Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:38, 08 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No, no no... Najstarszy bukszpanik niezły potwór, normalnie smok.
Oj Danusiu masz rację Jego przycinanie to prawie cały dzień pracy i konieczna drabina Ktoś z forum porównał go z Jabbą ze Star Wars
Chętnie bym go jakoś zatrzymała w tym powiększaniu swojej objętości ale pomimo systematycznego i dość solidnego przycinania on wciąż nabiera masy. Wydaje mi się, że rosną nie tylko nowe gałązki (przyrosty) ale również te stare już zdrewniałe

Czerwone koraliki zostawiam
Sezon 2017 u Hanusi 00:14, 08 lis 2017

Do góry
Ewo, pigwowiec japoński to jest paskudny krzew w utrzymaniu. Czym więcej tniesz, tym więcej się rozrasta. Wykopać nawet tego nie można, bo z korzeni na nowo odbija, a korzeni się głęboko. Widziałam raz na starych ogródkach działkowych, jak facet koparką go wykopywał. I to potem w tym miejscu odrosty były. Moja rada? Nie ruszać i tylko minimalnie korygować. Dobrze by było, żeby był soliterem i pod nim ani obok nic nie rosło, tylko trawa.

Ale może ktoś ma inne doświadczenia?

Aniu, dziękuję za życzenia! Nówka niechodząca, to ja nie chcę być. Wolę być stara- chodząca! Aby do wiosny, kochana! Na wiele spraw wpływu nie mamy. Możemy tylko mieć nadzieję, że nam się uda!
Na dobranoc
Ptasi gaj 00:06, 08 lis 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Buczki niesamowite. Szkoda, że u mnie tak mokro bo bym też nasadziła. Inne roślinki też w większości w jesiennych szatach.
A dlaczego borówka ostatni rok?

Elu co to miskant?

Piekny miskant nie znam nazwy, wzrost ok metra a ponizej w czasie wyrastania wiech.

Sezon 2017 u Hanusi 23:18, 07 lis 2017

Do góry
Ewuś, za to te Twoje mikrusy są pachnące! Zostaw mi te zdjęcia do porównania z moimi. Kwiatów mojego nie mogę znaleźć , chyba w tym roku nie robiłam, bo zmarzł zanim zakwitł, w czasie majowych przymrozków, a późniejsze kwiaty były niezbyt okazałe. I nawet byłam zadowolona z tego. Bo zawsze tych owoców do przerobu było mnóstwo. I to z jednego krzewu!

Sezon 2017 u Hanusi 23:01, 07 lis 2017

Do góry
Haniu, gratuluję sukcesu, mnie nigdy nie udało się rozmnożyć RH
Za fotkę kwiatucha dziękuję, nie udało mi się w realu zobaczyć kwitnącej pigwy. Może za nim zacznę kurczyć będzie mi to dane.
Dla ciebie mój mikrus. Fotki usunę jutro.

Sezon 2017 u Hanusi 22:36, 07 lis 2017

Do góry
Ewuniu, to ja dziękuję! Mam raptem 1 m 60 cm, a ponoć już się skurczam!

Dla Ciebie kwiat pigwy

Duża trójkątna działka......pomoc o zagospodarowanie. 22:35, 07 lis 2017

Do góry
Witam, potrzebuję pomocy w zagospodarowania części działki o powierzchni 3tys. metrów. Cała działka ma 5400m, za domem mamy zagospodarowany teren ( głównie sosnu, jodły brzozy, świerki). Moim marzeniem jest zlikwidowanie starego sądu z 1956 roku,który już prawie nie owocuje. Na środku działki są 3 bardzo duże orzechy włoskie. Czy jest ktoś chętny pomóc mi zagospodarować ten dla mnie olbrzymi teren? Głównie zależy mi na pomysłach wzdłuż ogrodzenia. Środek działki chcemy trawę,żeby wygodnie można byłoby kośić trawę.Obecnie przez gałęzie od jabłoni jest strasznie.
Kiedyś będzie tu ogród 22:34, 07 lis 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Piękny...nie wiem, który ładniejszy Twój czy Bogdzi
Agato wszystkie są piękne, twój przecież też. Jako jedyne drzewo u mnie (no, poza dębami) trzyma po przymrozkach liście.

ElzbietaFranka napisał(a)
Anka nie mam pojecia jak sie nazywa, ale bardzo ladna szczegolnie jak zaczyna wypuszczac klosy. Nie jest wysoka ok metra mam dwa krzaki. Gdzies mam fote jej poczatki kwitnienia to pokaze.

Piekny ten klon tez bym chciala takiego miec, gdzie go kupilas i jak dlugo rosnie u ciebie daj jakies porzadne zdjecie bo przewrociny do gory nogami.

Ja w przyszlym a moze jak jeszcze dostsne chce kupic dąb blotnisty lubi mokre tereny i tez ladny. Klony zawsze piekne nawet te pospolite.

Tez masz duzo gruntu tyrac kolo to wyczyn.
Cholewcia przyjechalam na dzialke a slonca nie uwidzisz, mgla opada. Liscie mokre nie mozna gatabic ide dalej robic.
Szkoda Elu, że nie znasz nazwy. Fajny jest.
klon strzępiastokory kupowałam u Szmitów, jest u mnie 4 lata (rośnie od 2- wczesniej stał jak zaklęty). Fotka poniżej. A klony wszystkie lubię, choć mam dopiero 4. Mus to naprawić.
Dąb błotny tez bym bardzo chciała nabyć, zwłaszcza kolumnową odmianę. ale to już wiosną, teraz inne priorytety mam.
U mnie Elu też bez słonka i mokro- buciory zasysa. A w planach był jeszcze pomost ale żaden sprzęcior nie wjedzie. Muszę poczekać na mrozy.

Sezon 2017 u Hanusi 22:32, 07 lis 2017

Do góry
Ewuniu, Rh ma około 20 lat. To jest mój osobisty sukces, bo mam go z odkładu. A mateczna roślina rośnie obok i ma tyle lat co Hortulus. Bo wygrałam go właśnie u nich jak organizowali reklamę w naszym radio.

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 22:21, 07 lis 2017

Do góry
Tak udało mi się na szybko narysować. Ścieżka jest dłuższa niż na poprzednim rysunku, żeby było wygodniej wchodzić na taras. Narysowałam jeszcze 3 kwadraty przy tarasie, bo tam mogłabym posadzić miłorząb w skarpetach.

Tylko wzdłuż tui po prawej stronie powstaje długa wąska rabata o szer tylko 1m. Tak zaplanowałam pojedyncze nasadzenia, bo w dwóch rzędach to raczej za wąsko.
Nie wiem czy dobrze kombinuje?
Sezon 2017 u Hanusi 22:19, 07 lis 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Ale krzaczor....Piękny ile on ma lat?
Dobrze widzę? szpaler Peonii? Z roku na rok jest ich coraz więcej w moim ogródku, bardzo je lubię, szkoda tylko ze tak krótko kwitną.
Pospaceruję jeszcze jeśli pozwolisz.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:55, 07 lis 2017

Do góry
Zana napisał(a)
I u mnie hosty już padły, jakaś jedna siłaczka jako tako się trzyma. Też zawsze liście zostawiłam na zimę, ale w tym roku niektóre pościnałam, a u niektórych wystarczyło tylko pociągnąć i liście same wychodziły. Zawsze to ciut mniej pracy na wiosnę.

Hościany czas już się skończył.Szkoda.
I u mnie kilka jeszcze się trzyna .A reszta,,hm nie na co podziwiać.Ale ja nie usunę już listków.Taka własna okrywa przed zimą i mrozami.Tak robię od początku.
I niech tak zostanie.Zresztą ja od wczoraj dopiero lepiej się czuję.A jeszcze 2 chryzantemy mam do wsadzenia w ziemię.Ale może jakoś je posadzę.Na razie na tarasie stoją.

Ogrodowe szaleństwo ... 21:54, 07 lis 2017

Do góry
A tak ma wyglądać moja dróżka z połamanych płytek...

muszę jeszcze je wkopać, ale pewnie dopiero wiosną
Ogrodowe szaleństwo ... 21:52, 07 lis 2017

Do góry

Ogrodowe szaleństwo ... 21:48, 07 lis 2017

Do góry
i jeszcze trochę jesieni z mojego ogródka

Sezon 2017 u Hanusi 21:47, 07 lis 2017

Do góry
Dla tych co maja wątpliwości co jest czym powtarzam ubiegłoroczne fotki pigwy i pigwowca i ich różnice

1/Pigwa jest drzewem, pigwowiec krzewem
2/owoc pigwy jest duży, wielkości sporego jabłka lub gruszki.pigwowca wielkości małych jabłuszek.

3/ I te i te są kwaśne i mają komory nasienne zabezpieczone twardą ziarnista otoczką.

4 kwiaty pigwy otwierają się wiosną najpóźniej ze wszystkich drzew owocowych i siedzą na szczytach gałązek. Są blado różowe. Pigwowiec kwitnie dość wcześnie i kwiaty są czerwono karminowe, zależnie od odmiany , zebrane w pęczki na różnych miejscach na gałązkach.

We właściwym momencie pytasz, akurat jestem w kuchni przy tych owocach. Po lewej pigwa po prawej pigwowiec, w środku czerwone jabłko dla porównania.

Pigwa z jabłkiem, niżej pigwowce z jabłkiem

Miska z pigwą

wiaderko z pigwowcem

Ogrodowe szaleństwo ... 21:46, 07 lis 2017

Do góry
i jeszcze hebe

i bergenie

Ogrodowe szaleństwo ... 21:44, 07 lis 2017

Do góry
dopadłam komputer, nadrabiam zaległości fotograficzne...
Moja nowa poszerzona rabata a na niej róża Pastella, trawy, liliowiec i trzmieliny

Ogród bez roweru 21:44, 07 lis 2017

Do góry
A...
I jeszcze planowałam opryskać rośliny superfosfatem. Przygotowanie roztworu zupełnie mi nie wychodziło. W końcu Mazan mi wyjaśnił, że próbuję rozpuścić piasek. Więc próbowałam niemożliwego... no i nie udało się.
"Póki życie trwa..." 21:42, 07 lis 2017

Do góry
Trafiłam do Ciebie od Moniki
Piękne masz rabaty, a ostatnie zdjęcie z rozplenicami i hortensjami w tle po prostu ekstra Super się zapowiada..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies