Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Gardenarium 11:45, 11 lut 2015

Nieprawda, cis i bukszpan nie muszą rosnąć w cieniu, one cień znoszą a jak za głęboki cień to marnieją w oczach.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:49, 11 lut 2015

Viola napisał(a)
bo jak sie da dwa niepasujące kolory to jest zgrzyt, a jak dziesięć to magia

jak patrzysz na zdjęcia to magia, a jak na ogród - niekoniecznie.

Ogród różany też trochę z sensem te kolory trzeba zestawiać, a jak same róże to co będzie zimą? Bałagan Na dobrej fotce wszystko wygląda łądnie

Więc przede wszystkim pomyśl o towarzystwie dla róż, wtedy będziesz lepsza od tamtej ogrodniczki i nie mieszaj morelowego do różanki. Trzymaj się różu bladego i burgundu, średniego i białego a dodaj niebieskiego i traw oraz delikatnych bylin o uzupełniających kolorach.

Instagram Ogrodowiska
Iwk4 13:24, 11 lut 2015

Szefowej rady jak znalazł. Muszę zapamiętać koniecznie.

Violu, dziś przeglądałam wątek o sedum (rozchodniki) i zobaczyłam fotkę, na której jest piękne zestawienie yukki i sedum , w tym przypadku Matrona. Zobacz:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/68/682391/original.JPG
laurowisnia 14:53, 11 lut 2015

Ta mała perowskia jest na pewno fajna i zgrabna, ale ja pomyślałam właśnie o większej, żeby stanowiła takie tło, aby ją posadzić tam gdzie pytajnik na rysunku, bliżej budynku.
Bodziszki, może korzenisty dałby radę w tym miejscu, bardzo szybko się rozrasta, bodziszek Renarda też, drakiew kaukaska, może białą by Ci się udało kupić.
Bukszpan i cis dobrze u mnie rosną właśnie w takim miejscu jak tu rozpatrywane, przy południowej ścianie, tak jak Danusia pisze, gleba przy tym ma znaczenie.
Viola 15:43, 11 lut 2015

Gardenarium napisał(a)

jak patrzysz na zdjęcia to magia, a jak na ogród - niekoniecznie.

Ogród różany też trochę z sensem te kolory trzeba zestawiać, a jak same róże to co będzie zimą? Bałagan Na dobrej fotce wszystko wygląda łądnie

Więc przede wszystkim pomyśl o towarzystwie dla róż, wtedy będziesz lepsza od tamtej ogrodniczki i nie mieszaj morelowego do różanki. Trzymaj się różu bladego i burgundu, średniego i białego a dodaj niebieskiego i traw oraz delikatnych bylin o uzupełniających kolorach.

Danusiu, mądre (jak zwykle) spostrzeżenia O zimozielonych zawsze myślę jak "ustawiam" jakąś rabatkę (na razie w głowie). Na tą małą różankę też planuję coś zimozielonego - bukszpan właśnie, chociaż mam go niewiele, ale może uda mi się więcej rozmnożyć w tym roku. W zeszłym pobrałam chyba z 60 sadzoneczek, mam nadzieję, że się przyjęły bo ładnie wyglądają Morelowy wykluczam oczywiście.
Viola 15:46, 11 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Szefowej rady jak znalazł. Muszę zapamiętać koniecznie.

Violu, dziś przeglądałam wątek o sedum (rozchodniki) i zobaczyłam fotkę, na której jest piękne zestawienie yukki i sedum , w tym przypadku Matrona. Zobacz:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/68/682391/original.JPG

Iwonko z rozchodnikiem ładnie (nawet mam), ale chyba bardziej podoba mi się ten jasnozielony i do juki też OK bo juka raczej ciemnozielona. Pisząc o tojeści rozesłanej myślałam o zadarnieniu, żeby ziemi nie było widać
Viola 16:13, 11 lut 2015

Słuchajcie, ja jestem raczej dziwna i mam dziwny gust Sorki, ale lubię zwięzłe krzaczki jeśli rozumiecie o co chodzi, albo po prostu jeszcze nie mam doświadczenia i nie wiem jak co rośnie. Np. lubię jak roślina się nie rozłazi na boki tylko przyrasta w grubość jak rozchodnik (te lubię), a nie lubię jak gdzie indziej ma korzenie , a łep 2 metry dalej Np. goździki te małe mi się podobają , co tam jeszcze - przetacznik chyba, liatra. I dlatego taka marudna jestem. Aha i żółtego tu też nie chcę, ale białe i niebieskie tak jak Danusia pisała i różowości wszystkie Proszę bądźcie cierpliwi; jeszcze kilka pomyslów Jeszcze raz napiszę - nie dużo gatunków, prosto, elegancko, trochę zimozielonych.
Toszka 16:58, 11 lut 2015

Violu, co do wymagań odnośnie roślin mam to samo zdanie Rozchodniki lubię, ale czasami potrafią się rozkładać. Wystarczy je obwiąząć zieloną taśmą jak opaską.
Viola 17:01, 11 lut 2015

Toszka napisał(a)
Violu, co do wymagań odnośnie roślin mam to samo zdanie Rozchodniki lubię, ale czasami potrafią się rozkładać. Wystarczy je obwiąząć zieloną taśmą jak opaską.

No jasne
rozark 18:59, 11 lut 2015

z niebieskich są:
- przetaczniki
- szałwie
- kocimiętki
- irysy
- lawenda
....

akurat sama szukam to tak na szybko mi przyszło do głowy