Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 12:06, 05 lut 2018

Do góry
i troszkę zimowych fotek dla oderwania myśli

miłego dnia
Ogród z wilkiem zamkn. 11:58, 05 lut 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Burgundy szczepione są tylko na podkładce. Umbry na sztobrach (pieńkach). Umbry przyrosną tylko w koronie. Burgundy natomiast w górę, tak jak pociągnie je przewodnik.

Madziu, mnie nie dziękuj, a sobie. W porę, choć dość typowo, bo po roku na ogrodowisku wreszcie dojrzałaś i wiesz czego chcesz Wiesz? Na pewno wiesz?
Dlatego napisz jaką masz wizję ogrodu. Co chcesz, a czego absolutnie nie chcesz. Usiądź z kubkiem w garści, pomyśl, przeprowadź sama ze sobą poważną rozmowę. Konkluzje przelej na forum.
Na ten moment powiem ci tylko, że jeśli obsadzisz szpalerem drzew zachodnią stronę to będziesz po południu mieć cień. Co tam posadzisz poniżej? Hm?

Daj jakieś piny. Z wizją/kształtem ogrodu.

czy wiem ? raczej tak ,ale koncepcje pod wpływem forum czasem mi się zmieniają
styl -nowocześnie ,ale nie monotonnie ,kfiotki,trawy i kolory muszą być ...ogród ładny w każdej porze roku ......wiele by wymieniać jeszcze ......

...dziękuję za wskazówki -dałaś mi do myślenia
na pewno ten bok chcę mieć bez trawnika ,z płytami wtopionymi w żwirek i rośliny ,które spójnie połączą kulkowisko buksowe w przedogródku z resztą ogrodu .....hm
....
coś takiego mniej więcej mi chodzi po głowie
https://pl.pinterest.com/pin/430516045623610227/
https://pl.pinterest.com/pin/248823948140581783/
https://pl.pinterest.com/pin/663295851340430432/
https://pl.pinterest.com/pin/30540103705205672/
https://pl.pinterest.com/pin/571746115184773008/
a tak ten bok bez śniegu wygląda

Ogród z wilkiem zamkn. 11:40, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
widziałaś ogród Anety?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=17
ona co prawda mam tutaj inne wiśnie ale chodzi mi o ich wysokość. ma pod nimi tawuły. ty być mogła swoje wiśnie posadzić w pięciokącie w rogu np.
a co sądzisz o metasekwoi na froncie? to byłby taki soltier kolos. podsadzić go hakone tylko na całej powierzchni i masz wypas
dalej brzozy pendule z rodkami,kulkami i trawami. i 3 świerki które masz przy tarasie żeby go od wiatru trochę osłonić i gapiów w przyszłości.
no niewiem Magda tak mi się wydaje fajnie ale napewno jak już sobie coś w głowie ułozyłaś to Cię nie przekonamy, wiem jak to jest sama dopiero teraz będę robić pomysł podsunięty przez Asię macadamię rok temu musiałam się z tym przezimować

metasekwoja na froncie ? raczej nie ,dlatego ,że tam mam kulkowisko buksowe
tam tylko myślę o zmianie wisienek
ogród Anety poprzegladam wieczorkiem,ale widzę,że też pięknie

a brzozy z boku -nie wiem czy nie zawielkie ,tam jest 4 m od domu -musiałaby byc mniej więcej ok 1,5 m od płotu hmmm a przy ciągłych wiatrach nie wiem czy byłoby to bezpieczne dla domu
na tym boku poza tym jest skarpa .... ech ....dobrze ,ze do wiosny jeszcze troche czasu .....bedę nadal kombinowac dzięki ,że zaglądasz
cały ten bok i przedogródek
zimowo

Znowu na wsi 11:24, 05 lut 2018

Do góry
Tymczasem na dworze łagodnej zimy ciąg dalszy.

Udanego tygodnia!
Znowu na wsi 11:12, 05 lut 2018

Do góry
Wspominałam kilka postów temu że będę próbować doprowadzić do kwitnienia w domu obcięte gałązki kaliny bodnantskiej Dawn. Melduję że eksperyment się udał, gałązki zakwitły. W końcu mogłam się przekonać że ona na prawdę pachnie bo w ogrodzie miałam z tym problem . Nie wiem jak krzak zareaguje na krzywdę jaką mu wyrządziłam, przekonam się o tym w następnych miesiącach.

Z ogródka na wsi 10:58, 05 lut 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Dario

Chyba:

Moudry

Czy Twoja Moundry ma takie białe końcówki na kwiatach?? jakiej jest wysokości??
Pytam bo mam jedną wielką rozplenicę i zachodzę w głowę jaka to odmiana...
Moja działka na Dębowym Lesie 10:52, 05 lut 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Aniu teraz to już z górki musi być... Zmiana opatrunku wiem jaka ciężka... Mój miał 6 lat, jak musiałam przemywać i maść smarować, on wył, ja wyłam...

Taką mam nadzieję,że w końcu będzie z górki i w końcu lepiej
O to też masz trudne doświadczenie i rozumiesz bardzo.
I mi ciężko przy tych opatrunkach. Ale czego mamy nie przejdę i nie zrobią.Prawda ??

Moja działka na Dębowym Lesie 10:40, 05 lut 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Aneczko sąsiadeczko cudnie było Ciebie spotkac po za naszym Debowym całusie duże

Oj i ja się cieszę sąsiadeczko na to nasze spotkanko, które było.
Wspaniałe chwile i dziewczyny wszystkie.
Udalo ci się kupić jakieś nasiona ??
Buziaki i ja przesyłam

agapant napisał(a)
Ania dziękuje za super fajną niedzielę. Zapraszam do Zamościa

I ja Aguś dziękuję za tą niedzielę.Czas zleciał nie wiadomo kiedy.
Dziękuję za zaproszenie.Mozę uda mi się kiedyś odwiedzić ciebie

anpi napisał(a)
Aniu to dzięki Twojej mobilizacji tak szybko mogłyśmy się spotkać w realu!!!Na drugi dzień po założeniu mojego wątku już była propozycja wspólnej kawki nie spodziewałam się takiego powitania i w ogóle takiego rozwoju sytuacji Później to już tylko wymiana telefonów i poszło...mi dwa razy powtarzać nie trzeba.To było świetne spotkanie.Dobrze, że dołączyły też Bogusia,Agnieszka i Iwonka.Jesteście super kobietki!!!

Aniu, bo jak się pojawiłaś, to ucieszyłam się bardzo,że ktoś jeszcze pojawił się z Chełma.A widzisz jakie mile niespodzianki są razem z założeniem wątku ogrodowego.Fajnie,że zadzwoniłaś i tak to poszło i doszło w ten sposób do naszego spotkania.
I jest nas kilka to też fajnie.
Pierwsze spotkanie mamy za sobą. Mam nadzieję,że będą jeszcze w naszych ogrodach .Ale to już musi się ocieplić.Już niedużo tej zimy zostało.

Dla was cieplejsze kolory niż są za oknem

Ogród z wilkiem zamkn. 10:32, 05 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona cieszę się że zgadzasz się ze mną. Trochę też rozumiem Magde bo najprościej jest kupić nowe a stare "wyprowadzić za płot" ale z drugiej strony może by podejść do tematu ambitniej? spróbować zaaranżować to co się ma. i z Twoją pomocą mogłoby się to Magdzie udać bo jesteś jednym z większych znawców roślin na forum i pomysłodawców oryginalnych zestawień.

Magda czy ten zagajnik brzozowy w rogu już masz? bo może zagajnik wiśniowy zrobić?oryginalnie? i pod nim biała rabata dla rozjaśnienia?
Dąb. może jako soltier na środku ogrodu?lub metasekwoje na środek?

może tak

w tym przypadku nic nie kupujesz a przesadzasz migdalka i zlotokap i sosne

Dziękuję Aniu za poświęcany czas
brzozy już tam rosną ,ale w rządku ,ale dopiero jesienią sadzone ,dlatego mogę je jeszcze przesadzić
Pod nimi jest szpaler z hortensji limelight ,miskanty ML i różne inne krzaczki i kfiotki

A wiśnie nie wiem ,czy nie za małe na zagajnik wiśniowy ? One są szczepione na wysokości ok 1,40 . ....

A z soliterem tez ciekawe
Ogrodowe kreacje 10:30, 05 lut 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Uwaga uwaga - ogłoszenia parafialne: w Lidlu duży wybór nasion różnego rodzaju Ja sobie wzięłam nasionka na łąkę kwietną i nasionka ostróżki jednorocznej Czyli coś co można w kwietniu już do ziemi bezpośrednio wysiewac

Ciekawe ilu gramowe te opakowania i po ile ,ja za swoje 200g (wystarczy na 25m²łączki) płaciłam 20,50zł no i przesylka, ale jak kupi się 3-4 op to wyjdze po ok 23zł. A te torebeczki to pewnie po 20g?
Świerk serbski - Picea omorika 10:28, 05 lut 2018

Do góry
Danusiu mam do Ciebie pytanie.
Czy uwazasz że mam szansę z powodzeniem przesadzić serby rosnące już 3 lata w gruncie?
posadziłam je z doniczek we wrzesniu 2015r, podwoiły swój rozmiar i mają się dobrze jedna moja koncepcja żywopłotu się zmieniła. posadziłam je od frontu bo miała być tam robiona taka mała obwodnica miasta i chciałam wysokiej przesłony. teraz posadziłabym tam tuje kórnik z innego miejsca żeby ujednolicić żywopłot.
tylko jesli przyjeło by się wszystko po takiej przeprowadzce to kiedy to najlepiej zrobić i jakich zasad się trzymać żeby się udało? mam automatyczne nawodnienie to wody będą mieć pod dostatkiem.
tutaj widać jak mam teraz połączone żywopłoty, od wschodu tuje kornik a potem serby aż do frontu.w miejsce serbów byłyby tuje z innego miejsca.

takie tuje bym przesadzała, mają około metra

i serby
Ogród z wilkiem zamkn. 10:16, 05 lut 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, w obecnej sytuacji trzeba podejść do sprawy z głową, bez emocji.

Wiele informacji musisz skumulować samodzielnie. W jednym poście. Ja co najwyżej mogę ci uzmysłowić jak to się stało i gdzie popełniłaś błąd do tego momentu (może to być bolesne, ale nie złośliwe, chyba już mnie znasz).

Najważniejsza informacja to jaka to jest strona ogrodu, czyli zasadnicze pytanie: czy jak posadzimy (zwracam uwagę na liczbę mnogą) już te wszystkie drzewa to czy nie zasłonisz sobie całego słońca?

Proszę cię, abyś poszukała informacji o gabarytach posiadanych/planowanych drzew. Podaj też źródło, bo niektóre źródła wcale nie są miarodajne. Wszystkie dane będziemy musiały zebrać do kupy i mocno przeanalizować... bo już widzę dramatyczny błąd w założeniu....

Dla przykładu wiśnia Prunus serrulata 'Royal Burgundy'
Dorasta do 10m, 5-8m średnicy. Czyli powinny być sadzone co 4m. Na ścisk co 3.
Buk Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' dorasta do 10-15m przy szer. do 3...

Wiśnia Prunus cerasus 'Umbraculifera' Kluczowe jest na jakiej wysokości szczepiona (niżej niż 2,20-2,50m nie ma co sadzić). I korona - 5m szeroka...a ponieważ to forma kulista, to tyle samo będzie w górę.

Cisy... nie wiem jakie sadziłaś. Jesli zadbasz o nie to w przeciągu 5 lat będą juz miały 2-2,5m wys. Od gatunku zależy ile szerokości będą mieć. To też jeszcze kwestia strzyżenia. Ale trzeba liczyć, że min. 60cm + swobodne dojście do cięcia.

Dodatkowo - musisz pamiętać, że przy np. wiśniach (i innych tzw. drobnopestkowych) nie możesz wszystkiego sadzić, np. anemonów (jaskrowate) i róż, bo dynamicznie zwiększysz ryzyko czarnej plamistości.

Nie wiem jakie brzozy chcesz sadzić....

Toszka dziękuję bardzo bardzo, że chciałaś poświęcić mi czas
Ta strona ogrodu jest północno- zachodnia jest to bok ogrodu o długości 46m

Wiśnie royal burgundy są szczepione na wysokości ok 1,40 - więc one chyba na wysokość nie urosną ,a koronę planuje przycinać - nie wiem czy dobrze myślę
Wiśnie umbry są szczepione na wysokości 2,20 - planuję je co 3 m posadzić
Większość drzew w ogrodzie,które mam to są odmiany szczepione
Jedynie brzozy chyba mogą być duże - to są dorenboosy - czy uda mi się je utrzymać na wysokość ok 4 m ?
Buki za duże - więc odpadają chyba ,że jest odmiana która dorasta maksymalnie do 4 m ?

Tak cały ten bok na pusto wygląda .....niestety nie umiem tego w komputerze zrobic
Cisy. To odmiana hicksii - przewidziałam na nie 1 m szerokości ? Sadzone co 50 cm ? Pewnie za gęsto ??
Moja działka na Dębowym Lesie 10:15, 05 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)

Aneczko, napracowałaś się, ale mnie wprawiłaś w przerażenie Jak ja mam z tego coś wybrać, jak się na tym nie znam Aż tyle odmian? Wiem, że nie powinnam Ci zawracać głowy, bo masz dużo swoich spraw o wiele ważniejszych, ale może w wolnej chwili ograniczysz mi tę listę, please... Zdaję się w pełni na Ciebie, ja kompletnie nie znam roślin, każda jest piękna, więc jakbyś mi wybrała kilka takich najbardziej bezproblemowych, wtedy będę mogła je pomieszać i nawet powtarzać ten wybór... Podpowiesz mi konkretne odmiany tawułki i brunery? Jaką szerokość ma ta Twoja rabatka na hosty?
Mogę cierpliwie poczekać, ale pomoc jest mi niezwykle potrzebna. Sama zakopię się w tych hostach na całe tygodnie

Ok, Aniu wieczorem ci odpowiem szczegółowiej

Ogród z wilkiem zamkn. 09:49, 05 lut 2018

Do góry
Iwona cieszę się że zgadzasz się ze mną. Trochę też rozumiem Magde bo najprościej jest kupić nowe a stare "wyprowadzić za płot" ale z drugiej strony może by podejść do tematu ambitniej? spróbować zaaranżować to co się ma. i z Twoją pomocą mogłoby się to Magdzie udać bo jesteś jednym z większych znawców roślin na forum i pomysłodawców oryginalnych zestawień.

Magda czy ten zagajnik brzozowy w rogu już masz? bo może zagajnik wiśniowy zrobić?oryginalnie? i pod nim biała rabata dla rozjaśnienia?
Dąb. może jako soltier na środku ogrodu?lub metasekwoje na środek?

może tak

w tym przypadku nic nie kupujesz a przesadzasz migdalka i zlotokap i sosne
Ogród Muszelki 09:32, 05 lut 2018

Do góry
Startują krokusy.

Ogród Muszelki 09:26, 05 lut 2018

Do góry
Pierwsza jaskółeczka

Moje małe królestwo 08:59, 05 lut 2018

Do góry
Dziewczyny dziękuję za miłe słowa bardzo tęsknoty mi za kolorami za ciepełkiem. U mnie widać już oznaki wiosny. Tulipany, hiacynty, czosnkiem już na wierzchu tylko na termometr elektroniczny - 6

I trawi jeszcze zielone
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:13, 05 lut 2018

Do góry
katel napisał(a)
U mnie jeszcze śnieg się nie pokazał - a anemony od 2 lat mi ok. grudnia kwitły - w tym roku się wyłamały

Kasiu to u Ciebie anemony jeszcze szybsze, u mnie wczoraj sypało i topniało... plucha się robi

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:12, 05 lut 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja już mam krajobraz zimowy za oknem.
Ale śniegu trochę jest, i jeszcze ma padać.
Czyli roślinki będą przykryte na te nadchodzące mrozy.

U nas wczoraj też posypało, ale plusowa temperatura była, i się topiło
a tak to mniej więcej wyglądało

Na zielonej... trawce :) 07:39, 05 lut 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Weekendowe postępy

Angela, Ty nawet w zimie nie odpoczywasz???

Pozdrawiam i niech się dzieje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies