak wygląda dobrze to nie ścinać.

I...wsztstko w tym temacie

Tak u mnie wyglądają te rosnące wcześniej w domu, a wystawione wiosną do ogrodu.

Alex Summer
Morze woni i kolorów... 19:58, 10 lut 2015

Do góry
Rośliny mogą, a nawet powinny się wylewać na żwirek, ścieżkę, palisada jest już niemodna
Psuje efekt świetnych kompozycji kwiatowych
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:54, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam dwóch asystentów na O. daję radę.

Marta, fajny ogród bo mnie cieszy że tak po całości. Kanciki po całości, rabatki po całości, to robi wrażenie

Twoja szkoła
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 10 lut 2015

Do góry
Mam dwóch asystentów na O. daję radę.

Marta, Fajny ogród bo mnie cieszy że tak po całości. Kanciki po całości, rabatki po całości, to robi wrażenie
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 19:49, 10 lut 2015

Do góry
Ciemny powojnik super zestawienie to tej róży, co dosadzona
A gdzie ta dziura będzie po miskancie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:48, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cześć Marta.. jak miło, że do mnie zawitałaś. Fajny ogród robisz, zaglądam czasem, ale migawki tylko, bo latam chaotycznie..a raczej nie latam. Zaglądam
Mam sporo zajęć nowych w moim programie dziennym, za dużo jak na mnie chyba... Mus się przyzwyczaić i podołać

Dobrze wiesz, że nie opuszczam żadnego Twojego wpisu Twój watek to lektura obowiązkowa. Nawet, jeśli się nie wpisujemy, to przecież jesteś świadoma zawrotnej ilości odsłon Bukszpanowego

Fajny ogród robię, powiadasz? Taki na miarę moich możliwości. Jak zawsze w życiu, marzenia rozbijają się o rzeczywistość, a z tego co pozostaje po takim starciu, staram się zbudować coś... optymalnego. Fajerwerków nie będzie, ale na te zawsze miło wpadać do Ciebie

Sezon dla Gardenarium ruszył na dobre. My wciąż pod kołderkami z jedynego śniegu w roku, a Ty już na wysokich obrotach. Ale w sumie dobrze, prawda? Dopóki cieszy Cię to, co robisz, nawet napięty grafik nie psuje radości z efektów pracy. Choć... osobisty asystent by się może przydał? Urządzimy casting?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:44, 10 lut 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danusiu, kiedy ta książka będzie?

Zamieściłam. już jest na wokandzie. Wydanie - początek kwietnia.
Funkie - Hosta 19:42, 10 lut 2015

Do góry
Tamten post zmoderowałam, żeby nie wprowadzał w bład

Ściąć liście w celu tym, żeby hosta wyglądała przyzwoicie. Ściąć stare, wybiegnięte, blade i brzydkie, rosnące zimą - ściąć dopiero w momencie wystawianie na zewnątrz, teraz ścinać przecież nie radzę

A jak wygląda dobrze to nie ścinać.

Ja z piwnicy wystawiam do namiotu foliowego po uprzednim hartowaniu i pędzę, a w kwietniu mam takie, jakby był koniec maja.

Kobieta ma marne kłącza i nie ma warunków, zakładam więc że wyglądają kiepsko, a liście u hosty powinny byc łądne, jak masz dziury w jednym liściu to go zostawiasz dla sztuki czy obcinasz?
Funkie - Hosta 19:36, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A jak ma za ciepło i rośnie to ustawić w jasnym miejscu i wtedy podlewać, na wiosnę ściąć liście i wystawić. Wtedy wypuści świeże liście. Wystawić do cienia.

A w jakim celu ścinać młode licie? Według mnie gdy je zetniemy to może spowodować wypuszczanie nowych (uśpionych kłów) i w tym sezonie liści może być więcej ale mniejszych. Roślina co prawda wcześniej zacznie wegetację (co często zdarza się w tych pędzonych przez producentów w szklarniach), ale dzięki temu, gdy inne dopiero zaczynają swój rozwój ta już będzie okazała. Taką z liśćmi wiosną trzeba wystawiać do ogrodu z rozwagą "hartując ją" i stopniowo przyzwyczajać do warunków panujących na zewnątrz pomieszczenia.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:34, 10 lut 2015

Do góry
Wiosna idzie, będą przerabiać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:29, 10 lut 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:27, 10 lut 2015

Do góry
Tak było 5 lutego, największy śnieg tej zimy, prawie noc Teraz to już nieaktualne.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:27, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam sporo zajęć nowych w moim programie dziennym, za dużo jak na mnie chyba... Mus się przyzwyczaić i podołać

Danusiu to co dopiero będzie w sezonie! Dobrze, że Cię teraz poprosiłam o projekt Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:11, 10 lut 2015

Do góry
Cześć Marta.. jak miło, że do mnie zawitałaś. Fajny ogród robisz, zaglądam czasem, ale migawki tylko, bo latam chaotycznie..a raczej nie latam. Zaglądam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:08, 10 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale to miłe, że jestem wzorem kompozycji

Dobry Wieczór, Danusiu Po przerwie zimowej przyszłam się przywitać z największym forumowym Wzorem
W ubiegłym roku skorzystałam z wielu Twoich rad umieszczonych na Ogrodowisku. Dziękuję!

Pozdrawiam przedwiosennie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies