Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 12:06, 05 lut 2018

i troszkę zimowych fotek dla oderwania myśli

miłego dnia
SlonecznyOgrod 13:23, 05 lut 2018

Zdjęcia zimowe , a umnie wiosna , pełne słońce nie wiem jak śnieg wygląda
Ale to nie dobrze bo jak zasypie to będzie dopiero ból

Przeczytałam kilka ostatnich stron , bo po kilka na dzień Ci przybyła , niby jestem na bieżąco ale 48wpisów

Ja bym chciała krzyknąć MAGDA, HOLA HOLA, ZACZEKAJ, NIE PĘDŹ TAK !

Tak samo Ty jak i ja robimy nowe rabaty, wytyczamy teren, zabieramy trawnik, aranżujemy itp. Ale czego mamy się trzymac ? Dekalog!

Łatwiej komus pomóc niz sobie, bo wtedy jest dystans.
Myślę, że za dużo gatunków wprowadzasz, ja już ograniczam, żeby nie było kolorowego jarmarku. Nie będzie spójności, będzie naćpane wszystkiego po trochu. Ja też z tym się zmagam. I juz mi nie jest tak źle, jak kiedyś , kiedy kolekcjonowałam i zbierałam wszystko po trochu.
Mam propozycje dostania (zamiany) na różne rośliny ale jak nie poszukuje takich to po prostu nie chcę i o dziwo łatwo jest mi juz odstąpić od tego i podziękować , nie nie chcę.
Trzeba w końcu podejść do ogrodu jako do całości.
Przemyśl wszystko na spokojnie, nie tak raptownie.
Daj sobie czas, żebyś wiedziała co tak naprawdę byś u siebie widziała.
A mi się wydaje, że Ty masz dużo posadzonych młodych drzewek, one urosną...
Magleska 13:29, 05 lut 2018

Daria .....Właśnie nie pędzę.....może na kartce tylko raczej próbuję znaleźć najciekawsza opcję ,żeby wiosną zrobic tak ,żeby już nie przerabiać ..... nie bardzo mi się podoba na odcinku 46 metrów rytm całkiem jednakowy nie chce mieć np. Szpaleru samych brzóz
i faktycznie to są same maleństwa -dlatego też zanim urosną chcę tam zrobić porządek
A może ty masz pomysł dla mnie czasem łatwiej komuś niż sobie wymyślić
edit
tak by to wyglądało bez żadnych drzew narazie ;

AnkaK 14:01, 05 lut 2018

Magda, czy ja dobrze rozumiem, że to jest zachodnia strona? Drzewami zasłonisz sobie całe, najpiękniejsze zachodnie słońce. Mam ten problem u mnie i strasznie mnie to drażni. Ty masz zdaje się fajny widok na pola. Nawet jeśli kiedyś powstaną tam domy to cisy już podrosną i będą zasłoną.
Moim zdaniem tam wcale nie ma aż tak wiele miejsca ta 4 rodzaje drzew. A pomyśl sobie, że im bardziej jednorodnie na górze (drzewa) tym na dole można bardziej zaszaleć
Magleska 14:08, 05 lut 2018

AnkaK napisał(a)
Magda, czy ja dobrze rozumiem, że to jest zachodnia strona? Drzewami zasłonisz sobie całe, najpiękniejsze zachodnie słońce. Mam ten problem u mnie i strasznie mnie to drażni. Ty masz zdaje się fajny widok na pola. Nawet jeśli kiedyś powstaną tam domy to cisy już podrosną i będą zasłoną.
Moim zdaniem tam wcale nie ma aż tak wiele miejsca ta 4 rodzaje drzew. A pomyśl sobie, że im bardziej jednorodnie na górze (drzewa) tym na dole można bardziej zaszaleć

dziękuję za kolejny głos
masz rację zachody słońca są tu piękne .....ale dodatkowo też są wiatry najczęsciej wiejące od tej strony ....
cieszę się ,że doradzasz ....dalej mam do myslenia
a na dole- od połowy gdzieś -są brzozy dorenbosy
może tylko jakies ozdobne nie rosnące mocno szczepione odmiany zostawić ?
tam bardzo mi się te fastigiaty podobają i szukam im miejsca sensownego ....
ech te dylematy .....przynajmniej odciągają mnie od czarnych myśli
AnkaK 14:18, 05 lut 2018

Kombinuj, to fajny etap zakładania rabat/ogrodu
Jasne, że u nas wiatry zachodnie zazwyczaj, ale tam masz niewiele przestrzeni. Osłoni Cię żywopłot cisowy, a blisko jest dom. W części ogrodowej masz już brzozy, które trochę od wiatrów osłonią, ale są ażurowe, więc słońce będzie przebijać.
Skoro fastigiaty tam czujesz to przemyśl je jeszcze raz ale w większym rozstawie. Ja by pociągnęła je do samych brzóz, a za nimi dała może jakiś poprzeczny ekran z cisa żeby podzielić tę długą rabatę i troszkę ją poszerzyć optycznie
Magleska 14:27, 05 lut 2018

AnkaK napisał(a)
Kombinuj, to fajny etap zakładania rabat/ogrodu
Jasne, że u nas wiatry zachodnie zazwyczaj, ale tam masz niewiele przestrzeni. Osłoni Cię żywopłot cisowy, a blisko jest dom. W części ogrodowej masz już brzozy, które trochę od wiatrów osłonią, ale są ażurowe, więc słońce będzie przebijać.
Skoro fastigiaty tam czujesz to przemyśl je jeszcze raz ale w większym rozstawie. Ja by pociągnęła je do samych brzóz, a za nimi dała może jakiś poprzeczny ekran z cisa żeby podzielić tę długą rabatę i troszkę ją poszerzyć optycznie

kombinuję dziękuję Ci za zdanie ....coraz bardziej nastawiam się ,żeby na tym boku minimalizm zrobić ....fajnie ,ze zaglądasz

na razie cos takiego kombinuję
zostaje jedno drzewko pomiędzy kulki buksowe ,dodatkowo trawki hakone może bym dała
lecę bawic się dalej
mrokasia 14:39, 05 lut 2018

Zrobiłam sobie chwilę przerwy w robocie, myślę - zobaczę szybciutko co u Ciebie słychać. I wymiękłam - wieczór muszę sobie zarezerwować by przeczytać o Twoich nowych pomysłach .
Nie wiem co Ty kochana bierzesz ale daj mi namiar na dostawcę - też chcę mieć taki napęd .
Gardenarium 14:55, 05 lut 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Ja bym chciała krzyknąć MAGDA, HOLA HOLA, ZACZEKAJ, NIE PĘDŹ TAK !

Tak samo Ty jak i ja robimy nowe rabaty, wytyczamy teren, zabieramy trawnik, aranżujemy itp. Ale czego mamy się trzymac ? Dekalog!

Łatwiej komus pomóc niz sobie, bo wtedy jest dystans.
Myślę, że za dużo gatunków wprowadzasz, ja już ograniczam, żeby nie było kolorowego jarmarku. Nie będzie spójności, będzie naćpane wszystkiego po trochu. Ja też z tym się zmagam. I juz mi nie jest tak źle, jak kiedyś , kiedy kolekcjonowałam i zbierałam wszystko po trochu.
Mam propozycje dostania (zamiany) na różne rośliny ale jak nie poszukuje takich to po prostu nie chcę i o dziwo łatwo jest mi juz odstąpić od tego i podziękować , nie nie chcę.
Trzeba w końcu podejść do ogrodu jako do całości.
Przemyśl wszystko na spokojnie, nie tak raptownie.
Daj sobie czas, żebyś wiedziała co tak naprawdę byś u siebie widziała.
A mi się wydaje, że Ty masz dużo posadzonych młodych drzewek, one urosną...

Ja myślę dokładnie identycznie, jakbyś na wyścigi z kimś się ścigała. Wyhamuj koniecznie. Zarządź tym co masz.

Instagram Ogrodowiska
Magleska 15:01, 05 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

Ja myślę dokładnie identycznie, jakbyś na wyścigi z kimś się ścigała. Wyhamuj koniecznie. Zarządź tym co masz.

przecież ja tylko sobie na razie wymyślam nic innego nie robię to tylko planowanie ,a do realizacji jeszcze hoho ....muszę oderwać głowę od czarnych myśli i tylko w ten sposób mi się to udaje