Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chaos kontrolowany

Chaos kontrolowany

AnkaK 19:03, 08 lut 2018

Plan z oczkiem i ścianką oraz kompostownikiem jest taki. Jeśli uda się je wykonać z naszych pseudo-gabionów to będą wypełnione granitem, takim jak przy warzywniku. Jeśli nie, to będziemy murować i tynkować na szaro. Nad kompostownikiem myślałam o posadzeniu kilku śliw i cięciu ich w taki płaski ekran. A w miejsce padniętego Doorenbosa przy oczku dumam czy wsadzić nowego, czy może w formie wielopiennej?
AnkaK 19:11, 08 lut 2018

I centralny widok z podjazdu czyli warzywnik. Skrzyń jest już więcej, doszły jeszcze 3 z przodu. Za tunelem w lewą stronę działki zaczyna się żywopłot grabowy. Grujecznik z 3 zdjęcia już tam nie mieszka. Rośnie tam teraz magnolia (nr 5), a grujecznik powędrował przed dom.
Z jednej strony chciałabym ten warzywnik przesłonić jakoś, a z drugiej nie wiem. Z resztą nie bardzo wiem jak. Niestety nie było technicznej możliwości umiejscowienia go gdzieś indziej, bo z jednej strony cień, a z drugiej tunel. A z pomidorków w nim nie zrezygnuję póki co dla ładnych widoków.
lindsay80 20:11, 08 lut 2018

AnkaK napisał(a)
Plan z oczkiem i ścianką oraz kompostownikiem jest taki. Jeśli uda się je wykonać z naszych pseudo-gabionów to będą wypełnione granitem, takim jak przy warzywniku. Jeśli nie, to będziemy murować i tynkować na szaro. Nad kompostownikiem myślałam o posadzeniu kilku śliw i cięciu ich w taki płaski ekran. A w miejsce padniętego Doorenbosa przy oczku dumam czy wsadzić nowego, czy może w formie wielopiennej?

jakbym swoje plany ściankowe widziała

My mamy murować i tynkować na szaro, ale dawno temu też był pomysł z gabionami
Magleska 20:28, 08 lut 2018

Może by tą ściankę z ciętych śliw, co ma kompostownik zasłaniać pociągnąć dalej ,tak w kształcie litery L ,lub drugi ,ale cofnięty pas .....( bo na rysunku widziałam ,że warzywnik jest jakby cofnięty od kompostownika ? ) - zasłoniłyby troszkę warzywnik ,tylko może przy warzywniku niższa ta ścianka ? Nie wiem na jaką wysokość to ma być , żeby warzywa miały słoneczko ? .....

.. nie mam pojęcia jak takie cięte śliwy wyglądają
Pomysł ze ścianką wodną fajny

Może też to drzewko wielopniowe w takim kolorze jak śliwy ?
Ech nie znam się na planowaniu .... u mnie też mi marnie idzie
O coś takiego

Nie mam takiego koloru na tablecie jak Ty rysowałaś ....zdjęcie mogę zaraz usunąć
AnkaK 20:57, 08 lut 2018

lindsay80 napisał(a)

jakbym swoje plany ściankowe widziała

My mamy murować i tynkować na szaro, ale dawno temu też był pomysł z gabionami

Podejrzewam, że też na murowaniu się skończy. Coś się musi w każdym razie zadziać bo to już rok sobie tak czeka. Będę u Cię podglądać
AnkaK 21:05, 08 lut 2018

Magleska napisał(a)
Może by tą ściankę z ciętych śliw, co ma kompostownik zasłaniać pociągnąć dalej ,tak w kształcie litery L ,lub drugi ,ale cofnięty pas .....( bo na rysunku widziałam ,że warzywnik jest jakby cofnięty od kompostownika ? ) - zasłoniłyby troszkę warzywnik ,tylko może przy warzywniku niższa ta ścianka ? Nie wiem na jaką wysokość to ma być , żeby warzywa miały słoneczko ? .....

.. nie mam pojęcia jak takie cięte śliwy wyglądają
Pomysł ze ścianką wodną fajny

Może też to drzewko wielopniowe w takim kolorze jak śliwy ?
Ech nie znam się na planowaniu .... u mnie też mi marnie idzie
O coś takiego

Nie mam takiego koloru na tablecie jak Ty rysowałaś ....zdjęcie mogę zaraz usunąć

Wszelkie pomysły cenne. Nie ma, że ktoś nie zna się na planowaniu, każdy coś podpowie. Przecież nikt z nas, no oprócz Szefowej, profesjonalistą nie jest.
Ta rabata z brzozami w moim zamyśle ma być niebieska, więc bordo tam odpada. Mam już go sporo na innych rabatach, a poza tym mam jeszcze szalony pomysł ze śliwami na tyłach, ale o tym później.
Ale też mi się tam wielopienne widzi, chyba jednak zostanę przy brzozie.
Widzisz dobry pomysł z tymi śliwami w L, bo przysłonią widok od strony placyku. Zobaczę tylko jak mi to cięcie pójdzie.
Przy skrzyniach też kiedyś myślałam o niskim murku, czy gabionie albo jakiejś podwyższonej rabacie, tylko będzie problem z przejściem. Muszę to przemyśleć.
anna_t 21:24, 08 lut 2018

za wielopniową jestem bardzo ale te drzewa...nie zacienią warzywnika? ja bym chyba tylko żywopłocik zrobiła aż do skrzyń z cisa lub graba lub trzcinnika.
sama będę jakoś "zatajemniczać" placyk z ogniskiem i właśnie te trzy żywopłoty wchodzą w gre
Margerytka40 21:43, 08 lut 2018

Aniu ,jutro zerknę bo mam teraz tylko telefon i słabo mi się ogląda. W p.jestem
AnkaK 09:54, 09 lut 2018

Trzcinników nie lubię, grab nie rozwiązuje problemu widoku nieciekawego zimą, a cisa nie chcę wprowadzać jako kolejnego gatunku Poza tym tunel ma 2,2 m wysokości więc nic z nich nie zasłoni go górą.
Aniu, u mnie jest taka patelnia, że nic nie zacieni tego warzywnika. Co najwyżej kompostownik byłby lekko zacieniony, ale to i nawet lepiej.
Może coś innego zamiast śliw, ale co?
Margerytka40 10:03, 09 lut 2018

A może ścianka z poziomych listewek?