Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kubusiowo II 13:18, 07 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No niemożliwe, jesteś lepsza ode mnie I szybka jak błyskawica, no ja nie mogę zostać w tyle

Szefowa to jakiś impuls był! Taki - muszę i już Potem sie zastanawialam czy to będzie pasowac do tego podkłady różowego ale chyba pasuje, nie?
..czyli zmotywowana się czujesz???
Kubusiowo II 13:17, 07 lut 2015

Do góry
Ładnie, ja też kupiłam motylki, tylko w innym kolorze Fajne dekoracje, masz gust kobieto.
Kubusiowo II 13:14, 07 lut 2015

Do góry
No niemożliwe, jesteś lepsza ode mnie I szybka jak błyskawica, no ja nie mogę zostać w tyle
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:03, 07 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oświećcie mnie, co kombinujecie? Gdzie brakuje tego czegoś?

Danusia, mi brakuje... piątej klepki
Ale co tam, śmiechu nigdy za wiele
Ketmia - Hibiscus zimujące w gruncie i domowe 12:13, 07 lut 2015

Do góry
ewelinabuczak napisał(a)
Witam,
Czy ktoś może mi doradzić co robić z moim miesięcznym hibiscusem.
Posadziłam go miesiąc temu w miejscu gdzie słońce było po 16, wypuścił pare kwiatków reszta pąków nie rozkwitła zauważyłam że listka zaczęły żółknąć , pojechałam do sklepu w którym go kupiłam i Pani doradziła mi żeby przesadzić go jak najszybciej w słoneczne miesjce więc aktualnie od dwóch tygodni jest w miejscu słonecznym , przesyłam kilka zdjęć ..
Ketmia - Hibiscus zimujące w gruncie i domowe 12:07, 07 lut 2015

Do góry
Przepiękny okaz i jaki wielki. Rekordzistą u nas jest Zbyszek, Twój równie duży.
Ja jeszcze się nie przekonałam żeby u siebie posadzić, szukam mu miejsca, bo w tym roku u Tyny widziałam czysto białego i w dodatku takiego półpełnego

A tutaj zdjęcie z wystawy tegorocznej. Wolę jednak pełne kwiaty, choć te są wyjątkowo duże

Ketmia - Hibiscus zimujące w gruncie i domowe 12:01, 07 lut 2015

Do góry
Niebieski jest zachwycający, ostatnio patrzyłam na niego w szkółce i zastanawiałam się. Nie kupiłam, ale może powinnam?

Odnośnie hibiskusów bylinowych, a konkretnie Hibiscus moscheutos (hibiskus bagienny) - nie uprawiałam ich, ale na naszym forum Facebooka ktoś dawno temu napisał, że w młodym wieku jest wrażliwy na mróz i wymaga dobrego okrycia a na bryłę trzeba dodatkowo usypać kopczyk. Potrzebuje słonecznego stanowiska, nie narażonego na mroźne wiatry.

Należy go traktować podobnie jak róże.
Ziemia żyzna ale przepuszczalna, do gliny nie nadaje się. Stanowisko półcieniste.
Ma ogromne kwiaty, nieproporcjonalne do rośliny i podobno pachnące? Czy to sprawdziłaś?
Ketmia - Hibiscus zimujące w gruncie i domowe 11:59, 07 lut 2015

Do góry
ell napisał(a)
Hibiskus, zwany również ketmią lub różą chińską to piękna roślina pochodząca z obszaru międzyzwrotnikowego. Kwiaty różnią się kolorami i rozmiarem płatków. Można też znaleźć odmiany z dwukolorowymi liśćmi.
Niektóre odmiany zimują w gruncie i wspaniale upiększają nasze ogrody.

niezimujące w gruncie

odmiana, która bez większych problemów wytrzymuje nasze zimy

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:47, 07 lut 2015

Do góry
Musiałyby rosnąć wszystkie w jednym ogrodzie w jednakowych warunkach, porównywanie ich w różnych ogrodach mija się z celem, bo warunki i strefa klimatyczna mogą być bardzo różne.

Np. Wrocław i Warszawa albo Suwałki
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 11:44, 07 lut 2015

Do góry
Dosypać ziemi, podnieść rośliny i posypać korę. Będzie czysto i estetycznie i ładnie.

Kiedyś to pamiętam - w starym ogrodzie nie było kory, robiło się akcję pielenia i wzruszania wierzchniej warstwy gleby, wtedy ślicznie wyglądało, aż do pierwszego deszczu.

Ale miało to za zadanie przerwać kapilary i zatrzymać wodę w glebie.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:43, 07 lut 2015

Do góry
Marzenko - instagramu nie będę opanowywać, za stara jestem i nie mam ciśnienia żeby to robić i nie chcę Za rady dziękuję, pewnie masz rację bo z ciebie znakomity PRowiec. Tyś szkolona w tym zakresie, a ja poruszam się intuicyjnie Tak już zostanie, co mi nie pasuje nie wchodzę w to, co czuję że powinnam - robię
Ale dobrych rad cały czas oczekuję od ciebie
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:41, 07 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, Jazzy wymieniła trendy jakę będą chyba w tym roku na ogrodowisku, a sama chce robić coś całkiem innego, wiec podsuwamy jej pomysły

To planowanie przypomniało mi sytuację, gdy byliśmy na CHFS w 2012 i nasze ogrodniczki Ci Krasnale postawili w ogrodzie, na trawniku zasiali mlecze - pamiętasz?

Tess - bynajmniej nie o takie cuda mi chodziło Tylko stare opony wypełnione ziemią, a w nich aksamitki Swoją drogą takiego krokodyla przed bramą mógłbym postawić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:38, 07 lut 2015

Do góry
A gdzie tam
Parasol grzewczy 11:37, 07 lut 2015

Do góry
Kiedyś w Holandii, jak siedzieliśmy wieczorkiem na kolacji na zewnątrz, w pewnej chwili personel restauracji rozłożył nad stolikami wielkie parasole normalne, potem zapalono parasole grzewcze i zrobiło się przyjemnie, ale ciepło nie ulatywało w chmury
Parasol grzewczy 11:35, 07 lut 2015

Do góry
Dla "zmarźluchów" to pewnie fajny wynalazek, ale moim zdaniem lepszy jest ekologiczny kominek na biopaliwo. Jak były już parasole, to kominki takie dopiero wymyślono. Kominek zdobi, parasol niekoniecznie.

Efekty działania są takie, że musisz siedzieć przy parasolu żeby czuć ciepło. Ja nie kupię, bo nie jestem "zmarźluchem" - mnie zawsze ciepło
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:29, 07 lut 2015

Do góry
No właśnie, pracuję i ozdób walentynkowych pewnie nie będzie. Podkład już mam, przyszła kolej na robotę
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:16, 07 lut 2015

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:14, 07 lut 2015

Do góry
Jeszcze jest jedna ważna sprawa, ja publikuję wszędzie tylko własne zdjęcia, a co będzie gdy się skończą? Raczej się nie skończą, ale chciałabym mieć coś nowego, coś w zanadrzu, a nie wszystko pokazane.

Inne stronki facebookowe bazują wyłącznie na linkowaniu, coś tam wrzucą, jedno zdjątko, a w sumie tylko wyszukują po necie i pokazują cudze znaleziska albo cudzą pracę. Tego nie rozumiem, jak mogą funkcjonować niektóre nawet niezłe blogi, wyłącznie na zdjęciach wykopiowanych z netu ??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:10, 07 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
zapewniam Cie Danusiu ze do wszystkich sprzetów wystarczy po jakims czasie ten jeden paluch który obsługuje telefon

Pare razy spadnie ...ale dasz rade

No właśnie to jest problem, bo ja lubię pisać SMS-y podczas jazdy samochodem, a tutaj się nie da

Miałam już taki i leży w szufladzie, wróciłam do starocia, który umiem obsługiwać.
Wiem, obecna fala młodzieży do jakiej się już nie zaliczam niestety - umie obsługiwać, ja się cieszę z tego co się nauczyłam poprzez prowadzenie Ogrodowiska, dla mnie to i tak wiele, w porównaniu do roku 2009, kiedy to Witek musiał ze mną jeździć żeby pokazywać zdjęcia realizacji na laptopie. Teraz już nie muszę wozić laptopa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:08, 07 lut 2015

Do góry
Jazzy, ależ ja wiem, ja wiem, wszystko wiem
Pomyślałam przez chwilkę, że to jak z Facebookiem, że podobno nie żyjesz jak cię nie ma na FB, więc dałam się ponieść i założyłam prywatne konto. Ogrodowisko to rozumiem, jest konieczne, ale co mnie podkusiło żeby zakładać swoje imienne zamiast firmy? Ale usunąć już się nie da i nie ma z tego wyjścia. Wiem jedno - im więcej zdjęć wrzucasz tym więcej kopiują ludzie, prywatnie to jeszcze ujdzie, a nawet zdarza się że zamieszczają w swoim portfolio... zgroza.
Ostatnio musieli zamieścić oficjalne przeprosiny za moją realizację na swojej stronie jako własną...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies