witam,
Ewelina - sorry ale dzisiaj dopiero mogłem sobie pozwolić na chwilę w Ogrodowisku, więc odpowiadam na twe nurtujące Cię pytania.
ad, 1.
przyrosty jak sama zauważyłaś pojawiają się raczej pod koniec lata i to oznacza że są zielone jesienią ale też się wybarwią tylko o wiele póżniej niż na pozostałej części klona ale i one się przebarwią tylko że na samym końcu - gdzie większość listków z krzewu już opadną. Jest to normalne a jak tego nie chcesz to po prostu nowe przyrosty się obcina lub nie - jest to wedle uznania i w zależności jak chcesz klona takiego prowadzić -kształtować.
ad, 2.
polecam najbardziej dostępny i wg mnie jedna z pięknych odmian klona palmowego, który chyba spełnia toje powyższe wymagania to 'Acer palmatum Aureum' jest on dostępny w sprzedaży w rozsądnej cenie i ja go też posiadam u siebie tego klonika w ogrodzie.
Nie gniewaj się że wrzucam fotki w Twym wątku ale robię to abyś miała jakieś rozeznanie jak on wygląda;
wiosna - listki są zielone:
lato -listki dostają lekko cytrynowego wybarwienia:
wczesna jesień- wrzesień:
listopad - pełnia wybarwień:
Ma on tendencję do przypalania się listków latem ale to musi być bardzo duży upał aby go musiało przypalić, u mnie rośnie na ekspozycji wschód -południe i daje rade jak widzisz po fotkach.
Reasumując - klon ten da ci kolory na wiosnę soczysta zieleń, lato - żółta zieleń wręcz cytrynowa a jesienią czerwień meksykańska w tonacji złotawej. Przyrost roczny tego klona będzie zadowalający dla Ciebie -polecam.
ad, 3,4.
- dokładnie jest tak jak piszesz.
pozdrawiam
Jan