Plan z oczkiem i ścianką oraz kompostownikiem jest taki. Jeśli uda się je wykonać z naszych pseudo-gabionów to będą wypełnione granitem, takim jak przy warzywniku. Jeśli nie, to będziemy murować i tynkować na szaro. Nad kompostownikiem myślałam o posadzeniu kilku śliw i cięciu ich w taki płaski ekran. A w miejsce padniętego Doorenbosa przy oczku dumam czy wsadzić nowego, czy może w formie wielopiennej?
I centralny widok z podjazdu czyli warzywnik. Skrzyń jest już więcej, doszły jeszcze 3 z przodu. Za tunelem w lewą stronę działki zaczyna się żywopłot grabowy. Grujecznik z 3 zdjęcia już tam nie mieszka. Rośnie tam teraz magnolia (nr 5), a grujecznik powędrował przed dom.
Z jednej strony chciałabym ten warzywnik przesłonić jakoś, a z drugiej nie wiem. Z resztą nie bardzo wiem jak. Niestety nie było technicznej możliwości umiejscowienia go gdzieś indziej, bo z jednej strony cień, a z drugiej tunel. A z pomidorków w nim nie zrezygnuję póki co dla ładnych widoków.
Może by tą ściankę z ciętych śliw, co ma kompostownik zasłaniać pociągnąć dalej ,tak w kształcie litery L ,lub drugi ,ale cofnięty pas .....( bo na rysunku widziałam ,że warzywnik jest jakby cofnięty od kompostownika ? ) - zasłoniłyby troszkę warzywnik ,tylko może przy warzywniku niższa ta ścianka ? Nie wiem na jaką wysokość to ma być , żeby warzywa miały słoneczko ? .....
.. nie mam pojęcia jak takie cięte śliwy wyglądają
Pomysł ze ścianką wodną fajny
Może też to drzewko wielopniowe w takim kolorze jak śliwy ?
Ech nie znam się na planowaniu .... u mnie też mi marnie idzie
O coś takiego
Nie mam takiego koloru na tablecie jak Ty rysowałaś ....zdjęcie mogę zaraz usunąć
Wszelkie pomysły cenne. Nie ma, że ktoś nie zna się na planowaniu, każdy coś podpowie. Przecież nikt z nas, no oprócz Szefowej, profesjonalistą nie jest.
Ta rabata z brzozami w moim zamyśle ma być niebieska, więc bordo tam odpada. Mam już go sporo na innych rabatach, a poza tym mam jeszcze szalony pomysł ze śliwami na tyłach, ale o tym później.
Ale też mi się tam wielopienne widzi, chyba jednak zostanę przy brzozie.
Widzisz dobry pomysł z tymi śliwami w L, bo przysłonią widok od strony placyku. Zobaczę tylko jak mi to cięcie pójdzie.
Przy skrzyniach też kiedyś myślałam o niskim murku, czy gabionie albo jakiejś podwyższonej rabacie, tylko będzie problem z przejściem. Muszę to przemyśleć.
za wielopniową jestem bardzo ale te drzewa...nie zacienią warzywnika? ja bym chyba tylko żywopłocik zrobiła aż do skrzyń z cisa lub graba lub trzcinnika.
sama będę jakoś "zatajemniczać" placyk z ogniskiem i właśnie te trzy żywopłoty wchodzą w gre
Trzcinników nie lubię, grab nie rozwiązuje problemu widoku nieciekawego zimą, a cisa nie chcę wprowadzać jako kolejnego gatunku Poza tym tunel ma 2,2 m wysokości więc nic z nich nie zasłoni go górą.
Aniu, u mnie jest taka patelnia, że nic nie zacieni tego warzywnika. Co najwyżej kompostownik byłby lekko zacieniony, ale to i nawet lepiej.
Może coś innego zamiast śliw, ale co?