Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

as1112 18:45, 05 lut 2018

Frezja, ten płot jest sąsiadów i oni mają takie obawy. Po naszej stronie jest siatka a zaraz przy niej ten płot - fala. Gdy sadziłam bluszcz i mocowałam go do siatki/płotu sąsiadka zwróciła się z prośbą żeby tego nie robić bo słyszała, że bluszcz niszczy tego typu ogrodzenie

Drzewka na pniu nie zasłonią raczej tego marnego widoku
magda19831 16:04, 07 lut 2018

Co sądzicie o połączeniu kulek bukszpaniwych z carex ice dance? Udana para czy szukać innej trawy? (P. S. Wiem - carex to nie trawa )
Anda 16:05, 07 lut 2018

as1112, to ogrodzenie wcale nie jest takie szpetne. Bluszcz może przerastać do ogrodu sąsiadów. Na miejscu Twojej sąsiadki również nie zgodziłabym się na bluszcz.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
frezja 16:47, 07 lut 2018

as1112 napisał(a)
Frezja, ten płot jest sąsiadów i oni mają takie obawy. Po naszej stronie jest siatka a zaraz przy niej ten płot - fala. Gdy sadziłam bluszcz i mocowałam go do siatki/płotu sąsiadka zwróciła się z prośbą żeby tego nie robić bo słyszała, że bluszcz niszczy tego typu ogrodzenie

Drzewka na pniu nie zasłonią raczej tego marnego widoku

Myślę, że w rzędzie śliwy Nigry stworzyłyby fajną osłonę. Popatrz

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/62/624877/original.jpg
as1112 16:34, 08 lut 2018

Dzięki dziewczyny za odzew. Może rzeczywiście źle napisałam bo przecież o gustach się nie dyskutuje. W każdym razie ja wolałabym akurat tu zielone tło ☺ Frezja, piękne te śliwy - tak byłoby idealnie. Obawiam się jednak, ze skoro sąsiadom przeszkadza bluszcz to pewnie i drzewka bedą. Wydaje mi się, w przypadku drzew należy zachować pewną odległość od granicy działki sąsiada.
veva 19:02, 08 lut 2018

Poproszę o pomoc w obsadzeniu poniższych rabatek:

Pierwsza ma ok 15 m długości i 30 cm szerokości. Stanowisko wschodnie.

Druga rabata z zaznaczonymi nieudolnie wymiarami, to stanowisko południowo-wschodnie.
Na pierwszej myślałam żeby posadzić turzyce the beatels, ale czy to nie będzie zbyt monotonne? Czy pomiędzy kępki traw posadzić jeszcze coś innego?

Na drugiej rabacie myślałam żeby posadzić trzmielinę na pniu, a przed nią zrobić obwódkę z bukszpanu i żurawki (przy tym betonowym chodniku). Czy to dobry pomysł, a może na tak małym kawałku rabaty rośliny będą miały za ciasno?
Gardenarium 19:24, 08 lut 2018

magda19831 napisał(a)
Co sądzicie o połączeniu kulek bukszpaniwych z carex ice dance? Udana para czy szukać innej trawy? (P. S. Wiem - carex to nie trawa )

Ten Carex zabije kule. Jest zbyt ekspansywny.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:26, 08 lut 2018

as1112 napisał(a)
Dzięki dziewczyny za odzew. Może rzeczywiście źle napisałam bo przecież o gustach się nie dyskutuje. W każdym razie ja wolałabym akurat tu zielone tło ☺ Frezja, piękne te śliwy - tak byłoby idealnie. Obawiam się jednak, ze skoro sąsiadom przeszkadza bluszcz to pewnie i drzewka bedą. Wydaje mi się, w przypadku drzew należy zachować pewną odległość od granicy działki sąsiada.

Nie ma przepisów na ten temat. No może względy takie, że rzuca cień, ale jeśli nie rzuca cienia to sadź co chcesz.

Poza tym, sąsiad nie może blokować twojego prawa własności i decydowania o tym, co masz mieć w swoim ogrodzie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:35, 08 lut 2018

veva napisał(a)
Poproszę o pomoc w obsadzeniu poniższych rabatek:

Pierwsza ma ok 15 m długości i 30 cm szerokości. Stanowisko wschodnie.

Druga rabata z zaznaczonymi nieudolnie wymiarami, to stanowisko południowo-wschodnie.
Na pierwszej myślałam żeby posadzić turzyce the beatels, ale czy to nie będzie zbyt monotonne? Czy pomiędzy kępki traw posadzić jeszcze coś innego?

Na drugiej rabacie myślałam żeby posadzić trzmielinę na pniu, a przed nią zrobić obwódkę z bukszpanu i żurawki (przy tym betonowym chodniku). Czy to dobry pomysł, a może na tak małym kawałku rabaty rośliny będą miały za ciasno?

Ten wąski pasek to wielki niewypał, ale jest niestety. U mnie te turzyce to największa masakra. Wywalam na wiosnę. Teraz są byle jakie, nie pchaj ich na sam front.
Ja bym dała gęsto trzmielinę 'Emerald'n Gold' i ją cięła. W ładny żywopłocik. Nisko, gęsto, zrobi się ładnie, zimozielono.

Plus kolumnowe cisy jak najwęższe, ale ładne, zwarte nie biedy jakieś, ciemnozielone, ale nie tak pod sznurek, że wszystkie w jednakowych odległościach. Trzeba je trochę pomieszać, żeby ten pasek
nie pogłębiać jeszcze w tym wąskim odczuciu.

A na tym kwadracie - dobrze, może to nawet nawiązywać i trzmielin daj nie jedną bo jedna to zginie tam, daj trzy na pniu, najwyższa w rogu. Pieniek musi być prosty, mocny, żeby nie nawiązać tam sznureczków i patyczków, równy a nie jak es-flores.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:41, 08 lut 2018

as1112 napisał(a)

Załączam plan i fotkę.

25 - miskanty Graziella
11- hortki Limelight
7- berberysy czerwone, kolumnowe
24 - rozplenice Hammeln
8 - małe kule bukszpanowe
9 - duże kule bukszpanowe
22- hakonechloe

Daj i bluszcz i drzewka na pniu, korona nad płotem. I nie martw się o zniszczenia, ważny jest ogród.Płot sobie poradzi.

Na żywopłot, który zasłoni brzydki płot nie masz już miejsca. Bluszcz to jedyne wyjście.

Relacje z sąsiadem i tak będą na pieńku, sądząc po tych uwagach.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies